Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Altılı Masa’da “laiklik” krizi

Gelecek Partisi tarafından hazırlanan “ilkeler” metnine, “laiklik” kelimesi konulmadı.

Bu nedenle kamuoyuna açıklanacak metin, düzeltilmesi için defalarca liderlerin odasına girdi ve çıktı. Sonunda ”laiklik” kelimesi şu haliyle yayınlanabildi: “Kamusal ve özel yaşamda herkesin inanç pratiğine saygılı olmayı, özgürlükçü laiklik anlayışın zorunlu bir gereği olarak görüyoruz. Bu bağlamda din ve vicdan özgürlüğü çerçevesindeki kazanımların koruyucusu ve güvencesi olacağız…”

Altılı Masa’nın 4. toplantısında Davutoğlu’nun imzası vardı. AK Parti’den kopan oyların adresi olmaya çalışan Ahmet Davutoğlu, AK Parti dilini kullanmaya özen gösteriyor. Bunu liderlere de onaylatmaya çalışan Davutoğlu’nun, “laiklik” kelimesi üzerindeki hassasiyeti dikkati çekti.

Davutoğlu’nun Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde yapılan 3. toplantıdan sonra yayınlanan bildirideki “Saray” kelimesini çıkarttığı iddia edildi.

Altılı Masa’nın 4. Toplantısı Gelecek Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde yapıldı.

Bugüne kadar olan toplantıların en uzunuydu. Sabaha karşı 03.00 civarında biten toplantı masasında ev sahibi esi Başbakan Davutoğlu’nun “imzası” vardı.

AK Parti’den kopan oyların, yeni adresi olmaya çalışan Ahmet Davutoğlu, “AK Parti dilini” kullanmaya büyük bir özen gösteriyor.

AK Parti’yi en iyi tanıyanlardan biri olan Ahmet Davutoğlu, Abdullah Gül ve Erdoğan’ın danışmanlığı ile başladığı AK Parti serüvenini Başbakanlıkla noktaladı.

Bu nedenle, eski AK Parti seçmenini korkutmayacak, muhafazakar bir dil kullanmayı, diğer liderlere de benimsetmeye çalışıyor.

Toplantı sonucunda kamuoyuna açıklanacak bildiri metnindeki, “laiklik” kelimesine özel bir hassasiyet gösterdi.

Bu nedenle dünkü toplantıda, “Laiklik” kelimesi üzerinde bir kriz yaşandı.

Muhafazakar kesimi “rahatsız ettiği” iddia edilen Laiklik, Gelecek Partisi tarafından “ilkeler” bildirisine konulmadı.

Gelecek Partisi tarafından hazırlanan kamuoyuna açıklanacak metin, “laiklik” kelimesi yüzünden düzeltilmesi için defalarca liderlerin odasına girdi, çıktı.

Daha doğrusu bildiriye konulan kelimenin AK Parti seçmenini ürkütmeden hangi çerçevede kullanılacağı uzun tartışmalara neden oldu.

“Laiklik” üzerinde yapılan değişiklikler nedeniyle, bugüne kadar yapılan toplantılarda, liderlerin onayına en çok sunulan bildiri oldu.

Sonunda "laiklik” kelimesi, 10 maddelik ilkeler metninde şu haliyle yayınlanabildi:

“Kamusal ve özel yaşamda herkesin inanç pratiğine saygılı olmayı özgürlükçü laiklik anlayışın zorunlu bir gereği olarak görüyoruz. Bu bağlamda din ve vicdan özgürlüğü çerçevesindeki kazanımların koruyucusu ve güvencesi olacağız.”

Yani bildirgeye göre altı lider; AK Parti hükümetleri döneminde kalkan türban yasağını, “bir kazanım” olarak görecek “din ve vicdan özgürlüğü” kapsamında koruyucusu olacakları kayda geçirdi. Bildiride ayrıca Laiklik kelimesi, “inanç pratiğine saygılı olmayı, özgürlükçü laiklik anlayışının bir gereği” olarak tarif edildi.

Davutoğlu, Millet İttifakı’na mı katılıyor?

Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan 4. Toplantıda bir “sürpriz” daha yaşandı.

4. toplantıda liderler, daha önce kurulan ve çalışmalarını tamamlayan “Seçim Güvenliği”, “Siyasi İşler” ve “Teknik' komisyon” raporlarını görüşeceklerdi.

Ancak, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir “emrivaki” olarak toplantı masasına 10 maddelik “temel ilkeler ve hedefler bildirgesi”ni getirdi.

Aslında böyle bir bildirge, “ittifak üyesi” olmayı gerektiriyordu. Oysa Gelecek Partisi ve DEVA Partisi Millet İttifakı üyesi değillerdi.

Böyle bir bildirgeyi masaya getiren Davutoğlu’nun Millet İttifakı’na katılmaya karar verdiği izlenimi edinen diğer liderler, 10 maddelik bildiri metnini görüşerek yayınladılar.

Gelecek Parti’sinin yöneticilerinden birine bu konuyu hatırlattım ve “İttifak’a mı giriyorsunuz ?” diye sorduğumda “Bildirge, belki de ittifak üyesi olmanın ilk adımıdır” diye cevap verdi.

AK Parti’den ayrılarak parti kuran iki isimden biri olan Davutoğlu’nun Millet İttifakı’na katılması bekleniyor.

Ali Babacan ise daha önce seçimlere, “kendi logosu” ile gireceğini duyurmuştu.

Bu nedenle dünkü Altılı Masa toplantısı bir Milat olabilir..