Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

Cinsel işlev yogası

Cem Keçe

Yoga, Hint felsefesine dayanan ve binlerce yıl önce ortaya çıkan rahatlama, egzersiz, şifa yöntemi ve ruhsal disiplindir. Yoga, Sanskritçe “birleşmek” veya “katılmak” anlamına gelen “Yuj” kelimesinden gelir. Zihinsel ve fiziksel sağlığı geliştirmeyi amaçlayan yoga, zihin, beden ve ruhu birbirine bağlamaya yardımcı olmak için fiziksel duruşlar, konsantrasyon ve derin nefes almayı içerir. Anksiyete ve depresyonu hafiflettiği, kan basıncını düşürdüğü, eklem ağrısını ve işlevini iyileştirdiği ve ağrıyı ve diğer birçok zihinsel ve fiziksel şikâyeti hafiflettiği bilinmektedir. Yoganın cinsel işlevi geliştirmeye de hizmet etmesi şaşırtıcı değildir.

Yoganın temel faydası stresi azaltmaktır. Araştırmalar, düzenli yoga uygulamasının stresi düşürerek vücuttaki kortizol seviyesini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Artan stresin vücut üzerinde birçok olumsuz etkisinden biri cinsel istekte azalmadır. Yoga, insanların sakinlik, güç, dayanıklılık, çeviklik, kendi bedenleri hakkında bilgi edinme, anda kalma yeteneği geliştirmelerine yardımcı olduğu için cinsel isteği ve performansı büyük ölçüde arttırır. Yoga, hem fiziksel duruşları (asanalar), nefes alma tekniklerini (pranayamalar) hem de “benlik ve ruh” arasındaki birlik hedefine ulaşmaya yardımcı olan meditasyonu içeren bir uygulamadır.

Cinsel işlev yogası, yoganın öğretilerini, tekniklerini ve uygulamalarını takip eden bir seks yaklaşımını tanımlar. Bedeni sekse hazırlamayı ve kişinin daha yüksek bir bilinç ve rahatlama durumuna ulaşmasına yardımcı olmak için uygulamalar ve dikkatli nefes almayı amaçlar. Daha bilinçli ve yoğun cinsel tatmin elde edilmesine yardımcı olmak için genellikle dikkatli hareketler, nefes alma ve gevşemeyi içerir. Ayrıca cinsel işlev bozukluklarını tedavi etmek, cinsel sağlık eğitimini iyileştirmek ve cinsel sağlığı geliştirmek için bir cinsel terapi tekniği olarak da kullanılır. Uygulama, cinsel aktivite sırasında pozisyon olarak geleneksel yoga pozlarını kullanmayı içerir. Partnerler, hangi pozisyonların kendileri için en iyi olduğuna bağlı olarak seksi yaparken benzer veya farklı yoga duruşları kullanabilirler. Yogada çiftler fiziksel ve ruhsal farkındalığa ulaşmak için cinsel enerji de dahil olmak üzere enerjileriyle bağlantı kurarlar. Bu, kendilerini ve arzularını daha iyi anlamalarına ve ihtiyaçlarını daha iyi karşılamalarına olanak sağlar. Yoganın seks için faydalarından biri de esnekliktir. Esneklik, yalnızca yeni seks pozisyonları denemeye olanak vermekle kalmaz, genel olarak daha aktif olmayı sağlar, bu da oksijen ve kan akışını artırarak cinsel duyumları zenginleştirir.


Cinsel işlev yogasına hazırlık 

Cinsel işlev yogası, cinsel yakınlığı, bağı ve zevki geliştirmeye yardımcı olan cinsel aktivitelerle yoga uygulamalarını birleştirmeyi içerir. Ancak diğer fiziksel aktivite türleri gibi cinsel işlev yogası da hazırlık gerektirir. Cinsel işlev yogasının dikkatli, bilinçli ve hazırlıklı bir şekilde yapılması ve aşağıdaki ilkelere uyulması önemlidir.

İletişim: Partnerler arasında doğru iletişim, her ikisinin de kendini güvende ve rahat hissetmesini sağlar. İhtiyaçları ve tercihleri açıkça ifade etmeleri birbirlerinden daha fazla zevk almalarına yardımcı olur.

Araştırma: Yoga ilkelerini ve duruşlarını öğrenmek, cinsel işlev yogasının güvenli ve eğlenceli olmasını sağlar.

Yavaş başlama: Daha zorlu olanları denemeden önce daha kolay temel yoga duruşlarıyla başlanması önerilir.

Isınma: Vücudu esneterek hazırlamak ve hafif hareketlerle başlamak yogadan kaynaklanan yaralanmaları önlemek için çok önemlidir.

Bedeni dinlemek: Bedende uyuşukluk, karıncalanma, eklemlere yoğun baskı veya ağrıya neden olan herhangi bir şey gibi semptomların farkında olunmalıdır.


