6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789

Özgün Emre Koç: "Demirören iktidarın yumuşak karnı"

Sedat Peker'in Yıldırım Demirören ile ilgili paylaşımlarını değerlendiren Siyaset Bilimci Özgün Emre Koç, "Demirören iktidarın yumuşak karnı olduğu için Peker, buralara daha kolay taarruz ediyor" dedi.

Eren Cesur

ANKARA- Siyaset Bilimci Özgün Emre Koç, Sedat Peker'in, "Suç örgütü olduğunuzu tüm dünyaya duyuracağım" dediği, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören'le ilgili yaptığı paylaşımları, "Hakkında devlet kayıtlarına girmiş, zamanında soruşturulması engellenmiş belgeler var. Demirören iktidarın yumuşak karnı olduğu için Peker buralara daha kolay taarruz ediyor" sözleriyle yorumladı.

Koç, Demirören hakkındaki yeni belgeleri açıklamak için bugünü işaret eden Peker'in paylaşımlarını GAZETE DURUM'a değerlendirdi:

"Yumuşak karın Demirören'e daha kolay taarruz ediyor"

Yıldırım Demirören hakkında ortaya çıkan dosyaların bazılarının devlet arşivlerinde yer aldığını söyleyen Koç, "Demirören iktidarın yumuşak karnı, iktidarla ilişkileri çok fazla ifşa olmuş. Hakkında devlet kayıtlarına girmiş, zamanında soruşturulması engellenmiş belgeler var. Bu medya grubunun geçmişte Sedat Peker'in evine yapılan baskınla ilgili, yaşadığı süreçlerle ilgili kişisel bir hesaplaşması olduğu anlaşılıyor. Peker, bunları dile getiriyor ama bence mesele bundan ibaret değil, Demirören iktidarın yumuşak karnı olduğu için Peker, buralara daha kolay taarruz ediyor" diye konuştu. Demirören Medya Grubu'nda çalışan bazı gazetecilerin talimatla haber yaptığını öne süren Koç, medya üzerinde kurulan baskıyı şu sözlerle açıkladı: "Bu kurumlarda çalışıp da özgürce gazetecilik yapmak çok da mümkün değil, özellikle iktidarın politikalarını ilgilendiren konularla ilgili. Dolayısıyla Peker'in buradaki eleştirilerinin çok da haksız olduğu söylenemez, bunlar hepimizin eleştirdiği şeyler zaten ve sadece Milliyet veya Demirören'in ele geçirdiği basın grubuna ilişkin de değil, genel olarak medya üzerinde de nasıl bir tahakküm kurulduğunu biliyoruz."

Koç, Demirören ve "beşli çete" olarak adlandırılan grupların iktidarla olan ilişkisindeki değişimi şöyle anlattı: "Demirören'in, birtakım rantlar elde edebilmek için kontrolü altına girdiği iktidardan kurtulabilmek için arayışlar içinde olduğuna ilişkin duyumlar, basına yansıyan iddialar var. 'Beşli çete' diye adlandırılan sermaye grubunun da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmek için uğraştığını biliyoruz. Seküler kesime hitap eden STK'lara ve derneklere bağış yaparak halkla ilişkiler çalışması yürüttüklerine ilişkin ciddi veriler var. Bu çalışmaların sebebi, üzerlerine yapışmış olan yaftadan kurtulabilmek. Bir şekilde, 'Yeni döneme hasarsız bir şekilde geçelim' diye arayışta olduklarını biliyoruz."

"Sahibinizi susturacağım mesajı"

Koç, Cem Küçük-Rasim Kaan Aytoğu örneğinde olduğu gibi, gazetecilere patronları üzerinden mesaj gönderen Peker'in bu tutumu hakkında, "Kendisi hakkında olumsuz veya asılsız haber yapan gazetecilerle tek tek uğraşmak yerine patronlarını hedef almak, Peker'in yaklaşımı açısından çok akıllıca bir strateji. Operasyonel faaliyet yürüten, iktidarın siyasi hedefleri doğrultusunda haber yapan gazetecileri durdurmanın yolu onları yönetenleri hedef almak. 'Siz sahibinizin sesisiniz, ben de sahibinizi susturacağım' mesajını veriyor" ifadelerini kullandı.

"Sedat Peker iktidarla hesaplaşıyor"

Mevcut iktidarın seçimi kaybetmesi halinde kendisini gazeteci olarak adlandıran birçok kişinin kayıplara karışacağını savunan Koç, Sedat Peker'in medyayla ilişkisine dair şunları söyledi: "Bu insanların birçoğu gazetecilik faaliyeti yürütmüyor, operasyonel elemanlık yapıyor. Sedat Peker elinde belgeler olduğunu söylüyor, çok daha fazlası vardır, daha fazlası da gelecektir. Sedat Peker'in, mevcut iktidar sonrasına ilişkin bir dizayn yapma amacıyla sahaya sürülmüş bir eleman olduğu algısına katılmıyorum. Medya olarak kendini tanımlayan yapının tasfiye edilip daha bağımsız, gerçekleri yazabilen, halktan yana haber yapabilen bir yapıya bürünmesi için Peker'in ifşalarına ihtiyaç yok. Peker'in yaptıkları iktidarla hesaplaşma amacı taşıyan bir çalışma. Basını ele geçirmiş olan çevreler siyasi güçlerini kaybettiğinde, basının rengi değişecek ve şu an gazeteci olarak ortalıkta dolaşan birçok insan işsiz kalacak."

Peker Demirören açıklamasını erteledi

Yıldırım Demirören'le ilgili yapacağı açıklamalar için bugünü işaret eden Peker, dün akşam saatlerinde yaptığı paylaşımlarla Demirören'le ilgili açıklamalarını ertelediğini duyurdu.