Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789

TARİHTE BUGÜN

Haber Merkezi

TARİHTE BUGÜN

11 Temmuz 2016 - BOSNA HERSEK'TEN 21 YIL SONRA GELEN SREBRENİTSA KARARI

Bosna Hersek hükümeti, Bosna savaşı sırasında 8 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği Srebrenitsa soykırımının tarihi 11 Temmuz'u ulusal yas günü ilan etti. Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamada, 11 Temmuz'da tüm Bosna Hersek kurum ve kuruluşlarında bayrakların yarıya indirileceği belirtilerek, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan 'en acımasız olay' olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının yaşandığı 11 Temmuz'un, ulusal yas günü ilan edildiği bildirildi.

11 Temmuz 2015 - SREBRENİTSA SOYKIRIMININ 136 KURBANI TOPRAĞA VERİLDİ

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 136 kurbanın cenazesi kılınan cenaze namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törende çok sayıda devlet ve hükümet başkanı da hazır bulundu. Heyetler, ilk olarak Potoçari Anıt Mezarlığı'ndaki soykırım anıtına çiçek bırakıp saygı duruşunda bulundu. Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, cenaze namazı öncesinde yaptığı konuşmada, soykırım kurbanlarının defnedildiği bu mezarlığın Boşnaklar için kutsal bir mekan olduğuna işaret ederek, tüm Müslümanların buna uygun davranması gerektiğini söyledi.

Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Bosnalı'nın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Sırp Cumhuriyeti Ordusunun dışında katliama "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.

Srebrenitsa katliamı II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.

2002 yılında katliamla ilgili bir raporun ardından Hollanda hükûmeti katliamı önleyemediği gerekçesiyle toplu olarak istifa etti. 2013, 2014 ve 2019'da Hollanda devleti, Hollanda yüksek mahkemesi ve Lahey bölge mahkemesinde 300'den fazla insanın ölümünü önlemek için yeterli çabayı göstermemekten sorumlu bulundu. Nisan 2013'te Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolić, Srebrenica'da işlenen "suç" nedeniyle özür diledi ancak bunu soykırım olarak adlandırmayı reddetti.

Birleşmiş Milletler, 23 Mayıs 2024 tarihinde alınan kararla, 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü olarak kabul etti.

Mavi kelebek anlamı ve yüreklere dokunan hikâyesi ile biliniyor. Bu kelebekler mezarlarda bulunan ölüm çiçekleriyle beslenmektedir, kanatları ise mavi renktedir. Yıllar önce yaşanan bir katliamın ardından mavi kelebekler Boşnak halkının acılarının simgesi oldu. Bugün sizlerle bu mavi kelebeğin hikâyesini, yaşanan katliamı ve özgürlük yolunda ödenen ağır bedelleri kaleme alıyoruz…

Acının Simgesi: Mavi Kelebek Anlamı Nedir?

Kelebekler narinliği, zarafeti ve özgürlü simgeler. Mavi ise sonsuzluğu, denizi, gökyüzünün sembolüdür. Fakat ikisi birleşince ortaya çıkan mavi kelebek anlamı bambaşka hale dönüşüyor. Mavi kelebek kocaman bir acının tarifi demektir. Peki, neden?

Sırplar 1992-95 yıllarında Bosna savaşındayken toplu katliam yaparak Boşnak cesetlerini kimse bulamasın diye derin mezarlara gömmüştür. 2007 senesinde Bosna-Hersek Sırbistana karşı "soykırım" davası açmış ve bunun için "Uluslararası Adalet Divanı" kurulmuştur. Fakat bu divan soykırım ile alakalı kanıt bulamadığını söyleyerek kararını vermiştir. Kararın ardından Bosna devleti toplu mezarların ortaya çıkarılması için komisyon kurulmasını sağlamışyır. Geçen 1 yılın ardından bölgedeki yapı değişmiş ve mavi kelebekler bazı bölgelerde yaygınlaşmıştır. Mavi kelebeklerin bu hareketi komisyonun dikkatini çekmiş ve kelebeklerin toplandığı bölgeler kazılmıştır. Kazının ardından Bosna savaşına ait 300 tane toplu mezar bulunmuştur.