Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789

Son Durak Neden Türkiye ?

Bahadır Bulut

Hiç düşündünüz mü?

Neden çoğu yabancı futbolcu kariyerlerinin son döneminde Türkiye Süper Ligi'nde oynuyor?

Ellerinden gelenin en iyisini yapmayan ancak birkaç yıl daha oynama tutkusu ve arzusu olan yabancı futbolcular…

Roberto Carlos, Gheorghe Hagi, Alex De Souza, Didier Drogba, Luis Nani, Mario Gomes, Wesley Sneijder, Robin Van Persie, Demba Ba, Ricardo Quaresma, Samuel E'to, Emmanuel Adebayor, Pascal Nouma , Ibrahim Yattara , Mauro Emanuel İcardi gibi geçmişte ve günümüzde en büyük isimler UEFA Europa Conference League takımlarında oynayabilirken, Avrupa'nın en büyük 5 futbol ligi kabul edilen İngiltere (Premier Lig), İspanya (La Liga), İtalya (Serie A), Almanya (Bundesliga) ve Fransa'daki (Ligue 1) veya BAE Arap Körfez Ligi, Katar, Çin gibi daha kazançlı anlaşmalara sahip diğer kıtalardan takımlarda oynayabilirken Türkiye’yi neden tercih ediyorlar? 

Türkiye’de en iyi takımlarımız Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde ve dördüncü sıraya kadar Avrupa Ligi'nde mücadele ediyor. Türkiye Süper Ligi , UEFA Ülkeler Sıralaması'nda 12. sırada yer alıyor. Bununla birlikte Türkiye 2024-2025 sezonunda Süper Lig'den Avrupa'ya 5 takım gönderecek. Yukarıdaki bilgilere ek olarak Avrupa liglerinde takımımız olmamasına rağmen ,yabancı futbolcular Türkiye’de en iyi Avrupa liglerinde kazandıklarına benzer yüksek maaşlar alıyor. Bunun başlıca nedeni Türkiye'de futbola uygulanan vergi düzenlemeleridir. Bir oyuncu Avrupa'da brüt kazancının yarısını vergi olarak öderken, Türkiye'de %15-20'sini vergi olarak ödüyor. Türkiye'de çok daha ucuz olan yaşam pahalılığını da eklemek gerekiyor. İstanbul'da yaşamak en az Londra, Münih, Paris ve Milano gibi Avrupa'nın büyük şehirleri kadar heyecan verici. İstanbul, Türkiye Süper Ligi'nde mücadele eden en az 3 en fazla 6 kulübün olduğu bir şehirdir. Tarih, konum, kültür, yemek ve iklim açısından İstanbul rakipsizdir.

Ortalama olarak, Türkiye'de diğer kulüplere oranla maç başına daha az seyirci olsa da Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş aralarında en büyük kalabalık taraftara sahiptir. İstanbul'un üç büyüklerinin her maçta 50.000'den fazla tutkulu seyircisi var. Türkiye ve Avrupa'da on milyonlarca hayranı olan takımlar oyuncular için harika bir atmosfer yaratıyor. En iyi oyuncuların çoğu, kariyerleri boyunca hiç bu kadar tutkulu futbol taraftarları görmediklerini itiraf ediyor.

Türkiye’de gittikleri her yerde en büyük Hollywood yıldızları gibi halktan muamele görüyorlar. Yabancı oyuncular ve teknik adamalar, medyada muazzam bir yer kaplıyor. Yılın 365 günü 7/24 spot ışığındalar ve aileleri buna bayılıyor! Özellikle kariyerleri olmayan Avrupa'da görmezden gelinen yabancı oyuncuların eşleri veya sevgilileri (film yıldızları, mankenler, moda tasarımcıları vb.) bir anda tüm dikkatleri üzerine çekiyor ve yetenekleri olmasa da bu sektörlerde kapılar ardına kadar açılıyor.

Televizyon programlarına davet , filmlerde ve reklamlarda oynama fırsatı ya da modellik ve tasarım alanında kariyer teklifleri alıyorlar. Oyuncular da benzer teklifler alıyor. Oyuncular, eşlerinin ve kız arkadaşlarının Türkiye'de yaşamaktan çok mutlu olduğu fikrini beğeniyor ve bu da aile ilişkilerine olumlu katkı sağlıyor.

Oyuncular veya aileleri, kendi ülkelerinde çok fazla zaman geçirmek istediklerinde veya sık sık gidip gelmek istediklerinde, sadece birkaç saatlik bir uçuş ile ülkelerinde hasret gideriyorlar hatta ülkemizin ekonomik durumundan faydalanıp özel jet kiralamak onlar için de ekonomik ve daha keyifli hale geliyor.

Türkiye'nin birçok yerinde iklim, Akdeniz dışındaki diğer ülkelere göre daha sıcaktır. İstanbul'da 4 mevsim yaşanır, ancak yılın büyük bir bölümünde Güney kıyılarında hava daha sıcaktır, bu da oyuncular için daha keyiflidir. Türkiye liginde futbol sezonu daha kısadır ve takımlar Avrupa müsabakalarında neredeyse hiç çeyrek finale çıkamazlar. Bu nedenle oyuncular, 5 büyük ligdeki en iyi takımlara kıyasla sezon başına daha az maç oynuyor.

Türkiye, yabancı futbolcular için küllerinden yeniden doğmak gibi bulunmaz bir nimet…

Esen kalın sporla kalın.