Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
123456789
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
123456789

Kültür Atölyesi 14 Ekim

14 Ekim 2022 - Günün filmi, kitabı, sahne etkinlikleri ve sergisi...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Halloween Ends - Cadılar Bayramı Sona Eriyor (2022) - David Gordon Green


Tüm zamanların en ünlü slasher serilerinden Halloween'in 2010'ların başında David Gordon Dreen tarafından çekilen üçlemesinin son filmi "Halloween Ends", bugün vizyona girdi.

2022, ABD yapımı filmin senaryosu 1978'de başlayan orijinal serinin yönetmeni John Carpenter ve senaristi Debra Hill'in karakterlerinden Paul Brad Logan tarafından uyarlandı.

Film, 2021 yapımı Halloween Kills'in devam filmi ve üçlemenin son yapımıdır. 1978'de başlayan Halloween serisinin 13'üncü filmi olan Halloween Ends'in 2021'de vizyona girmesi planlanırken vizyon tarihi, COVID-19 salgını sebebiyle bir yıl ertelendi.

Filmin başrollerinde oyunculuk kariyerini başlatan rolde Jamie Lee Curtis ve James Jude Courtney yer alıyor. Sinema tarihinin en uzun soluklu oyuncu-karakter eşleşmesiyle yeniden beyazperdede olan Curtis, 44 yıl sonra Laurie rolüyle sinemaseverlerle buluşuyor.

Film, Los Angeles'ta düzenlenen Beyond Fest'te prömiyerini gerçekleştirdi.

Filmin konusu:

Modern Halloween üçlemesinin finalini yapacak olan Halloween Ends'te Michael Myers ve Laurie Strode'un destanı, serinin son bölümünde tüyler ürpertici şekilde doruğa ulaşıyor.

Halloween Kills filmindeki olaylardan dört yıl sonra Laurie, torunu Allyson ile yaşamaya başlamış ve anılarını yazmayı tamamlamıştır. Michael Myers, son olaylardan beri bir daha hiç görülmemiştir. Laurie, yıllarca kendi gerçekliğini Michael’ın hayaletinin belirlemesine izin verdikten sonra korkudan ve öfkeden sıyrılıp hayatın tadını çıkarmaya karar verir. Ama genç bir adam olan Corey Cunningham, bakıcılığını yaptığı bir erkek çocuğu öldürmekle suçlanınca bir şiddet ve dehşet dalgası Laurie’yi de kontrol edemediği kötüyle son kez yüzleşmeye iter.



RAFLARDA BUGÜN

Kedi Gezegeni - Lao She


20'nci yüzyıl Çin edebiyatının en önemli figürlerinden biri olan romancı Lao She'nin 1933 yılında kaleme aldığı "Kedi Gezegeni" (Orijinal adı: Māochéngjì) isimli distopik hiciv klasiği, yeni çıkanlar raflarında.

İş Bankası Kültür Yayınları tarafından okurla buluşturulan roman, Giray Fidan ve Tang Guozhong çevirisiyle raflardaki yerini aldı.

Tanıtım bülteninden:

Kedi Gezegeni, Çin edebiyatının en önemli ve en ünlü karşı-ütopyacı eseridir. Eser ilk kez Xiandai dergisinde Ağustos 1932 ile Nisan 1933 arasında tefrika edilir. Lao She karamsar, karanlık, keskin mizahıyla uzay gemisi Mars’a düşen kahramanının, Kedi İnsanlar ve hızla uçuruma ilerleyen kültürleriyle karşılaşmasını anlatır.

Kedi ülkesindeki siyasi çalkantıları, yozlaşmış kurumları, her şeye kayıtsız, umudunu yitirmiş, çürümekte olan “büyülü yaprak” bağımlısı toplumu yer yer acı verecek ölçüde gerçek bir mizahla resmeder. Kedi Gezegeni bu karamsar, kasvetli havası yüzünden ülkesinde eleştiriler alsa da birçok yabancı dile çevrilmiş, Çin dışında da büyük ilgi görmüştür.

Yazarın ülkesinde yaşanan dönemin başarısızlıklarına bir tepki olduğunu söylediği, “bir tür deney” olarak tanımladığı Kedi Gezegeni, Lao She’nın dünya edebiyatının en önemli karşı ütopyacılarından biri olarak anılmasını sağlamıştır. Kedi Gezegeni özgün dili Çinceden yapılan çevirisiyle Türkçede ilk kez yayımlanıyor.



