Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

Gordion, Sanatın Gücüyle Dünyaya Açılıyor

ANKARA - UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2023 yılında alınan eşsiz kültür varlığı Gordion’u, sanatın gücüyle dünyaya tanıtmaya yönelik çalışmalar sürüyor.

Dünyanın en uzun süreli yerleşim alanlarından olan Gordion Antik Kenti, önceki yıl Riyad’da 45’incisi yapılan UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında, Türkiye’nin 20’nci, Ankara’nın ilk Dünya Mirası olarak tescillenmişti.

Dünya Mirası Gordion Sahneye Taşınıyor

Frig Medeniyeti’nin tarihi başkenti Gordion’un tanıtımı doğrultusunda sahnelenecek “Kutlu Anka’nın Gordion’u” adlı tiyatro oyununun hazırlıkları da bu kapsamda devam ediyor.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyen ve öğrencilerinin katılımıyla, oyunun ana karakteri Midas’ın üç boyutlu karakter oluşumu izlendi.




Canlı model üzerinde kostüm ve karakter tasarımının anlatıldığı etkinlikte, Kutlu Anka’nın Gordion’unda yer alan bazı mitolojik karakterlerin tanıtım filmi de gösterildi.

Proje’nin yapımcılığını üstlenen MG Ajans’ın Başkanı Mehlika Gider, Gordion’u, Ankara’yı ve Türk kültürünü sanat aracılığıyla dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.



Efsaneler Teknoloji ve Tasarımla Canlanıyor

Mitlerle derinleşmiş bu antik mirası, yapay zeka, “mapping”, üç boyutlu plastik tasarım karakterler eşliğinde sahneye taşımaya hazırlandıklarını anlatan Mehlika Gider, oyundaki mitolojik karakterleri farklı etkinliklerle tanıtmayı sürdüreceklerini belirtti.

Kutlu Anka’nın Gordion’u projesinin ana karakterlerinden “Pan”, Mart ayında ATO Congresium’da düzenlenen ArtAnkara’da sanatseverlerle ilk kez buluşmuştu.

Üç boyutlu tasarım ve plastik makyaj uygulamasıyla mitolojik karakterleri günümüze taşıyan tasarımcı Oya Kadriye Polat, fakültedeki etkinlikte bu kez tiyatro sanatçısı Altan Alkan’ın modelliğinde Kral Midas’a hayat verdi.



Türkiye’de kısır bir alanda faaliyet gösteren plastik makyajlı karakter tasarımının, akademik düzeyde gelişmesini isteyen Polat, geleceğin sanatçılarına çalışmalarını uygulamalı olarak anlattı.



Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadire Şule Atılgan, atölye çalışmaları sırasında yaptığı konuşmada, tarihin hep antik hikayeler üzerine kurulduğuna dikkati çekerek, fakülte olarak Türkiye’nin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmayı misyon edindiklerini belirtti.

Projenin aynı zamanda isim annesi de olan Atılgan, Anadolu Medeniyetleri'nin uluslararası yapımlarda kökeninden kopartılarak yansıtıldığından söz ederken, Kutlu Anka'nın Gordion'u projesinin önemine işaret etti.

Mitler ve Ümitler

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki etkinliğe katılan Gordion Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Koç, “Ankara’nın Piramitleri” olarak nitelendirdiği Gordion’un tanıtım çalışmalarının önemine değindi.



Dünya Mirası olan Gordion’un henüz bölgesinde ve Türkiye’de bile tam manasıyla tanınmadığını dile getiren Kadim Koç, “Biz kendi tarihi değerlerimizi bilmediğimiz sürece başkasına da anlatamayız, tanıtamayız. Önce biz sahip çıkacağız. Bu artık bir dünya mirası ve bütün insanlığa bunu tanıtmamız lazım” dedi.

Gordion’la ilgili UNESCO’ya taahhüt edilmiş bir çalışma planı olduğunu belirten Kadim Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Büyükşehir ve Polatlı Belediyeleri’nin kısa ve uzun vadede yapması gereken yapısal işlere de değindi.

Antik kentte kazıların devam ettiğini söyleyen Kadim Koç, bölgenin çevresi kadar çehresinin de önem taşıdığını, bu anlamda yerel yönetimlerin ve sivil girişimlerin Gordion’a gereken önemi vermesi gerektiğini kaydetti.

Gordion Film Festivali’nde 6 Ekim’de prömiyerini yapmaya hazırlanan oyun, Dünya Mirası Gordion’un tanıtımının yanı sıra dünya standardında bir sanat şölenini de sahneye taşımayı hedefliyor.



Kral Midas’ın Hikayesi

Anadolu'nun simgelerinden Frigya mitolojisini ve karakterlerini görsel bir şov ile anlatan gösteri için 12 mitolojik karakter tasarlandı. Kibele'nin büyülü dünyasında geçen epik hikayenin düğün sahnesi, dans ve müzikle dolu büyülü bir atmosfer sunarken, final sahnesi kralın trajik sonunu anlatıyor. Sevdiği ve dokunduğu her şeyi altına dönüştüren Eşek Kulaklı Midas’ın hikayesi, özel makyaj teknikleriyle görsel bir şölene dönüşüyor.

Yapımcılığını Mehlika Gider’in üstlendiği projede karakter tasarımları Oya Polat’a, oyunun koreografisi Pelin Gülten’e, ışık düzenleme ve fotoğraflar Cumhur Polat’a ait.  Tek perde olarak sahnelenecek oyunun süresi 50 dakika.