Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Salda Gölüne NASA merkezi

Mars araştırmaları kapsamında bilim insanlarının dikkatini çeken Salda Gölü, uzay araştırmalarının da gözdesi oldu

Ömer ŞAN

ANKARA- İnsanlığın uzay sistemleri üzerindeki en ileri araştırmalarını oluşturan Mars’ın yolculuğuyla tespit edilen, gezegen üzerindeki ‘Jezero Krateri’ni ve krater üzerinde olduğu kaydedilen göl kalıntısına benzetilen Salda Gölü, bilim insanlarının da ilgisini çekmeye başladı.

Salda’daki topoğrafik yapının incelenmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) araştırma çalışmalarında kullanılacak bilim merkezi proje aşamasının tamamlandığı bildirildi.

“Mikrobiyal Ekoloji ve Biyoçeşitlilik Araştırmaları”

Burdur’da 68 yıldır yayın yapan Yeni Gün Gazetesinin 1.sayfasından verdiği habere göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, gölde yürütülen “Mikrobiyal Ekoloji ve Biyoçeşitlilik Araştırmaları” kapsamında NASA’nın bu yöndeki çalışmalarına destek olmak amacıyla ‘Salda Gölü Bilim Merkezi Projesi hazırladığı kaydedildi.

Habere göre, araştırmacıların hızlı sonuç elde etmelerini sağlamak ve ziyaretçileri Salda Gölü’nün bilimsel değeri konusunda bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirilecek bilim merkezi, Beyaz Adalar karşılama alanına 620 metre mesafede, 3 bin 396 metrekarelik alana kurulacak.

Jeo-turizmi hareketlendirecek!

Gazetenin haberinde ayrıca şu bilgilere yer verildi:

NASA’nın Salda Gölü çalışmalarına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeomikrobiyoloji-Biyojeokimya Araştırma Grubu Lideri Prof. Dr. Nurgül Balcı, Salda Gölü’nün dünya için özel bir göl olduğunu ifade etti.


Gölde ve etrafında özellikle jeolojik açıdan önemli bilimsel çalışmalar yürütüldüğüne değinen Balcı, bölgeye her geldiklerinde bir bilim merkezi ihtiyacı hissettiklerini belirtti.

Değerlendirmesinde ayrıca bölgede kurulacak merkezin, devam eden arazi çalışmalarında işlerini kolaylaştıracağını anlatan Balcı, şöyle konuştu:

“Örnekleri depolayacağımız, soğuk zincirleri kurabileceğimiz bir sistemin olması, burada çalışacak herkes için son derece önemli olacak. Bu nedenle sadece NASA ekibiyle değil, bundan sonra burada yapılacak tüm çalışmalarda herkesi kapsayacak, bağdaştıracak, sinerji oluşturacak bir merkez olmalı. Gençlerimize ulaşacak, bilimsel altyapı meydana getirecek bir ortamın yaratılması, her şeyin üzerinde önemli. Bunun yanında böyle bir merkezin kurulması jeo-turizmi de hareketlendirecek.”

Çevreye uygun ahşap bilim merkezi!

Salda Bilim Merkezi Proje Sorumlusu ve Salda Gölü’nü Koruma Projesi kontrol mühendisi mimar Alperen Kerküklü ise en kısa sürede projenin uygulamasına geçileceğini belirterek; “Bilim merkezi mimari proje kısmı, tamamen alana uygun şekilde tasarlandı. Doğallığı bozmadan, tamamen çevreye uygun, tamamen ahşap olacak. Hassas olarak nitelendirilen beyaz kumsalın uzağında olacak” dedi.

Anında sonuçlara ulaşım

İhtiyaç duyulan teknolojik donanımlara sahip olacak merkezin, tüm akademisyenler tarafından kullanılabileceğini, aldıkları numuneleri merkezde inceleyip anında sonuçlarına ulaşabileceğini anlatan Kerküklü, “Bilim merkezi, Türkiye’deki üniversiteler ve NASA’nın da kullanabileceği özellikte yapılacak. Bakanlığımız, koruma tedbirlerinin ardından ihtiyaç duyulan bilim merkezini Türkiye’de ilk defa burada hayata geçirecek. Bilim merkezi, Mars ile ilgili Salda Gölü çalışmalarına katkıda bulunacak” diye konuştu.

Dünyanın ilgisi

Salda Gölü, NASA tarafından ‘Mars-2020 görevinde’ hedef alan olarak seçilen ‘Jezero Krateri’nde eski göl olduğu kaydedilen, ‘jeolojik ve mineralojik’ benzerliğe sahip tek göl olma özelliğini taşıdığı için dünyadaki bilim insanlarının ilgisini çekmeye devam ediyor.

Öte yandan NASA’nın resmi sosyal medya hesaplarından Şubat 2021’de, “Mars’a geri sayım başladı” başlığıyla, “Jezero Krateri’ne kimse ayak basmadı ama Türkiye’deki Salda Gölü sayesinde orada neler bekleyebileceğimiz konusunda bazı fikirlerimiz var” ifadeleriyle paylaşım yapılmıştı.

YENİ GÜN GAZETESİ HABERİ