Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789

EURO 2024 Analiz Serisi Bölüm 1: A ve B Grubu

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın (EURO 2024) başlamasına artık sayılı günler kaldı. Takımlar artık son hazırlıklarını da tamamladı. Biz de artık elimizdeki bu son verilerle grupların sağlıklı bir analizini yapabiliriz. Hazırsanız başlayalım…

A GRUBU

Almanya: 2022 Dünya Kupası’nda gruptan çıkamayarak büyük hayal kırıklığı yarattılar. 2023’ün sonuna kadar oynadıkları son 17 maçta sadece 5 kez galip geldiler. Panzerler, turnuvaya ev sahibi kontenjanından yararlanarak, eleme oynamadan katıldı. Bu kötü performanslarıyla elemeleri geçememesi sürpriz olmazdı ancak son hazırlık maçlarında aldıkları 3 galibiyet ve 1 beraberlik ile eski günlerine dönüşün sinyalini verdiler. Nagelsmann, 4-2-3-1 ile pozitif futbol oynayan takımlara karşı etkileyici bir oyun sergilese de, gruptaki rakiplerinin 3’lü savunma ve hızlı kontra atak anlayışına karşı ters tepebilir. Tıpkı Ukrayna ile oynadığı, 27 şut çekip gol bulamadığı hazırlık maçındaki gibi. 90 dakikanın sonunda yine kazanan taraf olup olamamaları tamamen kendi ellerinde olacak.

İsviçre: Son 10 turnuvanın 9’una katılmayı başaran İsviçre, elemeleri 2. sırada tamamladı. Teknik direktör Murat Yakın, tam bir beraberlik avcısı. Takımı, oynadığı son 14 maçtan 7 beraberlik ile ayrıldı. Yakın, maçlarda hep 3’lü savunma anlayışını benimsese de orta saha-forvet şablonunu rakibine göre değiştirebiliyor. Taktiksel açıdan esnek ama pragmatik, yani sonuca yönelik bir futbol anlayışa sahip. Tıpkı satrançtaki pat durumu gibi, Yakın’ın maçlardaki mottosu “kazanamıyorsan kaybetme”. Almanya’dan puan alıp gruptan çıkmaları hiç de sürpriz olmaz.

Macaristan: Son zamanların en flaş takımlarından biri konumunda. Euro 2020’de Almanya, Fransa ve Portekiz’in bulunduğu grupta 2 beraberlik çıkarttı. 2022 Uluslar Ligi’nde İngiltere, İtalya ve Almanya’nın bulunduğu grupta ise 3 galibiyet 1 beraberlik aldı. Macarlar, elemeleri de namağlup tamamladı ve oynadığı 4 hazırlık maçının 3’ünü kazandı. Teknik direktör Marco Rossi, 3-4-2-1 taktiği ile topu güçlü rakibine bırakıp duran toplar ve hızlı kontra ataklar ile rakibini nakavt etmeye odaklanıyor. Rossi’nin öğrencileri, etkili futboluyla ilk 2 sıranın en güçlü adaylardan biri.

İskoçya: Elemelerdeki 8 maçta 5 galibiyet alarak göz dolduran bir performans sergileyen İskoçya, bu seneki hazırlık maçlarında beklentilerin uzağında kaldı. 3-4-2-1 ile topa hükmetme ve rakip kaleye ulaşma konularında oldukça başarılı olan İskoçlar, bitiricilik konusunda ciddi sıkıntı yaşıyor. Özellikle hazırlık maçında Kuzey İrlanda’ya karşı topla oynamada yüzde 83’e 17’lik bir üstünlük kurmasına rağmen 1-0 kaybetmesi, futbolun trajikomik yanına iyi bir örnek oldu. Şapkadan tavşan çıkaramadıkları sürece, rakiplerinin sert savunma anlayışını aşarak gol bulmaları hiç de kolay olmayacak.

B GRUBU

İspanya: Yeni teknik direktörü Luis de la Fuente ile 2023 Uluslar Ligi’ni kazandılar. Euro 2024 elemelerinde ise İskoçya mağlubiyeti dışında fire vermediler. Hazırlık maçlarında Andorra ve Kuzey İrlanda’yı rahat geçen Matadorların yüzü, Kolombiya ve Brezilya maçlarında gülmedi. Büyük maçlarda 4-2-3-1, favori olarak çıktığı maçlarda alışılagelmiş bir ofansif 4-3-3 oynuyorlar. Öngörülebilir bir takım olmalarından ötürü gruptaki diğer takımlar İspanya’ya karşı özel önlemler alacaktır. Tecrübeli ve dinamik bir takım ancak en küçük bir hatayı affetmeyecek rakiplerle oynayacağı da unutulmamalı.

İtalya: Teknik direktör Spalletti’nin göreve gelmesinin ardından İngiltere’ye iki maçta da mağlup olsalar da elemeleri başarıyla geçerek turnuvaya katıldılar. Geçen sene 4-3-3 oynarken, bu seneki hazırlık maçlarında 3-4-2-1’i sıkça kullandılar. İtalya, artık kadrosunda eskisi gibi dünya çapında yıldız oyuncular bulundurmasa da takım olarak uyumu üst düzeyde. 44 maçta 19 gol atan Scamacca hariç tüm hücum oyuncuları turnuvaya formsuz geldi. Dolayısıyla İtalya’nın bu dönemde skor üretmek için en büyük kozu duran toplar. Gruptan çıkmak için sert savunmadan çok daha fazlasına ihtiyaçları olacak.

Hırvatistan: Elemelerdeki Türkiye ve Galler maçlarında aldığı yenilgilerle soğuk terler dökse de tecrübesiyle grubu Galler’in önünde 2. sırada bitirmeyi başardı. Teknik direktör Zlatko Dalic, 4-3-3 ile çıktığı eleme maçlarında topa hükmetme konusunda çok etkisiz kaldı. Dalic, bundan ders çıkarmış olacak ki bu yıl 4-2-3-1’e geri döndü ve hazırlık maçlarında sergilediği etkili oyunla 4’te 4 yapmayı başardı. Yaş ortalaması yüksek bir takım olsa da hala turnuvanın en dirençli takımlardan biri konumunda. Formda hücum hattı ve tecrübesiyle İtalya ve Arvanutluk’un bir adım önündeler. İspanya’dan alacakları bir puan gruptan çıkma yolunda büyük avantaj sağlayacak.

Arnavutluk: Grubun küçük balığı olarak görünen Arnavutluk, elemelerde gösterdiği etkileyici performansla grubunu Çekya ve Polonya’nın önünde lider tamamladı. Golcü bir takım olmalarının yanı sıra epey başarılı bir savunma profili de çiziyorlar. 2023’te göreve gelen teknik direktör Sylvinho’nun takımına aşıladığı disiplin ve topa hükmetme isteği, onları kendi kalibresindeki takımlardan farklı bir yere koymamızı sağlıyor. B grubunda işleri çok zor olsa da golsüz beraberlikten ya da tek gollü bir galibiyetten alacağı puanlarla herkesi bir anda şaşkına çevirebilirler.