ANKARA- Petrol ve doğal gaz uzmanı Dr. Zeynep Elif Yıldızel, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) doğal gaz için yurt dışından ilk kez kredi almasını değerlendirerek, "BOTAŞ'ın böyle bir yola gitmesi parasının ve hali hazırda gazının olmadığına, aynı zamanda dışarda kredibilitesinin kalmadığına işaret ediyor" dedi. Yıldızel, kışa girerken Rusya'nın gaz fiyatlarını artırabileceğine, bunun da hem Rusya'dan gaz ithal eden ülkelere hem de tüketiciye yansıyacağına dikkat çekerek, "Türkiye'yi zor bir kış bekliyor" uyarısında bulundu.
BOTAŞ, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımı için Deutsche Bank'tan 929 milyon dolar tutarında kredi çekti. Deutsche Bank kredisi BOTAŞ'ın 3 yıl vadeli kredi ile ABD, Katar ve Cezayir gibi 10 ülkedeki önceden belirlenmiş tedarikçilerden LNG alımına olanak sağlayacak. Türkiye hükümeti, kredinin garantörü konumunda bulunurken, kredi tutarı gelecekte artırılabilecek. Bu anlaşma BOTAŞ'ın LNG ithalatı için aldığı ilk uluslararası kredi niteliği taşıyor. BOTAŞ'ın bu kredisi, kurumun ekonomik sıkıntıda olup olmadığı sorusunu akıllara getirirken, kış aylarında doğal gaz kısıntısı yaşanma ihtimalini de gündeme getirdi.
Enerji uzmanı Dr. Yıldızel, GAZETE DURUM'a BOTAŞ'ın kredisini ve Türkiye'de yaşanabilecek gaz problemini değerlendirirken, "BOTAŞ'ın böyle bir yola gitmesi parasının ve hali hazırda gazının olmadığına, aynı zamanda dışarda kredibilitesinin kalmadığına işaret ediyor. Aslında demek ki BOTAŞ, kış için yeterince gaz anlaşması yapmamış. O sebeple şu anda piyasada gaz ve para arıyor" dedi.
Fotoğraf: Dr. Zeynep Elif Yıldızel
"Global enerji güvenliği ciddi sıkıntıda"
BOTAŞ'ın kış için yeterli gazının olmamasının büyük sorun yaratacağına dikkat çeken Yıldızel, global enerji güvenliği ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını ve Avrupa'nın da gaza ihtiyacı olduğunu hatırlattı. Yıldızel, Türkiye'nin gaz bulacağını ancak bunun pahalıya mal olacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün Avrupa Rusya'ya olan bağımlılığı kırmaya çalışıyor. LNG'lerle kırmaya çalışıyor çünkü boru hatları bugünden yarına yapılan şeyler değil. Avrupa'ya giden boru hatları tamamıyla Rusya menşeili, ister Ukrayna olsun ister Belarus olsun. Konuyla ilgili Almanya'dan yapılan son açıklamalar da, onların kömür santrallerini açmak istediğini gösteriyor. Bakalım bunun sonu nereye varacak."
"Rusya'dan ithal edilen gaz fiyatlarında artış yaşanacak"
Rusya'dan alınan gazın bin metreküpüne yaklaşık bin 300 dolar ödenirken gelecek kışa doğru bu fiyatın bin metreküpte 2,500-3 bin dolara çıkacağı yönündeki duyumların doğru olup olmadığı sorusuna, "Doğru olabilir" yanıtını veren Yıldızel, tam fiyat vermenin mümkün olmadığını ancak fiyatlarda mutlaka artış yaşanacağını kaydetti. Yıldızel, gaz fiyatlarındaki artışın Rusya'dan gaz ithal eden ülkelere ve dolayısıyla tüketiciye yansıyacağını, bu sebeple Türkiye'yi zor bir kışın beklediğini de sözlerine ekledi.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply