Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789

EURO 2024 Analiz Serisi Bölüm 2: C ve D Grubu

Deniz Özmen

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na artık saatler kalmışken grup analizlerimiz de tüm hızıyla devam ediyor. Sırada C ve D grupları var.

C GRUBU

İngiltere: Turnuvanın en değerli kadrosuna sahip olan İngiltere, elemeleri fire vermeden tamamladı. Hazırlık maçlarında inişli çıkışlı bir performans gösterdiler. Sol bekte Luke Shaw’un yokluğunda aslen sağ bek olan Kieran Trippier, teknik direktör Southgate’in sol taraftaki vazgeçilmezi konumunda. Southgate, elemelerde ofansif 4-3-3 oynatmış olsa da büyük maçlarda 4-2-3-1’den şaşmıyor. İngiltere, yıllar sonra teknik ve fizik kapasitesi yüksek bir jenerasyon yakaladı ama futbolda bir İngiltere gerçeği var… Hep bir noktada tıkanıyor ve sürpriz şekilde eleniyorlar. İngilizler yakaladıkları bu altın jenerasyon ile artık şeytanın bacağını kırmak istiyor. Yüksek teknik kapasitelerine rağmen, fizikli ve sert savunma yapan, kompakt bir futbol anlayışına rakiplere karşı işleri hiç de kolay olmayacak.

Sırbistan: Elemeleri Macaristan’ın arkasında, 2. sırada tamamladılar. Teknik direktör Stojkovic, bu sene oynadıkları 4 hazırlık maçında da farklı stratejilere yöneldi. En başarılı sonuçları 3’lü savunma kurgusu ile aldılar. Sırbistan, agresif ve disiplinli bir takım. Formunun zirvesindeki hücum hattına ve güçlü orta saha yapısına rağmen en büyük açıkları savunmacıları… Savunma oyuncuları, oyunu geriden kurma konusunda sıkıntı yaşıyor ve dolaylısıyla Sırplar, önde basan takımlara karşı çok zorlanıyorlar. Ancak bu durumla baş etmenin yolunu bulmuşlar gibi görünüyor. Son İsveç maçında, 3-5-2 gibi bir düzende takım halinde geriye yaslanıp, kaptıkları toplarla hızlı hücuma çıkarak rakibini nakavt etmeye çalıştılar ve başarılı oldular. Hücum oyuncularının fizik güçleri ve yaratıcılıkları, Sırpların bu turnuvadaki en büyük silahları olacak.

Danimarka: Euro 2020 yarı finalinde İngiltere’ye boyun eğen Danimarka, bu kez daha iddialı bir kadro ile geliyor. Elemelerden, bu gruptaki rakibi Slovenya ile 22’şer puan toplayarak geldiler. Yüksek fizik kapasitesi ve savaşçı ruhlarıyla rakiplerine maç boyunca yoğun pres yapan İskandinav ekibi, topun değerini biliyor ve topu kaptıktan sonra soğukkanlı kalmayı başarıyor. Sadece topsuz alanda değil, pas oyununda oldukça başarılı stoperleri sayesinde pas yüzdesi yüksek bir takım konumundalar. Teknik direktör Hjulmand, taktiksel açıdan turnuvanın en esnek teknik direktörlerden… Grup maçlarında sadece 3’lü ve 4’lü savunma ile değil, 5’li savunma ile de oynadılar. Danimarka, rakipleri tarafından öngörülmesi oldukça zor bir takım ve turnuvada ilerleyebilecek potansiyelleri olsa da önce kendilerini bu grupta kanıtlamalılar.

Slovenya: Mütevazı kadrosuna rağmen geçen sene elemelerde göz kamaştıran bir performans gösteren Slovenya, bu performansını 2024’teki hazırlık maçlarında da korudu. Teknik direktör Matjaz Kek, sıklıkla aynı taktiksel varyasyonları kullanan teknik direktörlere nazaran, takımına defansif 4-4-2 oynatan nadir hocalardan biri. Slovenya, savunmasına güveniyor ve topu rakibine bırakmaktan çekinmiyor. Bu kompakt anlayışla hızlı hücumlar ve duran toplarla skor üretme konusunda pek sıkıntı yaşamıyorlar. Kadro kalitesi onları üst tura taşır mı bilinmez ama kendilerini grubun çantada keklik takımı olarak gören her takımı cezalandırabilecek kapasitedeler.

