Regaip Kandili anlamı ve önemi
Regaip Kandili anlamı ve önemi
1149 eser bu yıl ana vatanına döndü
1149 eser bu yıl ana vatanına döndü
Ünlü rapçi Reckol Kıbrıs'ta tutuklandı
Ünlü rapçi Reckol Kıbrıs'ta tutuklandı
Simge ''Kısmetimi kapatıyor'' demişti
Simge ''Kısmetimi kapatıyor'' demişti
123456789
Regaip Kandili anlamı ve önemi
Regaip Kandili anlamı ve önemi
1149 eser bu yıl ana vatanına döndü
1149 eser bu yıl ana vatanına döndü
Ünlü rapçi Reckol Kıbrıs'ta tutuklandı
Ünlü rapçi Reckol Kıbrıs'ta tutuklandı
Simge ''Kısmetimi kapatıyor'' demişti
Simge ''Kısmetimi kapatıyor'' demişti
123456789

Cumhuriyet aydını Ali Kağıtçı anıldı

İzmit Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde hizmete sunulan Sekalılar Lokali'ndeki ilk etkinlik, Dr. Mehmet Sarıoğlu tarafından gerçekleştirilen ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Bir Cumhuriyet Aydını Mehmet Ali Kağıtçı’ adlı söyleşisi oldu.

Anka Haber Ajansı

İZMİT- Kocaeli Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi'nde görev yapmış emekli akademisyen Dr. Mehmet Sarıoğlu tarafından "Cumhuriyetin 100. Yılında Bir Cumhuriyet Aydını Mehmet Ali Kağıtçı" adlı söyleşi gerçekleştirildi. SEKA fabrikasının kuruluşunun 87’inci yıl dönümünde yapılan söyleşide Sarıoğlu Mehmet Ali Kağıtçı’nın hayatını anlattı.

GENİŞ KATILIM

İzmit Belediyesi yetkilileri, İzmit’te önemli bir yere sahip olan SEKA’nın kurulmasında önderlik ve öncülük rolü üstlenen Mehmet Ali Kağıtçı’nın değerinin fark edilmesi ve anılarının yaşatılabilesi adına gerçekleştirilen programa, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Baro Başkanı Mehmet Gül, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Kocaeli Sekalılar Derneği Başkanı Münir Savaşlıoğlu, İzmit Sekalılar Derneği Başkanı Erdoğan Külah, SEKA Çocuk Dostları Derneği Başkanı Nuray Saral, SEKA emeklileri, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

“CUMHURİYETİMİZİN İLK KAĞIT FABRİKASI”

Programda konuşan Başkan Hürriyet, şunları kaydetti:

“Bugün burada, sadece İzmit’imizin değil, ülkemizin de kalkınma tarihine ışık tutmuş bir kurumumuzun, bir yaşam biçimimizin, hatta bir devrimin simgesi; Cumhuriyetimizin ilk kağıt fabrikası olan SEKA’nın hatırasını yaşatmak için açmış olduğumuz Sekalılar Lokalinde ilk etkinliğimizi gerçekleştirmek üzere toplandık.

“DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Bu hafta, bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını hep birlikte kutluyoruz. Biz bu kutlamaları sadece 1 güne sığdırmadık. Etkinliklerimiz yıl sonuna kadar devam edecek. Kutlamanın yanı sıra Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmanın çok önemli olduğunun farkında olalım. Cumhuriyet değerlerinden hangisine sahip çıktık, hangisine çıkamadık? Bunları da konuşup gelecek kuşaklara Cumhuriyet'i anlatabilmeliyiz. Bu çerçevede hareket ederek bir anlamda Cumhuriyet'i sahiplenme etkinlikleri de yapmaya çalıştık.

“SEKA RUHUNU YAD EDİYORUZ”

Bu sene aynı zamanda İzmit Belediyemizin de 100. Yılı. O yüzden iki gururu bir arada yaşıyoruz. Hem Cumhuriyetimizin hem belediyemizin 100’üncü yaşı. Cumhuriyet’le geçen bu yüzyılda İzmit’imizin her bir köşesinde SEKA’nın emeği, alın teri, bilgi ve birikimi yatıyor. Cumhuriyetimizin ilk kağıt mühendisi Mehmet Ali Kağıtçı’nın öncülüğünde kurulan ve yıllar boyunca ülkemizin her türlü kağıt ihtiyacını karşılayan, insanlarımıza iş ve aş sağlayan SEKA’nın hikayesini, ruhunu ve direncini yad etmek üzere bir aradayız.

“KÜLTÜREL VE SOSYAL DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK ETTİ”

Mehmet Ali Kağıtçı; bir mühendisten daha fazlasıydı. O bir öğretmen, bir lider ve en önemlisi bir vizyonerdi. Onun vizyonu, yalnızca kağıt ve karton fabrikası kurmakla kalmamış, aynı zamanda bir toplumun kültürel ve sosyal dönüşümüne de öncülük etmiştir. Bu fabrika, işçisinden mühendisine, ailesinden çocuklarına kadar binlerce insanın hayatına dokunmuş, onlara iş, aş, eğitim ve birçok imkan sunmuş ve umut aşılamıştır.

