Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
123456789
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
123456789

Kültür Atölyesi 13 Ekim

13 Ekim 2022 - Günün filmi, kitabı, sahne etkinlikleri ve sergisi...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Smile- Gülümse (2022) - Parker Finn


Parker Finn'in ilk uzun metraj filmi "Smile", günün vizyon filmi.

2022, ABD psikoloji korku yapımının senaryosu Finn'in "Laure Hasn't Slept" isimli ödüllü kısa filmine dayanıyor.

Dünya prömiyerini Fantastic Fest'te yapan Smile'ın başrolünde Amerikan aktris Sosie Bacon yer alıyor.

Filmin konusu:

Gülümse, yaşadığı tuhaf olaylardan kurtulmak için sorunlu geçmişiyle yüzleşmek zorunda olan bir kadının hayatına odaklanıyor. Bir hastanın sıra dışı intiharına tanık olan Dr. Rose Cotter, açıklayamadığı korkutucu olaylar yaşamaya başlar. Bu karşı konulmaz derecede bunaltıcı olan dehşet hayatını ele geçirmeye başlarken, Rose hayatta kalmak ve korkunç yeni gerçekliğinden kaçmak için sıkıntılı geçmişiyle yüzleşmek zorundadır.



RAFLARDA BUGÜN

Eski Toplum - Lewis Henry Morgan


Amerikan antropolog ve sosyal teorisyen Lewis Henry Morgan'ın ilk kez 1877 yılında yayımlanan kitabı "Eski Toplum" (Orijinal adı: Ancient Society), günün yeni çıkan kitabı.

Baskısı Alfa Yayınları tarafından gerçekleştirilen kitap, Ayşen Tekşen çevirisiyle okurla buluştu.

Tanıtım bülteninden:

Eski Toplum, Darwin’in kitaplarında gönderme yaptığı Marx ve Engels’i etkilemiş, "Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni" için esin kaynağı olmuş ufuk açıcı bir çalışmadır. İnsanlığın tüm serüvenini ve yaşayış biçimlerini kullandıkları aletlerle, ürettikleri kurumlarla, mülkiyet ilişkileriyle, oluşturdukları klan, aile, kabile gibi çeşitli topluluklarla ve daha pek çok parametreyle açıklamaya çalışır.

“Evrime ilginin bu hem Marksist hem de Marksist olmayan biçimlerde yeniden canlanması Morgan’a ilginin canlanmasına da yol açtı. Ortaya çıkan sonuçlardan biri, Morgan’ın çalışmasını güncel bilgi ve düşüncelerin ışığında değerlendiren küçük bir sanayinin gelişmesi oldu.” –Elisabeth Tooker

“Birbirini izleyen çağların toplamı olan bu geçmişin insanlık tarafından nasıl geçirildiğini, eğer mümkünse, öğrenmek hem doğal hem de doğru bir istektir; vahşiler ağır, neredeyse fark edilmez adımlarla ilerleyerek daha yüksek olan barbarlık konumuna nasıl ulaştı; aynı aşamalı ilerlemeyle barbarlar nasıl sonunda uygarlığa ulaştı ve neden diğer kabileler ve uluslar ilerleme yarışında –bazıları uygarlıkta, bazıları barbarlıkta ve diğerleri vahşilikte– geri kaldı. Bu soruların sonunda yanıtlanacağını umarak çok ileri gitmiş olmayız.” –Lewis Henry Morgan



SAHNEDE BUGÜN

Kuğu Gölü


Romantik dönem Rus klasik müziğinin öne çıkan ismi Pyotry İlyiç Çaykovski'nin 1875 yılında bestelediği en önemli eseri Kuğu Gölü Balesi bu akşam sahnede.

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında izleyicisiyle buluşacak olan Kuğu Gölü, Ankara Devlet Opera Balesi tarafından sahneye konuyor.

Temsilin orkestra şefliğini Sunay Muratov ve Andrea Francesco; koreografisini Göksel Armağan Davran ve Ahmet Volkan Ersoy üstleniyor.

Oyunun konusu:

Eserde, bir büyücü tarafından arkadaşlarıyla birlikte kuğuya dönüştürülen ve ancak bir erkeğin aşkıyla tekrar insana dönüşebilecek olan Odette ile Prens Siegfried arasındaki aşk ve büyücünün, kızı Odil'i prenses Odette kılığına sokarak prensi kandırması anlatılır.

