Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
123456789
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
123456789

Kültür Atölyesi 22 Ağustos

22 Ağustos 2022 - Günün filmi, kitabı ve sahne etkinlikleri...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Pota (2021) - Ahmet Toklu


Ahmet Toklu'nun ilk uzun metraj filmi "Pota", günün vizyon filmi.

2021, TRT ortak yapımı filmin senaryosu da Ahmet Toklu'ya ait.

Dünya prömiyerini 51'inci Giffoni Film Festivali'nde yapan Pota'nın başrollerinde Alp Akar, Bahar Hacıbektaşoğlu ve Sibel Melek Arat yer alıyor.

Film, İspanya'da düzenlenen 21'inci Cerdanya Film Festivali'nde Sosyal Bakış Ödülü; Antalya Film Forum'da Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Ödülü kazandı.

Filmin konusu:

Ahmet, İstanbul'un alt sınıf gecekondu mahallerinden birinde yaşayan ilkokul öğrencisi bir çocuktur. Babası çalışmak için Rusya'ya gitmiştir ve Ahmet ve annesine para gönderemez. Ahmet bu yüzden gecekondu mahallelerinin yakınında lüks evlerin olduğu güvenlikli sitede bir markette çalışmaya başlar. Bir yandan eve para getirmek için çalışırken bir yandan da okulda aşık olduğu arkadaşı Kezban'ı etkilemeye ve ona açılmaya çalışır. Bir gün okula basketbol topu ve basketbol kıyafetleriyle Erhan gelir. Kezban'ın Erhan’a yakınlık gösterdiğini gören Ahmet, Kezban'ı etkilemek için basketbol oynamaya karar verir. Fakat yaşadığı mahallede veya okulunda basketbol potası yoktur. Çalıştığı lüks sitedeki potada basketbol oynayan çocuklarla oynamak istese de çocukların Ahmet'i arlarına almaları kolay olmayacaktır. Bunun üzerine Ahmet ve arkadaşları kendi gecekondu mahallelerine bir pota yapmaya karar verir. Sınıfsal farklılıkları, basketbol üzerinden işleyen filmde, aynı mahalleyi paylaşan farklı kültür ve inanca sahip çocuklar, bir potada birleşir.



RAFLARDA BUGÜN

Kafkaesk - Peter Kuper


Otobiyografik, politik ve sosyal gözlemleriyle tanınan Amerikalı alternatif çizgi roman sanatçısı Peter Kuper'in 2018'de yayımlanan Kafka öykülerinin çizgi romanı "Kafkaesk" (Orijinal adı: Kafkaesque), Türkçe baskısıyla yeni çıkanlar raflarında.

Metis Yayınları tarafından basılan kitabın Türkçe çevirisi Özde Duygu Gürkan tarafından yapıldı.

Tanıtım bülteninden:

Yirminci yüzyılın en önemli edebi figürlerinden biri olan Franz Kafka, kuşaklar boyunca pek çok yazar ve sanatçıyı derinden etkiledi; öykü ve romanları edebiyat, müzik, resim, heykel, dans ve film gibi çok çeşitli alanlarda sayısız esere ilham kaynağı oldu. Kafka’yı 1988 yılından beri “çizgi romana tercüme eden” görsel sanatçı Peter Kuper’ın uyarlamaları da bu eserlerin arasında değerli bir yere sahip.

Kafka’nın öykülerinin bireysel yorumlara ilham verdiğini, her okura benzersiz bir kişisel bağlam sunduğunu belirten Kuper şöyle diyor:

“Kafka kırk bir yaşını doldurmadan öldü, bundan neredeyse yüz yıl önce, ama öyküleri daha dün yazılmış hissi veriyor. Ya da belki takipçilerinden Gustav Janouch’un dediği gibi, Kafka’nın eserleri ‘yarının bir aynası’dır. Bu eserler şimdiye ve buraya ait; Kafka’nın hikâyeleri insanlık durumumuza giden bir yol haritası teşkil ediyor. Bizi kurumlarımızın tehlikelerine karşı uyarıyor, bize zaaflarımızı hatırlatıyor, absürtlüklerimize gülmemiz için bizi dürtüyorlar. Dünyamız giderek daha çok ‘Kafkaesk’ sıfatını yansıtırken, Kafka’nın kulaklarımıza fısıldadığı bütün o mesajlarda yeni bir anlam bulabiliriz.”

Kafka’nın uzunlu kısalı on dört öyküsüne Kuper’ın getirdiği yaratıcı yorumların, Kafka okurlarına yeni ve farklı bakış açıları sunarken, onunla henüz tanışmamış olan okurlar için de yazarın benzersiz dünyasına güzel bir giriş olmasını umuyoruz.