“SEKA CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN ÖNCÜSÜ OLMUŞTU”

SEKA, bir fabrika olmanın ötesinde, bir ailenin merkeziydi. Okuluyla, kreşiyle, sinema ve tiyatro salonlarıyla, spor kulüpleriyle gerçek bir toplumsal yaşantı kurmuştu. Kadınların sosyal yaşamdaki yerini güçlendiren ilk kadın kürek takımına ev sahipliği yaparak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin de öncüsü olmuştu SEKA.

“SEKA KÜLTÜRÜ DEVAM EDİYOR”

İzmit’te, evinde ya da yakın çevresinde SEKA’nın dokunmadığı bir hayat, bir aile kalmamıştı. SEKA, bu toprakların tarihiydi, her birimizin ortak paydasıydı. İzmit’te her ailede SEKA’da çalışmış, emekli olan birisi vardır. Benimde dedem SEKA’dan emekli olmuş ve SEKA’nın ekmeğini yemiş. Bu çok kıymetli bir şey. O kültür hala devam ediyor.

“SONSUZA DEK YAŞAYACAK”

İşte böyle bir fabrika kurmuştu Mehmet Ali Kağıtçı. Alın teri, emek, özveri, gurur, cesaret, azim, aşk, mutluluk ve umut. Bütün bunlar Seka’nın kentin mayasına kattığı güzelliklerdi. Tam 87 yıl önce dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün temelini attığı, İktisat Vekili Celal Bayar’ın resmi açılışını yaptığı SEKA Kâğıt Fabrikası, bugün artık olmasa da, ne yazık ki yok edilmiş olsa da inanıyoruz ki bu şehrin hafızasında sonsuza dek yaşayacak.

“ONUR VE KARARLILIK ABİDESİ”

SEKA direnişi, işçilerin 51 gün süren eylemi ve sonrasında yaşananlar bu toprakların hafızasında daima onur ve kararlılık abidesi olarak duracak. Mehmet Ali Kağıtçı’yı bu direnişin çok öncesinde 1982 yılında kaybettik. İzmit’e ve Cumhuriyet’imize kattığı değer, kazanım ve zenginlikler için, rahmet saygı ve şükranla anıyoruz.

“HİÇBİR ZAMAN UNUTULMAYACAK”

Bizler İzmit Belediyesi olarak; SEKA’nın ve Mehmet Ali Kağıtçı’nın mirasına sahip çıkıyor, onların anılarını yaşatmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı görev biliyoruz. Umarım bu ilk etkinliğimiz; hepimizin, SEKA’nın ve İzmit’in bu değerli mirasına daha sıkı sahip çıkmasına da vesile olur. SEKA’nın kapanışının üzerinden yıllar geçse de bu kurumun şehrimizdeki ve ülkemizdeki yeri hiçbir zaman unutulmayacak. Çünkü SEKA, İzmit’in kalbidir ve kalbe kilit vurulmaz.”

“SEKA DEMEK KİMLİK DEMEK”

Etkinliğe katılan Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise şöyle konuştu:

“İzmit o kadar şanslı ki Fatma Başkanım sayesinde bugüne kadar hiç kimsenin düşünmediği böyle bir lokali bu şehrin bir değerine tahsis etmesi gerçekten takdire şayandır. SEKA demek kimlik demek, SEKA demek bellek demek. Bunlar insanların hiçbir zaman ne kalbinden ne beyninden uzak olamaz. Büyük bir kadirşinaslıkla bu toplantı yapılıyor. Burada yaşananın aynısını Eskişehir’de biz şeker fabrikasında yaşıyoruz. 1933’te değerli büyüğümüz Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılmış ve sektörle birlikte sosyallik ile kültürü bir arada getiren bir zihniyet.

“BU BİR VİZYON İŞİDİR”

Bu bir vizyon işidir. Kağıt, selüloz bu bir vizyon işidir çünkü Osmanlı döneminde matbaa ne kadar geç gelmiştir ama Cumhuriyet ilanının ardından hemen bu tip devrimleri yapmışlar. Bizde de Şeker Fabrikasının sosyal tesisleri var orada ben çocukken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı dinledim. Sinema salonlarında filmler izledik, tenis kortunu orada gördüm, havuzu orada gördüm. Bu ancak bir Mustafa Kemal vizyonudur, başka bir şey değildir. Cumhuriyet bu vizyondur, Cumhuriyet Fatma Kaplan Hürriyet gibidir, sizler gibidir Cumhuriyet. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında böyle bir toplantının düzenlenmesi ve benim davet edilmem benim için büyük onurdur. Mehmet Ali Kağıtçı’nın anılması ve Mehmet Sarıoğlu’nun da böyle bir sunum yapması son derece önemli.”