Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789

Sekse Neden İhtiyaç Duyulur?

İnsan doğumundan itibaren cinsel bir varlıktır ve yaradılışının gereği olarak da cinselliği yaşamak ister. Bir başkasıyla cinselliği paylaşmanın en sevgi dolu ve keyifli yolu seks yapmaktır. Peki, insan neden seks yapar? Seks yapmanın amaçları nelerdir? Seksin zevk almaktan başka bir amacı var mıdır? Tarih boyunca insanın neden seks yaptığı pek çok tartışmaya konu olmuştur. Eski çağlarda seks sadece üreme amaçlı bir eylem olarak görülürdü. Zevk almak yalnızca erkeklere özgü bir hak olarak kabul edilirdi; hatta kadınların seksten zevk alması kimi toplumlarda yasaklanmıştı. Bu durum ülkemizde de bazı bölgelerde hâlâ geçerliğini korumaktadır. Tarih boyunca seksin tabu ve sadece belli bir zümrenin yapmaya hakkı olan bir eylem olarak görüldüğü dönemler olduğu gibi, özgürlüğün sınırsızca yaşandığı ve her türlü cinsel eylemin serbest olduğu dönemler ve toplumlar da olmuştur. Günümüzde doğum kontrol yöntemlerinin etkisiyle seksin, üreme, çocuk sahibi olma amacı ikinci planda kalmış, bunun yerini zevk alma, orgazm olma, boşalma, rahatlama isteği almıştır.

Seks, sadece zevk almak ve zevk vermek için yapılan bir eylem olarak algılansa da aslında bilinçdışında bundan daha fazlasını içerir. İnsanlar farklı psikolojik ihtiyaçlarından dolayı seks yapabilir. Bu psikolojik ihtiyaçları şöyle sıralayabiliriz:

1. Karşı cins tarafından beğenilmek, arzulanmak, tercih edilmek kişinin içinde var olan güvensizlik ve değersizlik duyularını tatmin etmesine yardımcı olabilir.

2. Kişi kadınlığını veya erkekliğini kanıtlamak için seksi bir araç olarak kullanabilir.

3. Çocukluğunda sevgisiz bir aile ortamında yetişen biri, seksi karşısındaki kişiden ihtiyacı olan sevgi ve ilgiyi alabilmek için bir araç olarak görebilir.

4. Seks bazen partnerin üzerinde gücünü test etmek, çeşitli alanlarda çıkar sağlamak için kullanılabilir.

5. Kendi içinde değersizlik ve yetersizlik duygularıyla boğuşan bir kişi kendini değerli kılmak ve gücünü kendine kanıtlamak amacıyla da seksi deneyimleyebilir.

6. Geçmişte yaşanan olumsuz bir deneyimin intikamı başka kişilerle seks yaparak alınabilir.

7. Geçmişte cinsel olarak reddedilme yaşandıysa, kişi kendinin çekici ve arzu edilen olduğunu kanıtlamak için seks yapabilir.

8. Seksin diğer amaçları arasında, karşıdaki insanı yakından tanıma ve yakınlık ihtiyacı, yeni heyecanlar tatma arzusu, birini mutlu etme ya da ödüllendirme isteği de yer alabilir.


Seks için motivasyon faktörleri 

İnsan doğuştan ve içgüdüsel olarak seks yapmaya programlanmıştır. Dolayısıyla neden seks yaptığımızı sormak, neden yemek yediğimizi sormaya benzer. Beynimiz bizi bu davranışa motive etmek için tasarlanmıştır. Ancak insanlar sadece cinsel davranışa yönelik içsel bir dürtüye boyun eğmezler. Cinsel motivasyon, cinsel aktiviteye katılımı belirleyen çeşitli faktörlerden etkilenen, çıkarsanan içsel bir durumdur.

