Reyting kurbanı dizi
Reyting kurbanı dizi
61. Altın Portakal Fim Festivali
61. Altın Portakal Fim Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
123456789
Reyting kurbanı dizi
Reyting kurbanı dizi
61. Altın Portakal Fim Festivali
61. Altın Portakal Fim Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
123456789

Özel sektör açıklanan fiyatın üzerinde alım yapıyor

Tarihinde ilk kez özel sektör, açıklanan fiyatın üstünde yaş çay almaya başladı.

Ömer ŞAN

ANKARA- Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaş çay kampanyasında bir ilk yaşandı. Çayda, 1984 ve 1986 yıllarında yapılan düzenlemelerle özel sektörün piyasaya girmesinden sonra ilk kez, özel firmalar, Çaykur'un yaş çay alım fiyatının üzerinde alım yapmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs’ta Rize-Artvin Havalimanı açılışında duyurduğu kilo başına 6.70 TL'lik fiyatın ardından Çaykur, yaş çay kampanyasını başlattı. Yaş çayda sezonunun açılmasıyla, özel sektör firmaları yılın ilk filizlerindeki kaliteli çayları alabilmek için Çaykur'un alım fiyatının üstünde fiyatla yaş çay alma yarışına girdi. Kampanyanın ilk günlerinde üreticiden peşin fiyatla 6.30 TL'den yaş çay almaya başlayan firmalar, kampanyanın 10. gününden itibaren kaliteli çay alabilmek için resmi fiyatın üzerinden alım yapıyor.

Bir özel sektör firmasının genel müdürü Abdülhamit Polat, "Oldukça kaliteli çaylar geliyor. Olumsuz hava şartları nedeniyle sezon biraz geç başladı. Önümüzdeki dönem hava koşullarının daha iyi olacağını düşünüyoruz ve geçen yılın üzerinde bir rekolte bekliyoruz” dedi.

Kuru çaya yapılan zammın yaş çaya yapılan zamla orantılı olmasının özel sektör tarafından üreticiden alınan çaya olumlu etkisi olduğunun altını çizen Polat, “Kuru çayın fiyatı eş zamanlı ve doğru olarak belirlenirse özel sektörün maliyet avantajı ve hızlı reaksiyon alabilme güçlerinden istifade ederek belirlenen devlet fiyatının üzerinde fiyat verme şansı var. Bunu da ilk defa uygulamış oluyoruz. Umarım bu verimlilik ve fiyat böyle devam eder” diye konuştu.

Yaşanan gelişmeleri değerlendiren çay müstahsilleri ise, “Çay kaliteli. Çay fiyatları iyi. Son 5 yılın en yüksek miktarda çayını satıyoruz. Özel sektör, devletin verdiği fiyatların üzerine çıktı. Bu fiyatın üzerine çıkan firmalar da olabilir” ifadelerini kullandı.

Bazı üreticiler de “İlk defa bu fiyatı gördük. Bizim ekmeğimiz bu. Bu çaya sahip çıkmamız lazım” diye konuştu.

"Taze ve olgunlaşmış sürgünleri toplayın!"

Geçtiğimiz hafta başında yaş çay kampanyasını açan Çaykur, kampanyanın ilk 10 gününde üreticilerden toplam 50 bin ton yaş çay alımı yaptı.

Doğu Karadeniz’de üreticilerin bahçelerine girmesiyle yaş çay sezonunda hareketlilik devam ederken, 47 fabrikası ile Çaykur ve özel fabrikalar da yaş çay alımlarını sürdürüyor.

Sabah erken saatlerde çay bahçelerine giren üreticiler, topladıkları çayları çay alım merkezlerine götürerek satmaya çalışıyor.

Çaykur, Doğu Karadeniz’de 2022 yılı kampanyasının 10. gününde üreticilerden toplam 50 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdiğini bildirirken; Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim imzasıyla yapılan açıklamada, olgunlaşmış taze sürgünlerin hasat edilip teslim edilmesi istendi.

Bunun çay sektörü açısından önem arz ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Değerli üreticilerimiz yaş çay alımlarımız devam etmektedir. Temennimiz sağlıklı huzurlu kaliteli ve verimli bir sürgün geçirmemizdir. Olgunlaşmış taze sürgünlerin hasat edilip teslim edilmesi hem üreticilerimiz hem de kaliteli çay üretimi için çay sektörü açısından önem arz etmektedir. Ekmeğimiz ve geleceğimiz olan çayımıza vereceğimiz değer kendimize verilecek değerdir. Sağlıklı ve bol bereketli günler dileriz."

Yevmiye ücretleri belli oldu

Öte yandan, Rize Valiliği'nin girişiminde, ilgili kamu kurum kuruluşları, Rize ve Artvin İl ve İlçe Ziraat Odalarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, 2022 yaş çay hasadında çalışacak işçilere ilişkin tavsiye niteliğinde bazı kararlar alındı. Buna göre, yaş çay hasadında konaklama sağlanmayan durumlarda çay toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın öğle yemeğinin verilmesi ile en az 250 kg çay toplama ve toplanan çayı çay alım yerine getirerek satma işinin gerçekleştirilmesi şartı ile günlük 350 TL, tonu 1500 TL işçiye ödenmesi tavsiyesinde bulunuldu.