ANKARA- İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu GAZETE DURUM’a özel açıklamalarda bulundu. 6’lı masa toplantılarının bundan sonraki yol haritasından, AK Parti-İYİ Parti ittifak senaryolarına kadar merak edilen pek çok soruyu yanıtlayan Tatlıoğlu, bu senaryoların gerçeği ne kadar yansıttığına ilişkin soruya şu çarpıcı cevabı verdi: “Millet İttifakı mutfağı da çok güçlü bir ittifak ve bununla yürüyoruz. Dolayısıyla hiç kimsenin başka bir arayışı yok. Bütün bunlar siyasetin fantezisi…”
Tatlıoğlu’nun GAZETE DURUM'a verdiği özel röportajdan öne çıkanlar şöyle:
6’lı masa dağılacak iddiaları var ne diyorsunuz?
Buna liderler karar verir!:
Toplantılar devam edecek mi, bu konu da hâlâ netlik kazanmış değil! Genel başkanlar bu konu toplantılarda gündeme geldiğinde bir karar verirler. Devam edecekse bir takvim belirlerler. Bu nihayetinde 6 genel başkanın birlikte yaptığı bir toplantı. Burada iradeyi aşındırıcı bir gelişme söz konusu değil şu an itibarıyla. Toplantıların nasıl devam edeceği konusu da toplantıda alınacak bir karar. Bu toplantılar aynı şekilde mi sürecek, yoksa başka şekilde mi yürütülecek bunları liderler değerlendirir, bir karar verir.
Misyonunu tamamlamadan bitmez sanırım bu toplantılar?
Tek başına da iktidara gelinse GPS devrede olacak:
Bu bir süreç tabii. Yani nihayetinde 6’lı masanın önemli fonksiyonları var. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'de hedef ortak bir metne ulaşmaktı. Ulaşıldı. Bu 6 parti birlikte ya da bu partilerden biri tek başına iktidara bile gelseler nasıl bir sistemle yola devam edilecekleri ortaya çıktı. Şimdi burada bir geçiş süreci çalışılıyor. İkincisi ortak bir cumhurbaşkanı adayı hedefi. Bir de bu arada seçim güvenliği çıktı. Arkadaşlarımız bunlarla ilgili de çalıştılar. Kamuoyuyla da paylaştılar.
Başka başlıklar var mı?
Partiler arasında ciddi bir koordinasyon var. Merkez Bankası, Devlet Planlama Teşkilatı, ekonomik ve sosyal konsey, siyasal etik gibi bunlarla ilgili de temel kurumlarla ilgili de bir temel mutabakat söz konusu. O nedenle başlangıçta iki maddeydi. Şimdi aşağı yukarı 4 başlıklı bir hedef oldu. Bunlardan bazıları gerçekleşti. Mesela temel kurumlarla ilgili mutabakat sağlandı. Seçim güvenliği ile ilgili koordinasyon çalışması ve iş birliği sağlandı ve o devam ediyor seçime kadar. Diğer bir başlık, ortak Cumhurbaşkanı adayı arzusuydu. Bunu Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener dillendirmişti ve o da gündeme alındı. Bu masanın kuruluş nedenlerini esas bunlar teşkil etti. Tabii seçime kadar da bu süreç devam edecek. Çünkü seçimi hedefleyen bir süreç bu…
Cumhurbaşkanı adayını belirlemedi mi hala 6’lı masa?
Aday 6’lı masanın gündeminde değil:
Gündem yok. Bu ne partilerin kendi gündeminde ne de masanın gündeminde… Yani böyle bir başlık yok.
Dokunulmaz bir konu gibi oldu bu. Neden aday konusunda kimse konuşmak istemiyor?
Buna ilişkin 6’lı masanın bir stratejisi var muhtemelen. Bu 6’lı masanın gündeminde yer almadı dolayısıyla partilerin gündeminde de yer almadı. Masanın gündeminde yer aldığında partiler de bu gündemi karar mekanizmalarında görüşürler. Kendileriyle ilgili bir karar oluştururlar ve genel başkanlar bunları 6’lı masaya getirir. Genel başkanlar üzerinden bu görüşülür. Ama bugün itibarıyla ne 6’lı masada (ki 5 toplantı oldu) ne partilerde böyle bir gündem yok. Bizim partimizin de gündeminde böyle bir şey yok. O yüzden İYİ Parti içinde buna ilişkin bir müzakere yok.
HDP ile yan yana gelecek misiniz?
Ortak mekanizma zaten var!
