Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

"Herkesin İstanbul Süreci'ni desteklemesi gerek"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Süreci'nin, Rusya ile Ukrayna arasında barışın tesisi noktasında en önemli imkan olduğunu belirterek, herkesin İstanbul Süreci'ni desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Sergi Salonu'nda düzenlenen 'Rusya-Ukrayna Savaşı ve Türkiye'ye Etkileri: Tehditler ve Fırsatlar Çalıştayı'nın açılışına katıldı. Başta Avrupa olmak üzere bütün dünyayı etkileyen Ukrayna'daki savaşın Türkiye'ye de yansımaları olduğunu dile getiren Altun, çalıştayın Türkiye'yi çok yakından ilgilendiren bu meselenin uzman isimler tarafından masaya yatırılmasına imkan tanıdığını söyledi. Bu savaşın sebep ve sonuçlarının yorumlanmasının ülkenin geleceği ve bölgenin istikrarı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Altun, sözlerini sürdürdü: “Hem değerlendirme hem de karar süreçlerinde akademinin birikiminden mutlaka istifade edilmesi gerekir. Dolayısıyla bugün gerçekleştirilen çalıştayı çok önemli ve değerli buluyorum. Öncelikle bu savaş Cumhurbaşkanımızın 'Dünya 5’ten büyüktür' iddiasının ne kadar haklı ve yerinde, gerçek olduğunu bir kez daha göstermiştir.” 

“Ateşkes için en önemli imkan İstanbul Süreci”

Türkiye'nin önce Antalya Diplomasi Forumu marjında, daha sonra Dolmabahçe'de müzakere masasının kurulmasına ön ayak olduğunu anımsatan Altun, "Özellikle vurgulamak isterim ki İstanbul süreci hâlâ ateşkesin sağlanması ve barışın tesis edilmesi noktasında en önemli imkan olarak uluslararası kamuoyunun önümüzde durmaktadır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi herkesin İstanbul Süreci'ni desteklemesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Altun, Ukrayna'da yaşanan krizin aynı zamanda Türkiye'nin savunma sanayisinin tüm engellemelere rağmen kaydettiği aşamayı da gözler önüne serdiğini aktardı. 10 yıl önce yabancı devletlerden insansız hava aracı satın almaya çalışan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu ve Türk mühendislerinin emeğiyle geldiği noktanın takdire şayan olduğuna dikkati çeken Altun, öğrenilmiş çaresizliklerin aşıldığını, "Biz zaten yapamayız" bahanesinin yerle bir edildiğini vurguladı.

“BM, adalet arayışını temsil edemiyor”

Birleşmiş Milletler (BM)’in bu krizde çözüm üretemediğini ve BM’nin reforma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Altun, “BM maalesef dünya siyasetinin gerçeklerini ve adalet arayışını temsil edemiyor, misyonunu yerine getiremiyor. Acil reform ihtiyacı kendisini bir kez daha ortaya koymuştur” sözlerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile sürekli görüştüğünü hatırlatan Altun, barış diplomasisini farklı ülkelerin ve uluslararası kurumların liderlerini de sürece dahil ederek sürdürdüklerini kaydetti.

Birçok uluslararası norm Suriye’de çiğnendi

Bugün Ukrayna’da yaşananların, Batı’nın Suriye’de ortaya koyduğu stratejik vizyonsuzluk, basiretsizlik ve öngörüsüzlüğün bir sonucu olduğunu iddia eden Altun, “Suriye’de yaşanan sistematik hak ve hukuk ihlallerine göz yuman Batılıların, bugün gelinen tabloda ciddi bir sorumluluğu var. Ukrayna savaşına giden yolun temelleri Suriye’de atılmıştır. Eğer Suriye’de yaşanan trajedilere gerçek anlamda müdahale edilebilseydi bugün bu savaşı konuşmuyor olacaktık. Birçok uluslararası norm Suriye’de çiğnendi. Kimyasal silah kullanımı bile göz ardı edildi” ifadelerini kullandı.

Suriyeli mültecilere karşı tavrın, çifte standardı unutmanın imkânı olmadığının altını çizen Altun, şöyle devam etti: “Mültecileri ‘mavi gözlü-kara gözlü’ diye ayıramazsınız. Hangi dinden, hangi kökenden geliyorsa insanlara kapılarınızı açmıyorsanız evrensel ilkelerden bahsedemezsiniz.” Altun, Batı'nın bu çifte standardın bir sonucu olarak ciddi bir itibar kaybı yaşarken Türkiye'nin ilkelere dayalı bir gerçekçiliğin bayraktarlığını yaptığını da söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Sergi Salonu'nda düzenlenen çalıştaya, Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz, Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Prof. Dr. Salih Yılmaz, Prof. Dr. Mete Gündoğan, Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Doç. Dr. Levent Yılmaz, Prof. Dr. İsmail Demircioğlu, Prof. Dr. Osman Karatay ve Prof. Dr. Yücel Öztürk gibi isimler katıldı.