SAHNEDE BUGÜN

Kelepçe Kullanma Kılavuzu


Hüseyin Avni Danyal ve Başak Daşman'ın oynadığı "Kelepçe Kullanma Kılavuzu", bu akşam İstanbullu tiyatroseverlerle buluşuyor.

Irmak Bahçeci'nin yazdığı oyun, Serkan Üstüner rejisiyle sahneye konuluyor.

Oyunun konusu:

Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bu sorguda oldukça zeki ve entelektüel bir kadın, pek de zeki olmayan inatçı bir polisin karşısında kendinden emin, gözaltı süresinin bitmesini beklerken polis sadece teşkilattan ve çalışma hayatından kurtulmak derdinde. Şafağa birkaç saat kaldı. Her gecenin sabahı olur. Ama bazı geceler vardır. Sabahları sonsuza dek öldüren geceler. Güç dengelerinin tahterevallide gidip geldiği, kimsenin göründüğü gibi olmadığı bu sihirli sorguda “Nasıl kaybedilir?” sorusunu gelin birlikte soralım. Sihirli bir dolapta nasıl adam kaybedilir? Ya gençlik nasıl kaybedilir? Ne zaman kaybederiz ahlakımızı? Ne zaman benliğimizi yitiririz?

Hem zaten gerçekte kim kimi sorguluyor? İllüzyonist bir kadın, bir polis sorgusunda… Işıklar açılır oyun başlar. Sorgulanan aslında sanık değil polistir!

Gördüklerinizin gerçek mi yoksa bir illüzyon mu olduğunu sorgulayacağınız dram türündeki tek perdelik oyun “Kelepçe Kullanma Kılavuzu”, yaptıklarından emin bir şekilde sorgusunun bitmesini bekleyen bir kadın ile yaptığı meslekten kurtulmanın derdinde olan bir adamın hikayesini anlatıyor.

Zeki ve entelektüel bir kadına hayat veren Başak Daşman ile inatçı bir polisi canlandıran Hüseyin Avni Danyal’ın usta oyunculuklarıyla Kelepçe Kullanma Kılavuzu, bu akşam saat 21.00'de Kadıköy Göztepe Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro sahnesinde.



Fazıl Say "Portreler" İzmir Prömiyeri


Dünyaca ünlü piyano virtüözü ve besteci Fazıl Say, yeni eseri "Portreler" ile bu akşam İzmir'de.

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, İzmirli sanatseverlerle buluşacak. Sanatçının yeni eseri "Portreler"i İzmir’de ilk kez seslendireceği konserde, Say'a flüt sanatçısı Bülent Evcil eşlik edecek. Portrelerin yanı sıra çağdaş bestecilerin eserleri de konser programında yer alacak.

Fazıl Say’ın piyano ve flüt için bestelediği Portreler "Op.101" eseri, sanatçının yaşamında iz bırakan, Türkiye’de kültür ve sanat hayatına yön vermiş ya da katkı sağlamış; Fikret Otyam, Ahmet Say, Nejat Eczacıbaşı, Yıldız Kenter, Yaşar Kemal, Şarık Tara, Türkan Saylan ve Tarık Akan gibi sekiz değerli ismin portresinden oluşuyor.

Fazıl Say, İzmirli klasik müzikseverler için bu akşam saat 21.00'de İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda.



GALERİDE BUGÜN

Yaz Dinamikleri


Ankaralıların bugünkü kültür-sanat durağı, "Yaz Dinamikleri" isimli karma resim ve heykel sergisi.

Açılışını bugün gerçekleştiren sergi, 27 sanatçının resim ve heykellerine ev sahipliği yapıyor.

Sergide eserleri bulunan sanatçılar: Adem Başpınar, Ahmet Yeşil, Ali Herischi, Ayhan Çetin, Baran Kamiloğlu, Devrim Erbil, Enis Aktaş, Ercan Ayçiçek, Erol Pelioğlu, Fevzi Karakoç, Hakan Eraslan, Halil Coşkun, Hasan Saygın, Hayati Misman, Hüseyin Feyzullah, Ilgın Erdem, Kadir Öztoprak, Kadir Şişginoğlu, Lütfü Kaplanoğlu, Mahir Güven, Murat Tolga, Naciye Bozdoğan, Necmettin Özlü, Nurettin Akkaya, Sema Öcal, Tamer Bilgiç, Yusuf Şengür.

Yaz Dinamikleri, 21 Eylül'e kadar Galeri Soyut'ta sanatseverlerle buluşacak.