Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Umut Akyürek, kızı Melek Bal Ertuğrul ile
Umut Akyürek, kızı Melek Bal Ertuğrul ile
Küçük Prens Haliç Kongre Merkezi'ne geliyor
Küçük Prens Haliç Kongre Merkezi'ne geliyor
Ferdi Tayfur'un oğlu yıllar sonra ortaya çıktı
Ferdi Tayfur'un oğlu yıllar sonra ortaya çıktı
123456789
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Umut Akyürek, kızı Melek Bal Ertuğrul ile
Umut Akyürek, kızı Melek Bal Ertuğrul ile
Küçük Prens Haliç Kongre Merkezi'ne geliyor
Küçük Prens Haliç Kongre Merkezi'ne geliyor
Ferdi Tayfur'un oğlu yıllar sonra ortaya çıktı
Ferdi Tayfur'un oğlu yıllar sonra ortaya çıktı
123456789

Süper Lig'in ilk yabancı başkanı: Rasmus Ankersen

Deniz Özmen

"İlk hedefimiz Süper Lig'e çıkmaktı, dün bunu başardık, yolculuğumuzun ikinci kısmı şimdi başlıyor. Buraya bir turist olarak gelmedik, burada başarılara imza atmak istiyoruz ama çok hızlı da gitmeyeceğiz. Adım adım ilerleyeceğiz ve her şeyi kalıcı olarak."

Bu sözler, bu sezon Süper Lig’e yükselen Göztepe’nin Başkanı Rasmus Ankersen’e ait. Ankersen, Türk futbolunun ilk yabancı kulüp başkanı. Ankersen’in CEO’luğunu yürüttüğü Sport Republic şirketi, Göztepe’nin yüzde 70’lik hissesine sahip. Klasik “zengin” kulüp sahibi profilinden uzakta, büyük transferlere para harcamak yerine sistem inşa eden bir profil çizen bir yönetici.

Onun futbolda yaptıkları, üzerinde konuşulmaya değer…

  • Danimarka ekibi FC Midtjylland’de kısa bir futbolculuk geçmişine sahip Ankersen. Diz sakatlığı nedeniyle futbolu erken yaşta bıraktı. UEFA A lisansı alarak 26 yaşında Midtjylland’in 17 yaş altı takımının başına geçti.
  • 6 ay boyunca dünyanın en iyi sporcularıyla birlikte yaşadıktan sonra 2012 yılında “Altın Madeni Etkisi: Yüksek Performansın Sırlarını Çözün” adında bir kitap yazdı.
  • İş adamı Matthew Benham, İngiliz ekibi Brentford FC’yi satın aldıktan sonra Ankersen ile tanıştı ve onun fikirlerinden çok etkilendi. Benham, Ankersen’in önerisiyle Midtjylland’i 6.2 milyon pound’a satın aldı ve kulübün başına da Ankersen’i getirdi.
  • Ankersen’den önce müzesinde hiç kupa olmayan Midtjylland, Ankersen ile birlikte 3 lig ve 2 Danimarka Kupası kazandı. Oyuncu satışlarından 7 yılda 65 milyon Euro gelir elde etti. Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı Kjaer, Onuachu, Sörloth gibi futbolcuların yolu, Ankersen’in Midtjylland’inden geçti.
  • Ankersen’in futbola dair istatistiki verilerin çok daha dışında bir bakış açısı var. Futbolcunun eşi, arkadaşları, özel yaşamı, takıma ve ülkeye uyumu en çok dikkat ettiği unsur. Futbolcunun özel yaşamını didik didik ediyor ve kulübün çıkarlarını her şeyin önünde tutuyor.
  • 2015 yılında Benham, Ankersen’i Brentford’un sportif direktörü yaptı. Ankersen, İngiltere 4. Lig’deki takımı 6 yılda İngiltere Premier Lig’e kadar taşıdı ve kulübün 74 yıllık Premier Lig hasretini bitirdi. Oyuncu satışından kulübüne 192 milyon Euro kazandırdı. Gelen para ile 18 bin kişilik yeni bir stadyum yapılmasını sağladı. Midtjylland ile yasal şekilde birçok futbolcu alıp/satıp kiraladı ve Danimarkalı genç futbolculara İngiliz futbolunun kapılarını açtı. Ankersen, 2021 yılında Brentford sportif direktörlüğünden ve Midtjylland başkanlığından ayrıldı.
  • 2021 yılında ortaklarıyla kurduğu Sport Republic şirketi ile Ocak 2022’de Southampton FC’nin yüzde 80’ini satın aldı. Southampton, İngiltere’nin en çok futbolcu yetiştiren kulübü konumunda.
  • Aynı şirket Ağustos 2022’de ise Göztepe’nin yüzde 70’ini satın aldı. Kalan yüzde 30, hala eski başkan Mehmet Sepil’e ait. Bu satış, Nisan 2022’de çıkarılan Spor Kulüpleri Yasası’ndan 4 ay sonra satış gerçekleştiriyor. Bu yasa ile birlikte spor kulüplerinin dernek statüsünden çıkıp anonim şirket olmasının yolu açıldı.
  • “Bir işi 10 bin saat yaparsanız, o işin uzmanı olursunuz” diyen Ankersen, şu anda 40 yaşında.

Mehmet Sepil, Göztepe’yi 2014’te 7,5 milyon Dolar’a satın almıştı. Kulübün yüzde 70’inin Rasmus Ankersen’e ne kadara satıldığına dair net bir kaynak yok. Tek kaynak, Mehmet Sepil’in 2022 yılında Attila Gökçe ile yaptığı söyleşide geçen “1 dolar bile almadım. Ne euro ne de Türk Lirası…” sözü.

Mehmet Sepil, söyleşide bu yasa ile ilgili “Bakın bu olay Spor Kulüpleri Yasası’nın açtığı önemli bir kapıdır. Yasanın eksiklerine rağmen en azından yatırımcı çeken özelliğiyle yararlı olduğunu düşünüyorum. Yıllarca duygusal davranıp kulüpleri borca soktuk, batırdık. Artık akıl yolunda ilerlemeliyiz” diyor.

Ankersen, Göztepe’yi borçsuz devraldı.

Bu, özellikle üstünde durulması gereken bir konu. UEFA’nın 2024 Şubat’ta yayınladığı rapora göre tüm Süper Lig kulüpleri ekonomik açıdan “batık” durumda. Ankersen ise bu ekonomik şartlarda sırf alt yapıya 7-8 milyon dolar aymış durumda. Bu para, TFF 1.Lig’de yarışan bir kulüp için bir sezonda ayrılan paradan çok daha fazla.

14 Haziran’da 99. yılını kutlayacak olan Göztepe, Ankersen ile geleceğe hiç olmadığı kadar umutlu bakıyor. Ekonomik olarak diğer kulüplere göre daha rahat olması, Ankersen’in yöneticilik aklıyla birlikte Göztepe’yi diğer tüm kulüplerden farklı bir noktaya taşıyor. İzmir ekibinin önümüzdeki 2-3 yıl içinde Türk futboluna damga vurma ihtimali göz ardı edilemeyecek kadar yüksek. Ankersen ve Göztepe’nin olası başarılarından en büyük faydayı, örnek teşkil edeceği kulüpler ve tabii ki Türk futbolu görecektir.