Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789

Kalıcı yaz saati uygulamasının maliyeti yıllık 1 milyar dolar

Eski TEDAŞ yöneticisi Osman Nuri Doğan, kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle elektrik ve doğal gaz tüketiminin artması durumunda cari açığın büyüyeceğini söyledi. Doğan, "Yazın 1,5 milyar kilovatsaat tasarruf ediliyor, kışın 2 milyar kilovatsaat kaybediliyor. Bunun da maddi karşılığı en az 1 milyar dolar fazladan gaz almak demek" dedi.

İlknur Yağumli
ANKARA- 6 yıldır uygulanan kalıcı yaz saati, sonbaharın gelmesiyle tekrar gündeme geldi. Ekim ayından itibaren milyonlarca çalışan ve öğrenci, karanlıkta işe ve okula gitmek için  yola koyulacak. "Enerji tasarrufu" gerekçesiyle uygulamaya konan kalıcı yaz saati, bu yıl da aydınlatma ve ısıtma sistemlerinin erken saatlerde kullanılmasına neden olacak. Eski TEDAŞ Genel Müdür vekili Osman Nuri Doğan, kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle elektrik ve doğal gaz tüketiminin artması durumunda cari açığın büyüyeceğini söyledi. Doğan, "Yazın 1,5 milyar kilovatsaat tasarruf ediliyor, kışın 2 milyar kilovatsaat kaybediliyor. Şu anda doğal gazın fiyatı 2 bin 500 dolar. Gaz fiyatları arttıkça, Türkiye'nin gaz alım maliyeti artacak. Bu da kalıcı yaz saati uygulamasının faturasını ağırlaştıracak" dedi. 

6 yıl önceye kadar, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatler; her yıl mart ayının son pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınır ve her yıl ekim ayının son pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınırdı. Yaz saati uygulaması, 1946 yılından 1965’e kadar aralıklı olarak uygulandı. 1973 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile yeniden uygulamaya konuldu. 1978-1983 yılları arasında ülkedeki enerji yetersizliği sonucu ileri saat uygulaması 2 saate çıkarıldı. İleri saat uygulaması, nisan-ekim döneminde gün ışığından azami fayda sağlamak için kuzey yarım küredeki tüm Avrupa ve Amerika’da uygulanıyor.

1973'ten beri aralıksız devam eden bu uygulamaya Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile son verildi ve 2 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, yaz saati uygulaması kalıcı hale geldi.

Albayrak tarafından getirilen bu uygulamaya gerekçe olarak “enerji tasarrufu sağlamak, gün ışığından daha fazla faydalanmak” gösterildi. Bu karar ile birlikte daha önce 1 saat fark olan Orta Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasındaki saat farkı kışın 2 saate, İngiltere ile 3 saate çıkarken; Suudi Arabistan ile aynı saat dilimi kullanılmaya başlandı. Bu da borsa, bankacılık, uçak seyahatleri gibi birçok teknolojik etkileşimde senkronizasyon sorunlarına yol açtı. 

"Cari açık büyüyecek"

Eski TEDAŞ Genel Müdür vekili Osman Nuri Doğan, doğal gaz fiyatlarındaki fahiş artışa dikkat çekerek, elektrik ve doğal gaz tüketiminin düşürülmesinin önemine işaret etti. Doğan, bunun için acilen kalıcı saat uygulamasının kaldırılması gerektiğini belirterek, "Ülkenin ekonomisi zaten iyi gitmiyor. Doğal gazın daha fazla kullanılması cari açığı büyütmek anlamına geliyor. Eğer elektrik kullanımı artarsa daha çok doğal gaz kullanacağız ve cari açık da büyüyecek" dedi.

Kamu kuruluşlarında ve alışveriş merkezlerinde enerji tasarrufu tedbirlerinin uygulamaya koyulması gerektiğini belirten Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2016 yılından itibaren sebebi anlaşılamayan bir şekilde ileri saat uygulaması uygulamaya konuldu. Yani sanki kış döneminde gün ışığından azami fayda sağlanıyormuş gibi hiçbir teknik izahı olmayan bu uygulama inatla sürdürülmek isteniyor. Böylece kış aylarındaki tüketim artırılmış oluyor. Ancak tasarruf tedbirlerinin hemen alınması gerekir. Çünkü zaman yok. Yazın günler uzun olduğu için güneş ışığından faydalanarak yaklaşık 1,5 milyar kilovatsaat kazanıyorsanız, kışın 2 milyar kilovatsaat kaybederseniz. Bunun da maddi karşılığı, cari TTF (Title Transfer Facility) fiyatları ile 1 milyar dolar fazladan gaz almak demek. Doğal gazın fiyatı şu anda yaklaşık 2 bin 500 dolar. Gaz fiyatları yükseldikçe, Türkiye'nin gaz alım maliyeti artacak. Bu da kalıcı yaz saati uygulamasının faturasını ağırlaştıracak. Popülist politikaları bırakıp ülkenin faydasına olacak tedbirlere öncelik verilmesi artık bir zorunluluktur. Kışın karanlıkta kalkıp işe, okula gitmek zorunda bırakan bu uygulamanın tasarruf getirdiğini söylemek, akla ve mantığa uygun değildir. Devir artık tasarruf devridir. Bu nedenle bu ay sonu başlaması gereken, ülkenin milli menfaati olduğu yadsınamaz bu uygulamaya ivedilikle geçilmesi gerektiğine inanıyorum."