Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
Çizdiği karikatür,
Çizdiği karikatür, "dünya birinciliği" ödülü aldı
Dubai çikolatası
Dubai çikolatası
123456789
Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
Çizdiği karikatür,
Çizdiği karikatür, "dünya birinciliği" ödülü aldı
Dubai çikolatası
Dubai çikolatası
123456789

Mis gibi nergis kokusu kentleri sardı

Adı mitolojik hikayelere konu olan nergis çiçeğinin mis gibi kokusu, İzmir’i sardı. Karaburun ilçesinde yetişen nergisler hasat edilerek iç piyasaya sürülüyor.

Semra İğtaç

İZMİR- Adı mitolojik hikayelere konu olan nergis çiçeğinin mis gibi kokusu, İzmir’i sardı. Karaburun ilçesinde yetişen nergisler hasat edilerek iç piyasaya sürülmeye başlandı. Karaburun'daki yerleşime kapalı tarım arazilerinin "ranta açılması" ve genç nüfusun kentlere göç etmesi nedeniyle üretimin oldukça düştüğü kaydedildi. Artan maliyetler nedeniyle nergisin demeti 60 TL'ye kadar yükseldi. 

Bu yıl verim oldukça düşük

İzmir'in Karaburun ilçesinde 2 bin dekar alanda üretilen nergisler, hasat dönemi yaşıyor. Bu yıl verimin azaldığını belirten üreticiler, bir yandan hasat yaparken bir yandan da 22-23 Ocak'ta düzenlenecek nergis festivaline hazırlanıyor.


Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, GAZETE DURUM' a Karaburun'da başlayan hasat zamanında üreticilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Üretimde yaşanan düşüş ve artan maliyetler sebebiyle nergisin tarladan çıkış fiyatının yükseldiğine dikkat çeken Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, "Rant ekonomisi üretimi bitirme noktasına getirdi. Köylü al-satçı oldu. Yine de Karaburunlu çiçek üreticileri güzel kokulu nergisimizi üretmeye devam ediyor" dedi.




Nergis çiçeğinde nematod hastalığı 

Karaburun’da, genç nüfusun, ilçeden göç etmesiyle hasatta azalma yaşandığını kaydeden Yavaş, "Genç nüfusun tarıma olan ilgisi azaldı. Gençlerimizin büyük şehre ilgisi daha fazla. Hemen hemen hepsi ilçeden ayrıldı. Yaşlı nüfus da artık üretim yapamıyor. Ayrıca Nergis çiçeğinde nematod hastalığı nedeniyle tarlalarda çürüme başladı. Bu nedenle hızlı bir şekilde üretim azalıyor" diye konuştu.


Köylü al-satçı oldu

Yavaş, pandemiyle birlikte Karaburun Yarımadası'ndaki arazilerin değerinin yüzde yüz arttığına dikkat çekti. 1/100 binlik planlarda yarımadanın sadece 1000/7' sinin yerleşim alanı olduğunu belirten Yavaş, "Bu yüzden mevcut yerler çok değerlendi. Şu anda Karaburun'da imara kapalı olan tarım arazileri emlakçılar tarafından 'Tiny House koyabilirsiniz' diyerek satılıyor. Arazilerin değerli olması sebebi ile çok hızlı bir şekilde el değiştiriyor. Rant ekonomisi üretimi bitirme noktasına getirdi. Kimse tarım yapmak istemiyor. Köylü al-satçı oldu" diye konuştu.




Aralık ayında hasat başlar

Yavaş, nergis bakımının da oldukça zor olduğunu söyledi. Nergis çiçeği üretiminin zahmetli bir süreç olduğunu anlatan Yavaş, "Ağustos ayında sulama işlemi başlar. Ardından yabani ve sulu arazi olduğu için domuz ile mücadele edilir. Eğer başarılı olursanız aralık ayında hasat başlar ve yine şansınız olursa hava muhalefeti sizden yana olursa para kazanırsınız" dedi. 


Demeti 60 lira

Girdi maliyetlerinde yüzde 300 dolayında bir artış gözlendiğini belirten Yavaş, "Bir demet nergis üreticide şu anda 60 TL. Fiyat arz talep dengesine göre değişir elbet. Bu fiyatın nedeni öncelikle maliyetler. Elektrik, gübre, mazot ve yevmiyeci bulma sorunlarından dolayı sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz” bilgisini verdi.


Nergisin mitolojik hikayesi

Narcissus inanılmaz güzellikte bir delikanlıdır. Annesi Liriope, ona eğer kendi güzelliğine bakmaz ise uzun bir ömür yaşayabileceğini söyler. Ama Narcissus annesini sözünü dinlemez ve nehirdeki aksine bakar. Bu akse aşık olur ve onu yakalamak için suya eğilir. Dengesini kaybederek düşer ve boğulur. Öldüğü yerde bir çiçek biter. Bu çiçek boynu bükük, yere bakan nergistir.