Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Kültür Atölyesi 10 Ekim

10 Ekim 2022 - Günün filmi, kitabı, sahne etkinlikleri ve sergisi...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Kim Bu Aile? (2022) - Bedran Güzel


Yılın iddialı yerli komedi yapımlarından "Kim Bu Aile?" günün vizyon filmi.

Yönetmenliğini gişe başarısı getiren komedi yapımlarıyla dikkat çeken Bedran Güzel'in ve senaristliğini Ali Erkan Ersezer'in üstlendiği 2022, Türkiye yapımın başrollerinde ödüllü oyuncular Nurgül Yeşilçay ve Cengiz Bozkurt yer alıyor.

Kim Bu Aile'de başrollere, Onur Buldu, Ferit Aktuğ, Beste Kökdemir, Doğan Can Sarıkaya ve usta oyuncu Altan Erkekli eşlik ediyor.

Filmin konusu:

Kim Bu Aile, hayatının değişmesine neden olan çetenin peşine düşen Adem ve ailesinin hikâyesini konu ediyor. Adem Haberdar’ın hayatı, önemli bir operasyonda başarısız olunca emniyetten ayrılmak zorunda kalmasıyla bambaşka bir hal alır. İşinden ayrılmasına neden olan çetenin peşine düşen Adem, çeteyi takip edebilmek için bir tavukçu restoranını devralmak zorunda kalır. Ancak Adem, beklenmedik bir şekilde çok başarılı olur. Bu süreçte Adem’e en büyük destek "aile"sinden gelir.



RAFLARDA BUGÜN

Kız Kardeşler - Louisa May Alcott


Sanatın her alanına uyarlanan Küçük Kadınlar romanının yazarından 1868 yılında yayımlanan başka bir kadınlık kurgusu "Kız Kardeşler" günün yeni çıkan kitabı.

19'uncu yüzyılın önemli kadın kalemlerinden Louisa May Alcott tarafından yazılan Kız Kardeşler, Can Yayınları tarafından basıldı ve Şirin Etik çevirisiyle okurla buluştu.

Tanıtım bülteninden:

Alcott’un Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın ikinci yarısında yazdığı büyük eseri Küçük Kadınlar’dan derlenen Kız Kardeşler, savaş nedeniyle maddi sıkıntılara düşen ve savaşa katılan babalarından ayrı kalan March ailesinin kızlarının dünyasına konuk eder okuru.

Eser aynı zamanda üç kız kardeşiyle geçim zorlukları içinde büyüyen Alcott’un yaşamından da izler taşır. Güzel ve becerikli Meg, kimi zaman asabi ancak sevgi dolu Jo, yumuşak ve şefkatli Beth ve şımartılan en küçük kardeş Amy için çocukluktan kadınlığa adım atarlarken değişmeyen tek şey birbirlerine duydukları bağlılık ve sevgi olur.

Yoksulluk, kalp kırıklıkları, cinsiyet bunalımları, hastalıklar ve ayrılıklar yaşansa da ailenin evinde değişmeyen tek şey, dört kızın susmayan kahkahalarıdır.



SAHNEDE BUGÜN

Sevdadır


Türk edebiyatının geç bulup erken kaybettiği şair Arkadaş Zekai Özger üzerine yazılan "Sevdadır" oyunu, bu akşam Başkentli izleyicisiyle buluşuyor.

Ahmet Yapar kurgusu ve rejisiyle sahneye konulan Sevdadır'da Arkadaş'a Hüseyin Oçan hayat veriyor.

Oyunun konusu:

Ankara’da dövülerek öldürülen şair Arkadaş Z. Özger’in hayatından ve şiirlerinden yola çıkılarak kurgulanan “müzikli oyun” Sevdadır, Ankara Yüksel Caddesi’ndeki “İnsan Hakları Heykeli” önünde geçer ve izleyenleri bir Ankara hikâyesinin ortak paydası olaylarla Arkadaş'ın dönemiyle Arkadaş'ların yaşadığı günümüz dönemi arasında bir serüvene götürür.

