Vitor Pereira'dan Ferdi Kadıoğlu iddiası
Vitor Pereira'dan Ferdi Kadıoğlu iddiası
Boca Juniors'tan Medina için Fenerbahçe açıklaması
Boca Juniors'tan Medina için Fenerbahçe açıklaması
Edirne Sarayı rıhtımı gün yüzüne çıkıyor
Edirne Sarayı rıhtımı gün yüzüne çıkıyor
Az gören çocuklara okul uygulaması
Az gören çocuklara okul uygulaması
123456789
Vitor Pereira'dan Ferdi Kadıoğlu iddiası
Vitor Pereira'dan Ferdi Kadıoğlu iddiası
Boca Juniors'tan Medina için Fenerbahçe açıklaması
Boca Juniors'tan Medina için Fenerbahçe açıklaması
Edirne Sarayı rıhtımı gün yüzüne çıkıyor
Edirne Sarayı rıhtımı gün yüzüne çıkıyor
Az gören çocuklara okul uygulaması
Az gören çocuklara okul uygulaması
123456789

Kuzey Kore yalanları ve gerçekleri

Türk medyasının da ilgi gösterdiği Kuzey Kore yalanları ve asıl gerçekler...

2011 yılında babası Kim Yong-İl’in ölümünden sonra Kuzey Kore Devlet Başkanı olan Kim Jong-un hakkında dünya medyasına nerdeyse her hafta ilginç haberler servis ediyor.

Bu haber servislerinin başında da Güney Kore Seul merkezli Daily NK adlı haber sitesi geliyor. Siteyi incelediğiniz zaman neredeyse tüm haberlerin Kuzey Kore’ye dair üretildiği anlaşılıyor.


Bunun nedeni ise “Kuzey Kore’nin ABD’nin tek kutuplu dünya düzenini reddeden sosyalist bir ülke olması” şeklinde özetlenebilir.

ABD için görünür düşmanlık gerekçesi, Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik füzeler üretmesi.

ABD, aslında o çok bilinen yöntemini yıllardır Kuzey Kore için uyguluyor. Dünya üzerinde bir algı oluşturuyor. Tıpkı Irak’ta “kitlesel imha silahlarının” varlığını duyurduğu gibi.

Kuzey Kore hakkında Türk medyasında da İngiliz medyası kaynaklı neredeyse her hafta bir yalan habere yer veriliyor.

Devlet Başkanı, Kim Jong-un ülkedeki kadınlarla “seks partileri” düzenlediği, “5 yılda 340 kişinin idam edildiği”, “tv kanallarının yasak olduğu”, “Kim Jong-Un Noel'de babaannesine tapılmasını istediği”, “yurtdışı seyahatine çıkmanın yasak olduğu”, “din seçimi özgürlüğünün olmadığı” gibi batı istihbaratının yalanları piyasaya sürülüyor. Emperyalizm, KDHC’ni yalanlarla yıkmaya, dünyada “yasaklar ülkesi” olarak tanıtmaya çalışıyor.

Sanki ABD her hafta nükleer ve balistik füzeler denemiyormuş gibi Kuzey Kore’nin sürekli dünya için bir tehdit sebebi oluşturduğu algısı da üretilen haberler arasında.

Son olarak üretilen yalan ise Kuzey Kore’de dar pantolon giymenin yasaklanmasıydı. Önce İngiliz medyası üzerinden dünyaya servis edilen haberi incelediğimizde haberin kaynağı yine Daily NK adlı site olduğu görüldü.

Söz konusu dar pantolonun yasaklandığı haberi ise Türkiye’de hemen hemen tüm medyada olduğu gibi düşünülmeden “tık” veyahut “hit” uğruna yayınlandı.


Cumhuriyet ve HalkTV gibi sol merkezli gazete ve televizyonların yanı sıra, Yeni Akit ve Sabah gazetelerinde de söz konusu haber sayfalara taşındı. Hatta kamusal yayın organı TRT Haber’de de bu haber kendine yer buldu.


Halbuki habere kaynak olan Güney Kore merkezli haber sitesi tüm haberlerini, “Daily NK’nin edindiği bilgilere göre” diyerek kaynak belirtmeden yayımlıyor.


Mesela bu haberde Kuzey Kore, derslerde “kapitalist” kıyafetler giyerken yakalanan genç kadınların görüntülerinin kaydedildiği iddia ediliyor.

Fakat kısa bir araştırma yapıldığında görselde görünen kadının üzerindeki gömleğin aynısı birçok kapitalist ülkenin internet mağazalarında ve özellikle Güney Kore'de satıldığı bulunabiliyor. Yaptırım uygulanan bir ülkede kapitalist ülkelerdeki gömleğin aynısını bulmak pek mümkün olmamalıydı... 

Medyada yer bulmayan gerçekler

Türkiye’de bu kadar iki uç yayın politikaları arasında yayımlanma şansına sahip bir konuya bütün bir medyanın sorgulamadan yer vermesi ise düşündürücü.

Biraz araştırıldığında Batı basınında genellikle hiç göremeyeceğiniz Kuzey Kore ile ilgili bilgiler de var.

Bunlar şöyle sıralanıyor:

- Doğal kaynaklar, demiryolları, hava ulaştırma hizmetleri, büyük fabrikalar, işletmeler, limanlar ve bankaların mülkiyeti yalnızca devlete aittir. Toprak, tarım makineleri, gemiler, küçük ve orta ölçekli fabrika ve işletmeler ise kooperatifler tarafından sahiplenebiliyor.

- Kuzey Kore’de eğitim ve sağlık hizmetleri ücretsizdir.

- Kore devleti, her vatandaşa bedava konut sağlıyor. Hatta konutların içine ev eşyalarını da ücretsiz veriyor. Elektrik ve su da bedavadır.

- KDHC’de halk vergiden muaftır.

- Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde 12 yıllık zorunlu eğitim vardır.

Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımlar

Kuzey Kore’ye ABD aracılığıyla Birleşmiş Milletler üzerinden çok çeşitli ve ağır yaptırımlar uygulanıyor.

Kore halkının yoksullaşmasına neden olan son yaptırımlar şöyle sıralanıyor:

- Tüm kömür, deniz ürünü demir ve demir cevheri, kurşun ve kurşun cevheri ihracatı yasaklandı.

- Ülkeler yeni Kuzey Koreli çalışan kabul edemeyecek.

- Kuzey Koreli şirketlerle ortak ticari girişim yapılamayacak.

- Daha fazla Kuzey Koreli seyahat sınırlaması ve mal varlığı dondurulmasının hedefi olacak.

- BM'ye üye ülkeler 90 gün içinde bu yaptırımları nasıl uygulamaya koyduklarını rapor edecekler.

Kuzey Kore’nin hatalı tarafları

Öte yandan Kuzey Kore’nin de kendi içerisinde eleştirilecek yanları var. Ülkede internet kısıtlaması hali hazırda sürüyor.

Batı devletlerinin ajanlık faaliyetlerine karşı önlem alabilmek adına turizm faaliyetleri çok sıkı kontroller üzerinden yürütülüyor.

Ülkede babadan oğula geçen hanedanlık olan monarşi yönetimi halen sürüyor. Ülkenin tek etkileşim kurabildiği ülkeler ise Rusya, Çin ve Küba.

Sonuç olarak Kuzey Kore “yalanlarıyla” ve “gerçekleriyle” dünyanın ön yargılı yaklaştığı ülkelerin başında geliyor.

Yıllardır yaşananların tüm yükünü ise Kuzey Kore halkı çekiyor.