Cinsel davranışta bulunmaya yönelik motivasyon çeşitli faktörler arasındaki karmaşık ilişkiden kaynaklanır. İnsanların seks için farklı motivasyonları vardır. Görünüşte ne kadar benzer olursa olsun, farklı ihtiyaçlara veya hedeflere hizmet eden cinsel davranışlar psikolojik olarak farklıdır ve benzersiz öncüller, bağlantılar ve sonuçlar içerir. Farklı amaçlar veya ihtiyaçlar tarafından motive edilen cinsel davranışlar farklı öncüller tarafından tetiklenir, niteliksel olarak farklı davranış ve duygularla karakterize edilir ve nihayetinde farklı sonuçlar getirir. İnsanların seks yapma isteğinin nedenleri 4 ana başlıkta toplanabilir:

1. Fiziksel nedenler: Zevk almak, iyi hissetmek, eğlenmek, orgazm yaşamak, hayal kırıklığı, endişe ve stresi azaltmak, cinsel dürtüyü tatmin etmek, cinsel merakı gidermek, çekici ve arzu edilen biriyle olmak, vb.

2. Hedefe dayalı nedenler: Bebek yapmak, sosyal statü elde etmek, intikam almak, para kazanmak, bir fanteziyi gerçekleştirmek, bir macera yaşamak, popüler olmak, arkadaşları etkilemek, sadakati teşvik etmek veya bir ayrılığı önlemek, partnerin başka bir yerde seks aramasını engellemek, vb.

3. Duygusal nedenler: Bağlı hissetmek, bağ kurmak, sevgiyi ifade etmek, ilişkiyi yoğunlaştırmak, partner tarafından sevildiğini hissetmek, vb.

4. Psikolojik nedenler: Benlik saygısını artırmak, ruh halini iyileştirmek ve depresyonu hafifletmek, vb.

Seksin arkasındaki motivasyonlardaki bu farklılıkları anlamak cinsel bozuklukların tedavisinde büyük bir öneme sahiptir çünkü çoğu zaman cinsel sorunun kaynağı belirli bir motivasyona dayanır.

Şehvet, doğanın koynundan fışkıran bir yaşam enerjisidir. Çeşitli becerilerle ve sanatlarla beslenir, doğru bilgi ve tecrübeyle olgunlaşır. Böylece özgürleşmiş, yetişkin parçasıyla hareket eden, kendini bilen ve otantik olabilen bir kişi cinsel yaşantısında zevkinin efendisi olur. Cinsellik doğal bir dürtüdür ama yaşamımızda oynadığı rol ve ona yüklediğimiz önem, yani cinsel dürtümüze karşı tavrımız bir özgür seçim meselesidir. Daha yüksek bir cinsel istek ve cinsel uyarılma, daha derin bir yakınlık ve samimiyet, kalıcı aşk ve tutkuyu içeren cinsel mutluluk, bir yaşam biçimi olarak yaptıklarımız ya da yapmadıklarımızla ilişkilidir ve birdenbire ortaya çıkmaz, cinsel coşkunluğun ve yaşadığımız şehvetli anların bileşenleri olarak, yaşamınızdaki pek çok faktöre bağlı bir süreçtir ve kendiliğinden ortaya çıkar. Yaşımız, yetiştirilme biçimimiz ne olursa olsun düşündüğümüz, hissettiğimiz, inandığımız, yaptığımız her şey cinsel mutluluğumuzu etkiler. Bu yüzden hayatın ayrılmaz bir parçası olan cinselliği bir haz, sevinç ve aydınlanma bahçesine dönüştürdüğümüzde ortaya çıkan cinsel mutluluk seçimlerimizde gizlidir ve fiziksel, duygusal, ruhsal, ilişkisel, sosyal, mesleki ve çevresel koşullarımızın denge ve uyum içinde olduğu tatmin edici bir cinsel yaşam biçimidir. Bu süreçte kendi zevkimizin sorumluluğunu almamız ve bedenimizle erotik bir ilişki oluşturmamız, pozitif olmamız, neyin ne zaman, nerede yapılacağını bilmemiz, haz almayı olduğu kadar haz vermeyi, hazzı paylaşmayı da bilmemiz, partnerimizi hissetmemiz ve heyecanımızı korumamız çok önemlidir.