Bu serüvende yitip gidenler kadar, kalanlar da vardır ve onlar Arkadaş’ın bir güncesinde saklıdır. 68 kuşağından yitip giden Arkadaş’ların serüveninden günümüze uzanan, yarım kalmış bir hikâyeyi tamamlamak isteyen Arkadaş’ların macerasına armağandır Sevdadır oyunu.

Tek perdelik müzikli oyun Sevdadır, bu akşam saat 20.00'de Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi'nde.



Youssou N'dour


Afrika'nın yaşayan en ünlü şarkıcısı, Senegalli müzisyen Youssou N'dour, bu akşam Ankara'da sahnede.

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında izleyicisiyle buluşacak olan N'dour, olağanüstü ses yelpazesiyle uluslararası dinleyicileri kendi müziğiyle tanıştırmaya geliyor.

2004'te Rolling Stone dergisi tarafından Senegal'de ve Afrika'nın çoğunda "yaşayan en ünlü şarkıcı" olarak anılan N'dour, Nisan 2012'den Eylül 2013'e kadar Senegal Turizm Bakanı olarak görev yapar. N'Dour, tüm Senegalliler tarafından mbalax olarak bilinen, Serer müzik njuup geleneği ve ndut inisiyasyon törenlerinde kutsal kökenleri olan bir tür olan popüler Senegal müziği tarzının geliştirilmesine yardımcı olur. Pierre-Yves Borgeaud'un yönettiği "Gorée'ye Dönüş" (2007) ve Elizabeth Chai Vasarhelyi'nin yönettiği "Youssou N'Dour: Sevdiğimi Getiriyorum" (2008) filmlerine konu olur. 2006'da N'Dour, "Amazing Grace" filminde Olaudah Equiano olarak rol alır.

Wolof'un geleneksel enstrümantal ve vokal biçimlerini öncelikle Küba ve diğer Latin Amerika popüler türleriyle harmanlayan Senegalli müzisyen, bu akşam saat 20.00'de CSO Ada Ankara sahnesinde olacak.



GALERİDE BUGÜN

Emanet Zemin


Mevcut aile içi dokunun motifleri arasında, özellikle sosyal ve politik ilişkilere, manipülasyona, sınırlara, iktidar meselelerine, cinsiyet tutumlarına ve kentsel dönüşüme atıfta bulunan çatışmacı etkileşim formları inşa eden sanatçı Gözde İlkin'in "Emanet Zemin" başlıklı beşinci kişisel sergisi İstanbullu sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor.

İlkin, toplumsal kimliği, toplumsal süreçleri temsil eden ve bir hafıza nesnesi hâline gelmiş olan masa örtüsü, perde, çarşaf gibi yerel buluntu kumaşlarla çalışıyor. Kumaş üzerine yaptığı motifler ve çizimler, günümüzün kültürel bilgilerini, siyasi ve sosyal ilişkilerini, toplumsal cinsiyet konularını betimliyor. Ait olmanın yollarını keşfetmek için doğanın izini sürüyor. Doğadan ilham alan formları, bitkileri, hayvanları ve insanları birbirine yakınlaştırarak iyileştiriciyle dönüştürücü etkilerin izini sürüyor.

Küratörlüğünü Duygu Demir'in üstlendiği Emanet Zemin, belli aralıklarla Aslı Öztürk’ün koreografisiyle renklenecek. Zeminin sesleri, Berke Can Özcan’a ait.

Emanet Zemin, bir yandan üç boyuta yayılan, esnetilmiş bir manzara resmi diğer yandan da ses ve hareket için bir sahne.

Ateş, su, toprak ve havadan şamil bu mekân belki içine yerleşilen bir motif, belki de zihnimizde bir mağara. Burası aynı zamanda evsiz taşlara yuva, sürüklenmiş dallara ve dansçılara vardiya, çatlaklara bir dua. Emanet Zemin’de gözleri kapatıp rüya görmek, kulak misafiri olmak, hareketlenmek kadar köklenmek de serbest; maksat Gaia’yla temaşa.

Açılışı 14 Eylül'de gerçekleştirilen sergi, 12 Kasım'a kadar .artSümer'de izlenebilir.