Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789

Fenerbahçe'de seçim , Erden Timur ve Beşiktaş'ın yeni hocası

Fenerbahçe, bu hafta sonu başkanını seçiyor. Bir tarafta mevcut başkan Ali koç, diğer tarafta ise 20 yıllık eski başkan Aziz Yıldırım var. Yıldırım, 15 Mayıs’ta yaptığı basın toplantısı ile adaylığını resmen ilan ederken, teknik direktör olarak Jose Mourinho ile anlaşacağını açıklamıştı. O ana kadar İsmail Kartal ile devam edilmesi gündemdeyken, bir anda ismi dahi unutuldu ve tek gündem Mourinho oldu. Eğer seçimler 1-2 Haziran’da gerçekleştirilebilseydi, Aziz Yıldırım’ın arkasına aldığı bu rüzgâr ile başkan seçilmesi işten bile olmayabilirdi.

Nitekim Ali Koç; gerek rüzgârı tersine çevirmek, gerek de sportif açıdan çalkantılı bir 6 yılın ardından yeni ve sağlam bir sayfa açmak için 2 Haziran’da Jose Mourinho ile sözleşme imzaladı. Mourinho’nun açıklamasına göre, kendisiyle iletişime geçen ilk isim mevcut sportif direktör Mario Branco.

İmzadan itibaren iki başkan adayı arasındaki, hali hazırda atışma seviyesinde olan karşılıklı söylemler, gittikçe sert bir hale geldi. Başta Fenerbahçe’yi, Mourinho transferi ile birlikte tahmin bile edilemeyecek bir seviyeye çıkaran bu seçim süreci, karşılıklı söylemlerle artık birbirine zarar verir olmaya başladı. Bu ikili, uzun zaman sonra ilk kez bu hafta sonundaki kongrede karşı karşıya gelecek. Birbirlerine karşı sözlerini sakınmayacaklarını düşünürsek, Fenerbahçe camiasını zor bir hafta sonu bekliyor olacak.


Son 2 senenin şampiyonu Galatasaray, teknik direktör Okan Buruk ile olan sözleşmesini 2 yıl daha uzattı. Süper Lig’e bu sezon yükselen Bodrum FK’nin teknik direktörü İsmet Taşdemir’i saymazsak, teknik yönetim konusunda Galatasaray ligin en istikrarlı takımı konumunda.

Okan Buruk, 6 Haziran’da yaptığı açıklamada takım iskeletini oluşturan Mauro İcardi, Barış Alper Yılmaz, Dries Mertens ve Kaan Ayhan’ın takımda kalacağını açıkladı. Buruk, takım iskeleti koruyup 4 mevkideki eksikleri kapatmaya yönelik transfer yapacak.

Önümüzdeki sezon yeniden 100 puan sınırının geçilme ihtimali, ligin rekabetçi yapısının geleceği için tehlike yaratabilecek bir durum. Kulüplerin bu sezon 11 yabancı ile maça çıkabilecek olması, Barış Alper, Kaan, Abdülkerim gibi yerlilere sahip olan Galatasaray’ın kadro rotasyonunu da epey güçlendirecektir. Zira değişen Şampiyonlar Ligi formatı, takımların daha fazla maç oynamasına yol açacak. Bu yüzden önümüzdeki sezon en iyi rotasyon yapan takımın ligde şampiyon olacağını söylemek yanlış olmaz.

Bir parantez de Erden Timur için açmak gerek. Galatasaray’ın son iki sezonda kazandığı şampiyonluklarda büyük payı olan Timur, 4 Haziran’da yaptığı basın toplantısı ile Sportif A.Ş.’deki görevinden ayrıldığını açıkladı. Ayrılık sebebi olarak Galatasaray’ın iç siyasetindeki çekişmeyi gösteren Timur, taraftarların ve futbolcuların sevdiği bir figürdü. Timur’un yerine kimin geleceği tartışılırken, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek’ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Özbek, “Galatasaray Sportif A.Ş'deki kadro, transferi yürütüyor. Buranın da başkanı dün ve bugün bendim. Yapılan bütün transferlerin başında ben vardım, bugün de ben varım.” dedi. Özbek, ayrıca Erden Timur’un “Tutunacak dalım kalmadı” açıklamasına yönelik “Galatasaray, 500 yıllık bir çınar. Tutunacak bir dal ararsan mutlaka vardır” dedi. Bu açıklamalardan sonra Timur ile Özbek’in kırgın ayrıldığını söylemek zor olmaz. Erden Timur olmadan Galatasaray’ın nasıl bir transfer politikası sürdüreceği ise merak konusu.


Beşiktaş, aylar süren teknik direktör tartışmasını nihayet sonlandırdı. Siyah-beyazlılar, Şubat ayından beri ilgilendiği Hollandalı teknik direktör Giovanni van Bronckhorst ile 2+1 yıllık sözleşme imzaladı. Daha önce Feyenoord ve Rangers gibi kulüplerde çalışan van Bronckhorst, 2022’de Avrupa Ligi finalini penaltılarla kaybetti.

Beşiktaş’ın kadroda yeniden yapılandırmaya gitmesi, onun sistemini inşa edebilmesi için büyük bir fırsat. Savunma ve hücum kısmını daha çok dengeli bir şekilde kurmaya çalışan Hollandalı, gol yemeden maç kazanmaya yatkın bir anlayışa sahip. Standart taktiği 4-3-3 olsa da her maça farklı bir gözle bakıyor ve taktiğini rakibine göre değiştirebiliyor. Dünya futbolunda son yıllarda yeniden yükselişe geçen, genç oyunculara şans veren Hollanda ekolünü benimsemiş biri.

Beşiktaş için bu hikâye bazı dezavantajlar da içeriyor. Van Bronckhorst’ın son 1,5 yıldır takım çalıştırmamış olması, büyük maçlarda sık sık puan kaybedebilmesi ve sistem hocası olmasından ötürü zamana ihtiyacı olması, sıkıntılı bir dönemden geçen Beşiktaş cephesinin kendisine yeterli zamanı tanıyamamasına yol açabilir. Avrupa’nın aksine, Türkiye’deki futbol ikliminde uzun vadeli planlar, genellikle haftalık başarılarla desteklenmedikçe hedefine ulaşamıyor. Van Bronckhorst bu makûs talihi kırabilir mi bilinmez ama asıl görev, istikrara hasret kalan Beşiktaş taraftarına düşüyor.