SAHNEDE BUGÜN

Elektronika


Başkentli sanatseverlerin bugünkü sahne etkinliği, "Elektronika" isimli tek perdelik modern-çağdaş dans temsili.

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında izleyicisiyle buluşan Elektronika, Modern Dans Topluluğu İstanbul Projesi'yle sahneye konuluyor.

Elektronika üç eserden oluşan bir modern dans performansı. Bunlardan ilki MDTist dansçı ve koreograflarından Evrim Akyay’ın dinamik grup çalışması olan “HADİ”. İkincisi, İhsan Rüstem’in popüler eseri “MANTRA”. Üçüncü eser ise; Güney Kore’den, koreograf DongKyu Kim’in özgün parçası “HEYECAN”.

Elektronika, bu akşam saat 20.00'de Büyük Tiyatro sahnesinde olacak.



Glauco Venier Nuovo Quartet


Başkentli müzikseverler bu akşam Jazz Expose kapsamında sahnede olan Glauco Venier Nuovo Quartet konserinde buluşuyor.

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında sahneyi paylaşacak olan dörtlü, piyanoda Glauco Venier, trompette Mirko Cisilino, kontrbasta Alessio Zoratto ve bateride Marco D’Orlando'dan oluşuyor.

Efsanevi İngiliz caz şarkıcısı Norma Winstone ile yirmi yılı aşkın bir işbirliği ve tarihi Alman plak şirketi ECM için beş albümden sonra Glauco Venier, tamamı kendi bölgesinden olan çok yetenekli genç müzisyenlerden oluşan yeni grubuyla izleyicinin karşısına çıkıyor.

Konserde Glauco Venier’in müzisyenlerin sanatsal kişiliklerini ön plana çıkarmak üzere bestelediği orijinal eserlerle dörtlünün diğer üyelerinin besteleri ve ölümünün kırkıncı yılında Thelonious Monk'a ithaf eserler yer alıyor.

Popüler melodiler ve ritimlerle serbest ve yapılandırılmış doğaçlamaların, çağdaş müzik, caz ve pop müziğe göndermelerle bir araya geldiği, adeta 360 derecelik bir kompozisyon ve doğaçlama keşfine doğru yolculuğa hazır olun.

Unutulmaz bir caz deneyimi için Glauco Venier Nuovo Quartet, bu akşam saat 20.00'de CerModern sahnesinde.



GALERİDE BUGÜN

Sahnede 90'lar


1990’lar Türkiye’sindeki kültürel ortamı ve sanat üretimlerini sahne ve performans kavramları odağında inceleyen “Sahnede 90’lar”, İstanbullu sanatseverlerin bugünkü kültür-sanat duraklarından.

Sahnede 90’lar, dönemin performans üretimlerine yoğunlaşarak kültür, sanat ve eğlence tarihine çok yönlü bir bakış getirmeyi amaçlıyor. Bu dönemde parklarda, eğlence mekânlarında, tarihî alanlarda ve terk edilmiş yapılarda görünürlüğü artan performans sanatı örnekleriyle popüler kültür arasında beklenmedik bağlantılar kuruyor ve “sahne” kavramının ne kadar geniş bir yelpazede ele alınabileceğine işaret ediyor.

Türkiye’de toplumsal, siyasi ve ekonomik anlamda hızlı değişimlerin yaşandığı 1990’lı yıllar, özellikle İstanbul’un kültür, sanat, performans ve eğlence sahnesinde serbestlik sınırlarının sürekli genişletildiği bir döneme işaret ediyor. Sanat ortamında “disiplinlerarası” kavramı da bu dönemde gündeme geliyor.

Doğası gereği farklı disiplinlerden beslenen ve deneysel bir sanat pratiğine işaret eden performans, pek çok sanatçıya yenilikçi bir alan açıyor. Bu dönemin performans üretimlerine yoğunlaşarak kültür, sanat ve eğlence tarihine çok yönlü bir bakış sunmayı amaçlayan sergi, performans temelli üretimleri öne çıkaran etkinlikler ile bireysel üretimlerden kapsamlı bir seçkiyi izleyiciyle buluşturuyor.

Açılışı 15 Eylül'de gerçekleştirilen sergi, 12 Şubat 2023'e kadar Salt Beyoğlu'da izlenebilir.