Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Erkan Yolaç'ın cenaze programı belli oldu
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Ünlü isimlere Gazze tepkisi
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Evgeny Grinko'dan 'Uzun İnce Bir Yoldayım'a yeni yorum
Ücretsiz olacak başvurular başladı
Ücretsiz olacak başvurular başladı
123456789

CİNSEL FANTEZİLER

Cinsel fantezi, fizyolojik tepkinin eşlik ettiği cinsel uyarılma oluşturan ve düşünceler ve zihinsel imgelerdir. Doğası gereği cinsel fanteziler aykırılık ve gerçek dışılık içerir. Fantezileri erotik yapan şey, ulaşılamaz ya da toplumsal olarak kabul edilemez olmalarıdır. Ancak bu kişinin fantezisinin gerçekten istediğiniz seks olduğu anlamına gelmez. Örneğin, cinsel olarak aşağılanma veya tecavüze uğrama düşüncesi tahrik edici bir fantezi yaratabilir ama bunların gerçekleşmesi travmatik olaylardır. Diğer bir ifadeyle fantezilerin büyük çoğunluğu cinsel davranışlardan farklı bir boyuttadır. Fantezi ile gerçek açıkça ayırt edildiği sürece, her türlü cinsel düşüncele ve duygu fantezi boyutunda kalır. En yaygın fanteziler, farklı bir partner, zorla seks, grup veya üçlü seks, seks yaparken başka birini izlemek ya da başkası tarafından izlenmek, aynı cinsiyetten biriyle seks yapmaktır. Başka bir deyişle, cinsel fanteziler, kişinin normal seks hayatının gerçekliğinin tamamen dışında kalan kişiler ve senaryoları içerir. Cinsel fantezilerdeki erotik senaryolar, sekse heyecan, macera, yaratıcılık, gizem ve canlılık duygusu katan bileşenlerdir.

Bu zihinsel süreç, cinsel arzuyu ve coşkuyu uyaran hayaller içerdiğinde cinsel fanteziye dönüşür. Cinsel fanteziler hemen hemen her zaman, her yerde ortaya çıkabilir. Kişi kendiliğinden veya bilinçli bir kararla cinsel fantezi kurmaya başlayabilir. Bunlara fizyolojik cinsel uyarılma eşlik edebilir veya etmeyebilir. Çoğu kişi mastürbasyonun bir parçası olarak cinsel fanteziyi kullanır ve birçok kişi de bir partnerle cinsel ilişkiye girerken ya da diğer cinsel faaliyetlerde bulunurken fantezi kurar. Bazı kişiler partnerlerinin fantezi kurmasının ilişkide bir sorun olduğunu (“Birlikteyken fantezi kurman gerekiyorsa, beni çekici bulmuyor musun?”) düşünse de araştırmalar daha fazla fantezi kuranlar cinsel olarak daha iyi uyum sağlama, daha az cinsel sorun yaşama ve cinsel ilişkilerinde daha fazla doyuma ulaştıklarını göstermiştir. Cinsel fanteziler tüm bağlamlarında kişinin cinsel yaşamının normal ve sağlıklı bir parçasıdır ve ister bir partnerle ister kendi başına olsun, cinsel zevki ve doyumu arttırır. Bununla birlikte, birçok çift, utanma veya reddedilme korkusuyla fantezilerini paylaşmakta tereddüt eder.

Cinsellikte, kişiliğe dair ilginç sırların saklı olduğu fanteziler bazen gerçek hayatta yaşananlardan çok daha çılgınca olabilir. Çünkü cinsel fanteziler çoğu zaman bastırılan ve gizlenen arzuların dışavurumudur. Kadın-erkek herkesin cinsel fantezileri vardır. Kadınlar, erkeklere göre daha az cinsel fantezi kuruyor olsalar da onların fantezileri çok daha çeşitli ve çok daha erotiktir. Kadınlar fantezilerinde daha çok seks öncesindeki duygusal ve romantik anları canlandırırlar; cinsel organlara ve bedensel imajlara daha az yer verirler ve sadece fantezi kurarak manevi tatmin yaşayabilirler. Erkeklerin fantezileri ise çoğunlukla cinsel ilişkinin kendisiyle ilgilidir; cinsel organlar ve bedensel imajlar ön plandadır. Erkeklerin penislerine dokunmadan sadece fantezi kurarak cinsel boşalma yaşamaları daha zordur.

Cinsel fanteziler kişiye özeldir ve genellikle çoğu gizli tutulur. Özellikle de kadınlar fantezilerini sır gibi saklarlar. Sevgililerine, eşlerine bile anlatmaktan utanırlar, çekinirler. Kadınların cinsel fantezilerini gizlemelerinin üç ana nedeni vardır: Birinci neden; cinsel fantezilerinin var olan cinsel sorunlarına, kişilik özelliklerine, özlemlerine ve beklentilerine dair ipuçları taşıması yüzünden istek ve arzularından utanmalarıdır. İkinci neden; cinsel fantezileri zihinlerindeyken onlara ne kadar anlamlı ve doğal gelse de fantezilerini söze dökünce anlamsız, olağandışı ya da gülünç bularak yadırgamalarıdır. Üçüncü neden; fantezilerini anlattıklarında karşıdaki kişi tarafından yanlış anlaşılmaktan, ayıplanmaktan ya da aşağılanmaktan korkmalarıdır.