D GRUBU

Fransa: 2022 Dünya Kupası finalinde trajik bir şekilde Arjantin’e penaltılarda kaybeden Fransa, elemelerde gösterdiği kusursuz performansıyla hala ne kadar motive olduğunu kanıtladı. 6 ay arayla Almanya ile oynadığı iki hazırlık maçını da cömertçe harcadıkları ataklarla kaybettiler. Fransız kulüplerinin başarılı alt yapı politikası sayesinde kadrosunun her bölgesinde ciddi kadro derinliğe sahipler. Fransa Milli Takımı için ilk hedef gruptan çıkmak. Tecrübe ve kalite farkıyla grubun açık ara favorisi durumundalar. Fransa’nın asıl hedefi ise, Fransa Ulusal Bayramı’na da denk gelen 14 Temmuz’daki finale yükselmek. Bu motivasyonla turnuvada durdurulması en zor takım olacaklardır.

Hollanda: Dünya futbolunun ekol takımlarından biri olan Hollanda, elemelerde gösterdiği başarılı bir performans ile turnuvaya katılmaya hak kazandı. Son 2 yılda favori olarak çıktığı maçlarda hata yapmazken, Fransa ve Almanya gibi dişli rakiplere karşı varlık gösteremediler. Teknik direktör Roland Koeman, sürekli çeşitli varyasyonlar denese de büyük takımlara karşı henüz bir çözüm bulduğunu söylemek zor. Fransa’ya karşı şansları düşük olsa da Polonya ve Avusturya’ya karşı en iyi oyunlarını oynamak zorundalar. Gol yollarında sorun yaşamasalar da kolay gol yiyebilen bir takım. Hollanda için gruptan çıkmanın anahtarı takımca güçlü savunma yapmak olacaktır.

Polonya: Elemeleri 3. sırada tamamlayarak Almanya biletini alamayan Polonya, Play-Off’larda Estonya ve Galler’i geçerek turnuvaya katılma hakkı kazandı. Oynadıkları son 8 karşılaşmada mağlubiyet yüzü görmediler. 3-5-2’yi en iyi oynayan ekiplerden biri olan Michal Probierz’in öğrencileri, büyük maçlarda güçlü bir karakter ortaya koyuyor. Savunmada, toplu ve topsuz oyunda hata yapmaya yatkın bir takım olan Polonya, bu açığını rakiplerini uzun toplarla buldukları kontra ataklarla avlayarak kapatıyor. Takımın yıldızı Robert Lewandowski’nin sakatlığı sebebiyle Hollanda maçını kaçıracak olması, kırmızı-beyazlı bu maçtaki ekibin en büyük handikapı olacak.

Avusturya: 2022’de göreve başlayan Ralf Rangnick ile başarısız bir Uluslar Ligi macerası yaşayan Avusturya, 2023’ten itibaren çıkışa geçti ve son 16 maçta sadece 1 mağlubiyet aldı. Aldıkları tek mağlubiyet, karşılaşma boyunca daha etkili taraf olmasına rağmen 3-2 kaybettikleri Belçika maçı oldu. Rangnick’in Alman olması ve kadrosundaki oyuncuların çoğunun Almanya Bundesliga Ligi’nde oynamasından ötürü Avusturya Milli Takımı için “başarılı bir Alman ekolü denemesi” diyebiliriz. Fizikli bir takım olmasının avantajını hücumda iyi kullansalar da kalesine gelen hızlı hücumlarda savunması ağır kalabiliyor. A planı, geriden oyun kuran rakiplerine karşı 4, hatta 6 kişi ile pres yapıp kaptıkları topla hızlıca kaleye gitmek. Disiplinli futboluyla gruptaki her takımdan puan alabilecek potansiyele sahipler.