Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789

EURO 2024 Analiz Serisi Bölüm 3: E ve F Grubu

Büyük gün geldi çattı… 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası bugün başlıyor. Biz de analiz serimizin 3. bölümünde son iki gruba, E ve F gruplarına bakacağız.

E GRUBU

Belçika: 2014’ten bu yana turnuvaların gizli favorisi olarak görülen Belçika’nın en büyük başarısı, 2018’deki Dünya Kupası üçüncülüğü. Kaderleri, İngiltere Milli Takımı ile paralel… Harika bir başlangıç yaptıkları turnuvalara, beklenmedik mağlubiyetler alarak veda ettiler. Artık zaman da altın jenerasyonun aleyhinde... Bir kısmı ya emekli oldu ya da milli takıma çağırılmadı. Çağıran oyuncuların birçoğu 2026 Dünya Kupası’nda kadroda olmayabilir. Yine de her şey Belçika’nın aleyhine değil… Tecrübeli oyuncuların yanında pişen, hızlı ve yetenekli bir jenerasyon geliyor. Bu kadro, genç teknik direktör Domenico Tedesco yönetiminde çıktığı 14 maçta yenilgi yüzü görmedi. Maçlara 4-2-3-1 ile çıksalar da saha içi dizilimleri maçın içinde sürekli değişmekte ve rakipler tarafından kontrol edilmesi zor bir takım konumundalar.

Slovakya: Elemelerde oynadığı 10 karşılaşmada 22 puan toplayan Slovakya, bu beklenmedik başarısıyla bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu başarıları için tesadüf demek çok zor, zira İtalyan teknik direktör Francesco Calzona ile çıktıkları son 17 maçın sadece 3’ünü kaybettiler. Sağlam savunma yapan bir takım olsalar da onları diğer takımlardan ayıran en büyük özellikleri hücum silahları, yani isabetli uzun ortalar ve uzaktan şutlar. Bu özelliklerinin yanında başarılı duran top organizasyonları ile birlikte hemen hemen her takıma gol atacak kapasiteye sahipler. Dengeli bir grupta olmaları sebebiyle gruptan çıkma şansları ihtimallerinin epey yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Ukrayna: İngiltere ve İtalya ile aynı grupta bulduğu elemeleri averaj farkıyla geçemeyen Ukrayna, Play-Off’u kazanarak turnuvaya katılmaya hak kazandı. Onları diğer tüm takımlardan ayrı ele almak gerekir. Zira Ukrayna, 2,5 yıldır aktif olarak savaş halinde. Bir çok mevkide dünya çapında oyunculara sahip olsalar da en büyük motivasyon kaynakları milli duygular. Denk takımlara karşı teknik kapasitesi yüksek oyuncularla üstünlük kurarken, güçlü rakiplere karşı ise hızlı ataklarla kaleye gitmeye çalışıyorlar. En büyük özellikleri top kendilerinde olmasa dahi tempoyu belirleyebilen taraf olmaları. 2020’de çeyrek final oynayan Ukrayna, kura şansı ile bu yıl da benzer bir hikaye yazabilir.

Romanya: Turnuvanın kadro değeri en düşük takımı olan Romanya, elemeleri namağlup lider tamamlayarak paranın her şey demek olmadığını kanıtladı. Eski şaşalı günlerinden esintiler sunan Karpatların bu başarısı yanıltıcı olmasın… Son 12 maçta aldıkları 7 beraberlik ile kendilerine “1 puanın efendisi” demek yerinde olur. Hatta bu ay Bulgaristan ve Lihtenştayn ile oynadıkları hazırlık maçları golsüz tamamlandı. 2021’den bu yana büyük takımlara karşı oynamadılar, bu tecrübe eksikliği kendilerini bu turnuvada zorlayacaktır. Nispeten dengeli rakiplere karşı oynayacak olsalar da kolay bozulmaya müsait savunma kurguları en büyük handikapları olacak.

F GRUBU

Türkiye: A Milli Takımımız, Ermenistan beraberliğinden sonra yolların ayrıldığı Stefan Kuntz’un yerine göreve gelen Vincenzo Montella ile 3 maçta 7 puan toplayarak elemeleri lider tamamlamayı başardı. Ancak bu maçlardaki başarılı performansın devamı hazırlık maçlarında gelmedi… 4 maçta 3 yenilgi ve 1 beraberlik alırken, bu maçlarda 2 gol atıp kalemizde tam 9 gol gördük. Kadro yapılanmamız bir kübizm çalışması gibi parça parça ancak birlikte bir bütün oluşturamıyor. Hücum hattımız kalabalık, orta sahamız uyumsuz, savunmamız eksik ve kalemiz formsuz. Oyunu geriden kurarken zorlanmamız ise yumuşak karnımız. Tüm bu olumsuzluklara rağmen genç futbolcuların kendilerini kanıtlama isteği ile turnuvada sürpriz sonuçlar almamız mümkün. Belki klişe olacak ancak bu turnuvanın “kapalı kutusu” biziz.

Portekiz: Elemelerde tam 36 gol atıp sadece 2 gol yiyerek 10’da 10 yapan tek takım olan Portekiz, düşmana korku dosta güven veriyor. Turnuvanın en hızlı ve yetenekli hücum hatlarından birine sahipler. 2022 Dünya Kupası’ndaki Fas maçından bu yana gol atamadıkları maç yok. Orta saha ve savunma için de benzer övgülerde bulunmak yanlış olmaz ancak ciddi bir dezavantaja sahipler: Konsantrasyon. Maçtan zaman zaman kopabilen Portekiz, özellikle savunmada araya kaçırdığı hücum oyuncularına karşı savunurken hata yapmaya müsait bir yapıda. Büyük maçlarda ise geriye düştüğü zaman reaksiyon göstermekte zorlanabilir. Bu tip açıklarına rağmen hala F Grubu’nun favorisi konumundalar.

Çekya: Elemeleri, lider Arnavutluk’un 2 averaj gerisinde 2. sırada tamamlayan Çekya, Ocak 2024’deki teknik direktör değişikliğinden sonra da başarılı sonuçlar almaya devam etti. Teknik direktör İvan Hasek ile çıktıkları 4 hazırlık maçında toplamda 13 gol attılar. Tabii bununla birlikte 2022’den bu yana büyük takımlarla maç yapmadıklarını da söylemek gerek. Kulüplerinden formda gelen birçok hücum oyuncularına sahipler ancak orta sahada bir kalite açığı mevcut. Benzer şekilde, savunmacıları oyunu geriden kurmada başarılı olsa da büyük maç tecrübeleri eksik ve hata yapmaya açıklar. Gruptaki rakiplerinin hücum gücü karşısında kalelerini gole kapatmakta zorlanacaklardır.

Gürcistan: Elemeleri 4. sırada bitirerek hüsrana uğramış olsalar da katıldıkları Play-Off’larda Lüksemburg ve Yunanistan’ı geçerek turnuvaya katılmayı başardı. Kendi sıkletindeki takımlara karşı iyi performans gösterse de bu turnuvada kendilerinden bir sürpriz beklemek zor. 3 futbolcuları hariç takımın geri kalanı bu seviyenin çok altında. Sürpriz bir puan almaları için Kvaratskhelia ve Mamardashvili’nin akan oyunda şapkadan tavşan çıkarmalarına ihtiyaçları var. Ayrıca kule gibi savunmacılarıyla duran toplardan gol bulmaları da mümkün.

Bu yazıyla birlikte analiz serimizin sonuna geldik. Bütün sporseverlere keyifli izlemeler dilerim…