Türkiye’de birçok siyasi parti var ve bu partilerin bir karşılığı var seçmen nezdinde. 6’lı masa süreci var. Bildiğim kadarıyla HDP’nin bir ittifak süreci var. Onlar da bir ittifak yapıyorlar. 6’lı masada bir Millet İttifakı var bir de ittifaka dahil olmayan partiler var. Dolayısıyla başka bir gündem maddesi yok ve bunun herhangi bir parti bağlamında da değerlendirilmesi doğru değil. Ortak bir mekanizma var.
Yani HDP denklemde değil mi? Seçim aritmetiği yapılıyorken üstelik…
Öyle değil. Bu konu ayrı bir konu. Bugün itibarıyla Millet İttifakı’nın aşağı yukarı oy oranı yüzde 46’da. Üstelik masadaki diğer 4 parti hariç. Cumhur İttifakı’nın ki ne? Yüzde 36’da. İlerleyen süreçte bu seçim aritmetiği çok farklılaşır.
Ama bu aritmetik yapılıyor şu anda?
Seçmen hiçbir partinin marabası değil:
Türkiye’de hiçbir seçmen kitlesi hiçbir partinin marabası değil. “Kimi Cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz?” anketlerine bakın bakalım, AK Parti seçmeni içinde bizzat “Erdoğan olmasın” diyen bir grup var. MHP’nin 3’te biri Erdoğan’a oy vermiyor. Bunları toplamak, HDP özelinde söylemiyorum ama siyaseti böyle alt alta toplamakla olmuyor. Zaten bu toplayanlar bu zamana kadar siyaseti bir yere taşımakta da başarılı olamadılar. Çünkü seçmen tercihlerini çok iyi analiz etmek lazım. Türkiye’de bir sürü parti var. Bu tamamen hepimizin durduğu yerden yaptığı bir değerlendirme. Tüm Türkiye’de aşağı yukarı 65 milyona yakın seçmenin maksimum oy verebileceği bir aday üzerinden hareket edilir ve ortak bir aday çıkar. Kurguya gelmez siyaset. Gelmedi de. 2018’e kadar kurgu yapanlar hiç bu tahminleri doğru yapamadı. Siyaset masa başında kurgulamakla yürümüyor. Burada o parti bu partiden bağımsız olarak söylüyorum.
Meral Hanım'ın da yaklaşımı bu şekilde değil mi?
Genel Başkan diyor ki, “İYİ Parti’yi çekin ve yok sayın. Türkiye’de değişim umudunu nerede görürsünüz?” Bu İYİ Parti’nin duruşuyla alakalı. Seçmen tercihlerine göre karar oluşturan siyasi partiler artık bunu yapıyor. Kılıçdaroğlu da Akşener de bunu yapıyor. AK Parti’nin 2018’e kadar seçmen nezdinde mesafe almasının nedenine iyi bakmak lazım. AK Parti ne zaman eksik parti haline düştü? 2018’de. 2018 seçimlerinde ne oldu, daha önce ne olmadı arasındaki farka bakmak lazım.
İktidar 6’lı masayı sadece “toplayabilmek” konusunda başarılı buluyormuş… Yani masanın hâlâ bir politika ortaya koyamadığı eleştirileri var iktidarın. Ne diyorsunuz?
İktidar muhalefete muhalefet ediyor:
Türkiye’de iktidar muhalefete muhalefet etmekle vakit geçiriyor. Oralara geldi. Türkiye’de iktidarın yeni bir hikayesi yok. Toplumun önüne koyduğu bir vizyon yok ve kalmadı. 84 milyona katacağı bir şey kalmadı. Şimdi muhalefeti eleştirmekle muhalefete muhalefet etmekle partileri birbirleri üzerinden çakıştırmakla bir mesafe alacaklarını düşünüyorlar. Biz kendimize bakıyoruz. Onlar AK Parti mitinglerine katılım sayısına baksınlar. Biz milletin içindeyiz ve gayet de mutluyuz.
İYİ Parti-AK Parti arasında ittifak senaryoları hep konuşulur durur. Olası mı böyle bir ittifak?
Bütün bunlar siyasetin fantezisi:
Bizim ittifakımız Millet İttifakı. Dolayısıyla CHP ile bir ittifak içindeyiz. Türkiye kötü yönetiliyor diye kurulmuş bir partiyiz. Meral Akşener kendisine siyasette yer arayan bir kişilik değil. Bu pozisyonları 2015’te ve daha sonraki süreçte nasıl reddettiğini biliyoruz. Türkiye’yi yeni bir 21. yy’a taşıma sevdasında olan bir genel başkan ve biz Türkiye kötü yönetiliyor diye siyaset yapıyoruz. Millet İttifakı yaptık ve çok başarılı bir ittifak bu. Mutfağı da çok güçlü bir ittifak ve bununla yürüyoruz. Dolayısıyla hiç kimsenin başka bir arayışı yok. Bütün bunlar yine siyasetin fantezisi…
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply