Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Macron ve Le Pen canlı yayında kozlarını paylaştı

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna kalan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, canlı yayında karşı karşıya geldi.

İki saat kırk beş dakika süren tartışmada, hayat pahalılığı, Rusya-Ukrayna Savaşı, göç, başörtüsü yasağı, Avrupa Birliği gibi konular, iki liderin tartışmasında önemli yer tutarken, enerji ve market fiyatlarının giderek artması münazaranın merkezinde yer aldı. Tartışma, büyük haber kanallarının yanı sıra, ülkenin en büyük iki TV kanalında yayınlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen'i, Vladimir Putin'e borçlu olmakla ve İslamcılığı engelleme planlarıyla Fransa'da iç savaşı riske atmakla suçladı.

Yolsuzluk suçlaması

Macron, Le Pen'in partisinin 2014 yılında bir Çek-Rus bankasından aldığı 9 milyon euro (9.8 milyon dolar) kredi ile alakalı Le Pen’in üstüne giderek, Rus hayranı olduğunu iddia etti.

Le Pen’e ithafen, "Rusya'dan bahsettiğinizde bankacınızla konuşuyorsunuz, sorun bu" diyen Macron, Le Pen’in Fransa’nın çıkarlarını koruyamayacağını öne sürdü: "Bu konuda Fransa'nın çıkarlarını doğru bir şekilde savunamazsınız çünkü çıkarlarınız Rus gücüne yakın insanlarla bağlantılıdır."

Macron, Rusya ile ilgili sözlerinin devamında, "Rus gücüne ve Bay Putin'e güveniyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Le Pen ise, Macron'un Rusya'ya borçlu olduğu yönündeki önerisine sert tepki gösterdi. Kendisini "tamamen özgür" olarak nitelendirerek, Macron'un "söylediklerinin yanlış olduğunu çok iyi bildiğini" söyledi. Le Pen, Fransız bankalarının kredi vermemesi nedeniyle Rus bankasından borç aldığını savundu.

Tartışma, hapisteki Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin kredi konusunu Twitter'da gündeme getirerek seçmenleri Macron'u desteklemeye çağırması ve Le Pen'in Rusya ile çok yakından bağlantılı olduğunu iddia etmesinden birkaç saat sonra gerçekleşti.

Başörtüsü yasağı

Le Pen ve Macron’un canlı yayında tartıştığı bir diğer konu da başörtüsü ve göç politikaları oldu. 

Macron, Fransa'daki Müslüman kadınların kamusal alanda başörtüsü takmasını yasaklama planının, Batı Avrupa'nın en büyük Müslüman nüfusuna sahip bir ülkede "iç savaşı" tetikleyeceğini söyledi.

Macron, Le Pen’in başörtüsü ve göç politikası görüşlerini eleştirirken, Le Pen, kamusal alanlarda başörtüsü takılmasına izin vermeyeceğini belirterek bunun “İslamcılar tarafından dayatılan bir üniforma” olduğunu söyledi.

Le Pen, Fransa’da kimin kalacağı ve gideceğini belirleyecek bir referandum sözü vererek, kitlesel göçe son vereceğini vurguladı.

Hayat pahalılığı

Le Pen, siyasetin bir seçim yapma sanatı olduğunu belirterek, seçimlerini ekonomiden yana kullanacağını, böylelikle her Fransız’ın cebine 150-200 euro daha fazla para gireceğini vaat etti. Enerji konusunda vergiyi indireceğini söyleyen Le Pen, "Enerjide KDV'yi kalıcı olarak kaldıracağım. 30 yaş altı insanlar için de gelir vergisi olmayacak." açıklamasında bulundu. Le Pen ayrıca, Macron'u emekli maaşı seviyelerini reel anlamda düşürmekle suçladı.

Macron, hayat pahalılığını kabul etse de bu olayı, dünyadaki gelişmelere ve COVID-19’a bağladı. Hayat pahalılığındaki çözümünü ise fiyatlara bir üst sınır getirmek olarak açıkladı. 

Enerji fiyatlarını nasıl aşağı çekecekleri konusunda anlaşamayan iki adayın tartışması giderek hararetlendi. Macron, rakibinin önerilerinin uygulanamaz olduğunu defalarca tekrarlarken, Le Pen de, Macron'a, "Fransızlara paralarını geri vermek istiyorum" diyerek yanıt verdi.

Emeklilik yaşı ve maaşı

Münazarada bir diğer öne çıkan başlık da emeklilik politikalarıydı. 

Macron, Fransa'nın emeklilik yaşını 2031 yılında 62'den 65'e çıkarması gerektiğini söylerken, Le Pen ise bu yaş sınırını 62'de tutacağını belirtti.

Le Pen, Macron'un önerisinin "kesinlikle katlanılamaz" olduğunu savunurken Macron, Le Pen'in emeklilere karşı daha cömert olacağına dair sözler verdiğini ama bunu nasıl yapacağını söylemediğini dile getirdi. Le Pen de Macron'un ekonomi karnesinin çok zayıf olduğunu iddia etti.

Avrupa Birliği

Marine Le Pen, AB ile ilgili politikalarında değişikliğe giderek Birlik'ten ayrılmak yerine Birlik içinde değişim arayışına gitti. Le Pen'in "Ulusların Avrupası" fikrinin Birlik'in sonunu getireceğini savunan Macron, rakibini hayal satmakla suçladı.

Tartışma sonrası neler konuşuldu?

Tartışmadan kısa bir süre sonra, Elabe tarafından yapılan bir anket, izleyicilerin yüzde 59'unun Macron'u en inandırıcı aday olarak gördüğünü, yüzde 39'unun ise rakibine oy vermeye hazır olduğunu ortaya koydu.

Fransız gazetesi Le Parisien bugünkü sayısında "Macron saldırıda, Le Pen savunmada" manşetini kullandı. Sol eğilimli Libération'ın ön sayfasında Le Pen'in yakın çekim görseline zoom yapılarak "Hala göreve uygun değil" başlığı atıldı. Gazete aynı zamanda Macron'u "kibirli" olarak nitelendirdi.

İkinci tura kalmayı kıl payı kaçıran sol eğilimli aday Jean-Luc Melenchon ise, Twitter hesabından paylaştığı mesajında şunları söyledi: “Böyle bir israf. Ülke daha iyisini hak ediyor.”