CİNSEL FANTEZİLERİN İŞLEVLERİ

Cinsel fantezilerin sağlıklı işlevi, cinsel isteğe ve uyarılmaya köprü görevi görmek ve orgazmı kolaylaştırmaktır. Fantezi, birey ve çift olarak cinsel yaşamı geliştirir, zenginleştirir ve orgazmı yoğunlaştırır. Cinsel fanteziler kişilerin üzerindeki birtakım baskıları azaltabilir, günlük hayatlarını normal olarak sürdürmelerine ve cinsel yaşamdaki heyecanlarını yoğunlaştırarak daha kolay doyuma ulaşmalarına yardımcı olabilir. Cinsel isteği, cinsel duyarlılığı ve cinsel yaşantıdan alınan hazzı artırabilir. Kişinin cinsel birleşme sırasında havaya girmesine ve kendi kendini erotize etmesine yardımcı olabilir. Duyguları canlı tutar, cinsel yaşantıyı monotonluktan, sıradanlıktan uzaklaştırıp, renklendirebilir, zenginleştirebilir.

Cinsel fantezi kurmayan insan yoktur. İnsanlar, özellikle yaşları ilerledikçe veya ilişkileri olgunlaştıkça, cinsel isteklerinin o kadar çabuk uyanmadığını görebilirler. Bu dönemlerde fanteziler cinsel isteğin artırılmasında yardımcı olmaktadır. Çünkü her açıdan insanın kendi denetimi altında kurulan cinsel fanteziler, kişinin kendisini tehlikeye atmadan ya da reddedilme kaygısı taşımadan farklı insanlar ve durumları keşfetmesini mümkün kılabilir. Cinsel fanteziler, herhangi bir cinsel sapkınlığın baş göstermesini önleyebilir veya evliliklerde yıllar geçip ilişki olgunlaştığında boşanma ve aldatma ihtimallerini azaltabilir. Çoğu çift, cinsel fantezileri hakkında konuşmak yerine mutsuz bir cinsel hayatı yaşamaya mahkûm olmayı tercih ediyor. Oysa fantezi kurdurmak, cinsel sorunları ortadan kaldırma yöntemleri içinde cinsel terapistlerin en çok kullandığı ev ödevleri arasında yer alır. Özellikle çiftin cinsel istek ve performansını bozan bazı aksamalar, problemler varsa, cinsel hayatı canlandırmak ve çiftin mutluluğunu arttırmak için, cinsel fantezi kurmak veya uygulamak bir tedavi biçimidir.

Fantezilerin cinsel uyarılmaya bir köprü yerine bir duvar işlevi gördüğü durumlar da olabilir. Bazı kişiler (ki bunlar genellikle kadınlardır) fantezilerinden utandıkları için suçluluk ve kaygı duyarlar. Suçluluk ve kaygı cinsel isteği azaltan ya da yok eden bir döngüyü besler. Diğer bir olası sorun, kişinin partnerinin fantezileri hakkında endişelenmesi, reddedildiğini hissetmesi ve fanteziyi gerçekten istediğini düşünmesi ve kendini aldatılmış gibi hissetmesidir. Cinsel fanteziden zevk almak sadakatsiz olmak değildir; sağlıklı ve normaldir. Sağlıklı cinselliğin anahtarı, her iki partnerin de erotik fantezilerini birbirlerini yargılamadan paylaşmalarıdır.

Cinsel fanteziler her zaman masum ve zararsız olmayabilir, her zaman doğru ve sağlıklı oldukları da söylenemez. Örneğin birçok kişi meme, kalça, bacak, ayak gibi bedenin çeşitli bölümlerinden cinsel olarak uyarılır ve bunlara fantezilerinde de yer verir. Elbette ki bu bir sapkınlık değildir. Sadece bir cinsel uyaran çeşitliliğidir. Ancak örneğin bir kişi için tek cinsel uyaran ayak ise, başka hiçbir şey ayağın verdiği yoğunlukta aynı cinsel uyarıyı sağlamıyorsa ve heteroseksüel bir cinsel aktiviteyi tamamlamıyorsa “fetişizm” dediğimiz sağlıksız durum söz konusudur. Ya da bir cinsel fantezi sado-mazoşist eğilimlere yönelmişse, yaşanan cinsel ilişki fiziksel ve duygusal şiddet içermeye başlamışsa bu normal değildir. Çünkü cinsel ilişki esnasında acı çekme veya acı çektirme, çiftlere haz vermesi doğal kabul edilen bir durum değildir.

Cinsel ilişki esnasında romantizmin ve duygusallığın yerini şiddet içeren eylemler almaya başlamışsa burada sağlıklı bir cinsellikten bahsedilemez. Fanteziler, hayal dünyasında kaldığı ve kişinin kendisine, partnerine ya da topluma zarar vermediği sürece asla sorun yaratmaz. Cinsel fanteziler, cinsel uyarılmayı sağlamak, haz duymak ve orgazm olabilmek için zorunlu hale gelmişse bir sorun olarak algılanabilir, ancak bu sapıklık anlamına gelmez. Cinsel sapkınlık herhangi bir durumun veya nesnenin tekrarlayıcı, sabit ve cinsel uyarılma sağlamak için zorunlu olması demektir.