Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789

Avukat Akay: "Esas faillerin bulunması için Yargıtay karar vermeli"

Burcu Yıldırım

ANKARA- Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, 22 Temmuz 2015 tarihinde, şehit polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar’ın evlerinde ölü bulunması ile ilgili yargılamada, Yargıtay kararı bekleniyor. Yerel mahkemenin verdiği beraatın ardından Yargıtay kararının yaklaşık iki yıldır beklendiğini vurgulayan sanık avukatlarından Hüseyin Akay, “Dosyanın faili meçhul kalmaması ve yeniden soruşturulması için Yargıtay’ın kesin kararını açıklaması gerekir. Hukuki anlamda neden bekletildiğini de anlamıyoruz. Dosya Yargıtay’a gittiği için açılması gereken yeni soruşturma, bu gecikme nedeniyle bekletiliyor. Bu, süreci uzattı. Zaman geçtikçe deliller daha çok kararmakta” diye konuştu.

Akay, yaşananları GAZETE DURUM'a şöyle değerlendirdi:

Zaman geçtikçe deliller kararıyor: Yargıtay kararı yaklaşık iki yıldır bekleniyor. Dosyanın faili meçhul kalmaması ve yeniden soruşturulması için Yargıtay’ın kesin kararını açıklaması gerekiyor. Hukuki olarak neden bekletildiğine dair bir anlam veremiyoruz. Dosyada, tutuklu kişinin olmaması bir avantajdır fakat faillerin bulunmaması olumsuz bir durum. Zaman geçtikçe deliller daha çok kararmakta. Süreç, Yargıtay’ın onamasından sonra savcılığa teslim edilecek ve savcılık, faillerin bulunması için soruşturma açacak.

Aileler çok geç itiraz etti: Polis ailelerinin kovuşturma başlarken girişimde bulunması için çağrıda bulunduk. Dosyanın faili meçhul kapsamında kalabileceğini, faillerin yargılanmadığını belirttik. Mahkemenin verdiği karar da bu yöndeydi. Polis aileleri, karar verildikten sonra olaya müdahale etti ve avukat ile kendilerini savundular. İtiraz sürecini avukat ile takip ediyorlar. İlk baştan itibaren aileler profesyonel şekilde çocuklarının haklarını savunmuş olsalardı, şu anki dosya bambaşka olabilirdi. Nihayetinde dosyadaki görevimiz, kendi müvekkillerimizi savunmaktır. Mahkemeyi yönlendirmek gibi bir şansımız yok. Bu yönüyle ailelerin bulunmaması eksiklikti. Dosyanın devam etmesinin sebebi de ailelerin itirazda bulunmasıdır. Yoksa davanın, savcının da itiraz etmemesi sebebiyle kesinleşmiş olması lazımdı. Aileler, dosyaya çok geç itiraz etti. Dosya Yargıtay’a gittiği için açılması gereken yeni soruşturma, bu gecikme nedeniyle bekletiliyor. Bu, süreci uzattı. Aileler dosyaya yanlış zamanda müdahil oldu. Sonuç olarak dosyanın faili meçhul kapsamında, Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmesi gerekiyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı kararın bozulmasını istedi: Dosyada bizim dikkat çektiğimiz eksiklikleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı da açıkladı. Savcılığın tebliğnamesine dikkat çekti. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, 29 Haziran 2021 tarihinde verdiği tebliğnamesinde kararın bozulmasını ve gerekli araştırmanın yapılmasını talep etmişti. Tebliğnamede, şehit polis Feyyaz Yumuşak’ın ölü olarak bulunduğu, salondaki zemin üzerinde ele geçirilen ve 'üzerinde inceleme yapılmayan 9 milimetrelik fişeğin' balistik ve kriminal incelemesinin de yapılması gerektiği belirtilmişti. Tebliğnamede, olay öncesi ve sonrasına dair telsiz kestirmelerinin ilgili birimlerden istenip dosyaya konulması gerektiği kaydedilmişti. Tebliğnamede, şehit polis memurlarının arkadaşları polisler M.D. ve E.G.’nin ifadelerinin çeliştiğine dikkat çekilerek, her ikisinin de ayrıntılı beyanın alınması gerektiğine işaret edilmişti.

Hayati öneme sahip bir eksiklik: Basına birçok şeyi dile getirdik. Tebliğnamede de savcı dile getiriyor. İfade veren polis memurlarının ciddi şüpheli beyanları olmasına rağmen mahkeme aracılığıyla beyanları alınıyor. Polis memurlarının mahkemece çapraz sorgu yöntemiyle ifadelerinin alınmasını talep etmemize rağmen mahkeme, ifadelerini talimatla almayı yeterli buldu. Bu olayın aydınlatılması açısından büyük bir eksiklik. Tebliğnamede de bu hususa değiniliyor.

Ne olmuştu?

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, 22 Temmuz 2015 tarihinde, polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar; evlerinde ölü bulunmuştu. Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dördü tutuklu olmak üzere dokuz sanıklı davada, 1 Mart 2018 tarihinde verilen kararla tüm sanıklar beraat etti. Bunun ardından savcılığın karara itiraz etmesiyle dosya istinaf mahkemesine taşındı. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi de 5 Nisan 2019’da verdiği kararda, yerel mahkemenin verdiği beraat kararını onadı. Onama kararı üzerine dosya, Yargıtay’a taşındı.