Tanıtım bülteninden:

Çaykovski'nin bestelediği eser, müzikleri ve adımlarıyla bale tarihinin klasikleri arasına girer. Ülkemizde 29 Ekim 1965 yılında Ankara'da prömiyeri gerçekleştirilen Kuğu Gölü balesi, bugüne kadar tüm temsilleriyle büyük beğeni topladı. Bir büyücünün kuğuya dönüştürdüğü, ancak bir erkeğin aşkıyla tekrar insan olabilecek Odette ile Prens Siegfried arasındaki aşkı anlatan eser 4 perdeden oluşuyor.

Kuğu Gölü, bu akşam saat 20.00'de Büyük Tiyatro Sahnesi'nde.



Sıla


Türk pop müziğinin başarılı kadın vokali Sıla, bu akşam Başkent'te sahnede.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ankara'nın başkent oluşunun 99'uncu yılı için düzenlediği konser kapsamında Sıla, tüm Başkentliler için sahnede olacak.

Sahne eğitimine lise yıllarında başlayan Sıla, üniversitede aldığı caz eğitiminin üzerine 2007 yılında “…Dan Sonra” şarkısıyla çıkışı yakalar. “Acısa da Öldürmez” “Yoruldum” “Vaziyetler” “Zor Sevdiğimden” “İmkansız” “Kafa” gibi şarkılarıyla müzik listelerini alt üst eden ve müzikseverlerin gönlünü kazanan yetenekli sanatçı, Türk müziğinin önemli kadın figürlerinden biri olarak yoluna devam ediyor.

Sıla, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde bir sene okur, daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Caz Vokal Bölümü’ne geçiş yapar. Bu dönemde, Afyon Caz Festivali’nde Neşet Ruacan, Nedim Ruacan ve Nezih Yeşilnil’den oluşan caz orkestrasında solist olarak görev alır.

Sıla'nın yaptığı besteler ve yazdığı şarkı sözleri Ferhat Göçer (Vur kadehi Ustam), Kenan Doğulu (Demedi Deme/Boğaziçi) gibi sanatçıların albümlerinde yer alır. Geniş kitleler onun sesiyle ilk kez Sezen Aksu ile yaptıkları ve “Sıla” dizisinin şarkısı olan ortak besteleri “Sıla/Töre” sayesinde tanışır.

2007 yılında “Sıla” adını taşıyan ilk albümünü çıkarır. Daha sonra "İmza", "Konuşmadığımız Şeyler Var", "Joker", "Vaveyla" ve "Yeni Ay" albümleriyle müzik piyasasında yer alır.

Bugüne kadar Powertürk Müzik Ödülü, Altın Kelebek Ödülü, Kral TV Video Müzik Ödülü ve birçok üniversitenin müzik ödülü dahil olmak üzere çok sayıda ödülle başarısını tesciller.

Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konser saat 19.00'da Atatürk Spor Salonu'nda olacak.



GALERİDE BUGÜN

Pleased to announce...


Sanat dünyasında hayatta kalma ve yabancılaşma konusuna odaklanan, Instagram sayfasıyla tanınan Cem A.'nın Türkiye'deki ilk sergisi "Pleased to announce..." (...sunmaktan mutluluk duyar), İstanbullu sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Cem A. sergide, günümüzün tek tipleşen sergi metinlerini konu ediniyor. Metinlerin benzerliğinden yakınan sanatçı, acaba her sergiye ve sanat eserine uyacak bir jenerik sergi metni yazılabilir mi sorusundan yola çıkıyor. Dünyanın farklı köşelerinden topladığı metinleri ve meme’leri bir araya getirdiği sergide; farklı coğrafyalardan küratör, eleştirmen ve iletişim danışmanı arkadaşlarını serginin parçası olmaya davet ediyor.

Pleased to announce... sergisi çerçevesinde jenerik sergi metinleri ve basın bildirilerine odaklanan sanatçı, bu metinlerin benzerliği ve tekrara düşmeleri, sanat jargonunun anlaşılmazlığı üzerine eleştirel bir bakış sunuyor. Sanatçı gerçek ve kurgu sergi metinleri ve konuyla alakalı meme’leri bir araya getirerek galeriyi bir okuma odasına dönüştürüyor.

Sergi metinlerini adeta replikaları üzerinden sorgulamaya açıyor. Bahsi geçen metinlerin kasten veya kazara anlaşılması zor bir şekilde yazılması anlamına gelen “International Art English” ve “artspeak” terimleri serginin ilham noktasını oluşturuyor.

Açılışı 15 Eylül'de gerçekleştirilen sergi, 23 Ekim'e kadar Versus Art Project'te izlenebilir.