Cinsel işlev yogası ve cinsel sağlık 

Zihin ve beden uyum içinde değilse, tatmin edici cinsel yaşamı deneyimlemek zordur. Fiziksel ve zihinsel sağlık, esenlik duygusu ve cinsel sağlık birbiriyle ilişkilidir. Yoganın bütünleşik zihin-beden pratiği, fiziksel sağlığı, zihinsel sağlığı iyileştirir, rahatlamaya neden olur ve genel bir iyilik hissini destekler. Tüm bu etkiler, cinsel işlev bozukluğunun ilişkili risk faktörlerini yönetmeye ve cinsel işlevlerin iyileşmesine yardımcı olur.

Cinsel işlev yogası, başta erken boşalma olmak üzere, cinsel işlev bozuklukların tedavisinde faydalı bir uygulama olarak kullanılmaktadır. Pelvik-perineal kaslar belirli yoga duruşlarıyla güçlendirilir. Yoga uygulaması cinsel organlara kan akışını iyileştirir, adet sorunlarını azaltır, hem erkeklerin hem de kadınların cinsel sorunlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Yoga bedensel farkındalığı ve anda kalma dinginliğini artırarak partnerlerin daha derin düzeyde bağlantı kurmasına yardımcı olur. Beden farkındalığı, dikkat düzenleme ve duygu düzenleme becerilerinin geliştirilmesi yoganın üzerine inşa edildiği temellerdir. Bu beceriler cinsel özgüveni ve cinsel isteği arttırarak tutkuyu ateşlemede önemli rol oynar.

Cinsel işlev yogası özellikle kadınlarda cinsel uyarılma ve orgazm sorunlarının çözümü için kullanılır. Genellikle erkekler rahatlamak için seks yapar, ancak kadınlar seks yapmak için rahat olmalıdır. Yoga, cinsel uyarılmayı olumsuz etkileyen stres seviyesini azaltır. Kadınların cinsel isteği kısmen hormonal dengeleri, özellikle de stres hormonlarının düzeyi ile yakından ilişkilidir. Cinsel işlev yogası ile stres hormonları düştüğünde zihinlerinde daha fazla cinsel düşünce ve arzuya yer açabilirler. Hareketli bir meditasyon olarak yoga, bedeni ve zihni sakinleştirmeye yardımcı olur. Ayrıca cinsel enerjiyi arttıran ve güçlendiren yoga, erkeklerde erken boşalma ve sertleşme sorunları için uygulanabilecek güvenli ve etkili bir yöntemdir. Cinsel işlev yogasının cinsel sağlığa etkileri 5 ana kategoride özetlenebilir:

1. Nöropsikofizyolojik mekanizma: Yoga uygulamaları nöropsikofizyolojik bir etki mekanizmasına sahiptir. Yoga terapilerinin, fizyolojik sistemlerin genel entegrasyonunu geliştirerek hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme fonksiyonlarını iyileştirdiğini bulmuştur.

2. Hormonal düzenleme: Yoga uygulamaları, nöroendokrin eksenleri entegre ederek, hormonal sekresyonu iyileştirerek, testosteron seviyelerinde yaşa bağlı düşüşü, üreme davranışını, ruh halini iyileştirerek ve ayrıca kaygı ve stresi azaltarak cinsel isteği ve genel üreme sağlığını iyileştirir.

3. Otonom fonksiyon iyileşmesi: Yoga dikkati, nefesi düzenler, kaygıyı, stresi azalttır ve parasempatik sinir aktivitesini düzenleyerek diğer metabolik süreçleri olumlu etkiler. Sempatik aktivitenin baskılandığı ve parasempatik aktivitenin baskın olduğu yoga uygulamaları otonomik fonksiyonları iyileştirerek üreme sağlığını olumlu etkiler. Yoga uygulamaları yoluyla parasempatik uyarım, boşalma kontrolünü arttırmada faydalıdır.

4. Pelvik kasların güçlenmesi: Yoga uygulaması dayanıklılığı, kuvveti, esnekliği, kas tonusunu ve dengeyi geliştirir. Ters duruşlar üreme organlarına ve pelvik bölgeye kan akışını iyileştirir. Yoga duruşları, pelvik ve perineal kasların kontrolünü geliştirerek daha iyi kasılmaya neden olur, böylece cinsel uyarımı arttırarak, orgazmı kolaylaştırır.

5. Gelişmiş farkındalık: Solunum ve hareketin senkronizasyonu, beden, zihin ve farkındalık arasındaki ilişkiye odaklanır. Derin nefes alma, odaklanma ve farkındalık duyusal deneyimleri zenginleştirir. Yoga ile erkeklerde intravajinal ejakülasyon gecikme süresindeki iyileşmeler, potansiyel olarak yaklaşan boşalmanın farkındalığını arttırır ve daha etkili boşalma denetimini sağlayarak erken boşalma sorunlarının çözülmesine yardımcı olur.