Regaip Kandili anlamı ve önemi
Regaip Kandili anlamı ve önemi
1149 eser bu yıl ana vatanına döndü
1149 eser bu yıl ana vatanına döndü
Ünlü rapçi Reckol Kıbrıs'ta tutuklandı
Ünlü rapçi Reckol Kıbrıs'ta tutuklandı
Simge ''Kısmetimi kapatıyor'' demişti
Simge ''Kısmetimi kapatıyor'' demişti
123456789
Regaip Kandili anlamı ve önemi
Regaip Kandili anlamı ve önemi
1149 eser bu yıl ana vatanına döndü
1149 eser bu yıl ana vatanına döndü
Ünlü rapçi Reckol Kıbrıs'ta tutuklandı
Ünlü rapçi Reckol Kıbrıs'ta tutuklandı
Simge ''Kısmetimi kapatıyor'' demişti
Simge ''Kısmetimi kapatıyor'' demişti
123456789

Tarımda ürküten düşüş

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülke genelinde hem çeltik ekimi azaldı hem de büyükbaş hayvan sayısı düştü.

Ömer ŞAN

ANKARA- Ekonomik kriz tarım ve hayvancılık sektörünü derinden etkilemeye devam ediyor. Çiftçi maliyetler nedeniyle tarlasını süremediği için ekim alanları daraldı. Buna bağlı olarak yurdun önemli bölümünde tarım alanları boş kalırken, her şeye rağmen üretmeye devam edenler, açıklanacak ürün fiyatlarını merakla bekliyor. 

Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Tunca, Edirne’de büyükbaş hayvan sayısının geçmiş yıllara oranla azaldığına dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde yapılan seçimle Birlik Başkanlığına seçilen Tunca, amaçlarının birliği içinde bulunduğu zor durumdan kurtarıp, eski günlerine kavuşturmak olduğunu söyledi.

Yeni dönem çalışmaları hakkında bilgi veren Tunca, birliği daha iyi yerlere taşımak için mücadele edeceklerini belirterek, “Birliğimizi kötü durumdan kurtarmak ve daha ileriye taşımak için mücadele vereceğiz. Tabi bu bir anda olacak bir şey değil. Birliği eski haline getirmeyi hedefliyoruz. İlk hedefimiz üyelerimize daha iyi ve kaliteli hizmet vermek istiyoruz. 500 tane üyemiz var” dedi.

Edirne gazetesine konuşan Tunca, Edirne il genelinde toplam büyükbaş hayvan sayısının 166 bin 759 olduğunu kaydederek, şunları aktardı: “Üyelerimize ait 21 bin 470 tane hayvan mevcut. Edirne bölgesinde toplam 166 bin 759 tane hayvan var. Bu sayı geçen yıllara nazaran çok düşük seviyede. Bizim üyelerimize ait işletme başına hayvan sayısı 43 adede düşüyor. İşletme başı üye dışı olanlar ise 14 adet düşüyor. Şu an Edirne’de bizim bölgemizde 166 bin 759 tane büyükbaş hayvan var." 


Desteklemede düşüş

Desteklerin diğer yıllara göre düşüşte olduğuna dikkat çeken Tunca, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Gençler köyde durmak, hayvan bakmak istemiyor. Köylerde bu işi yapabilecek gençler yok. Benim kendi köyümde bile iki kişi hayvancılık yapıyor. Eskiden 10’ar 15’er kişide hayvan vardı şimdi iki kişi kaldı. Süt fiyatları arttı bunun yanın de yem fiyatları da artıyor, fazla cazibesi yok. Desteklemelerde biraz düşüş oldu. Fazla gelişme olmadı diğer aylara göre. Damızlık durumu iyi ama herkes bir tedirgin durumda. Kimse damızlık da aramıyor. Devletimiz inşallah buna bir çözüm bulur, yoksa hayvancılık kötü duruma gidiyor.”

Çeltik ekimi de düştü

Gazetenin manşetini ikiye ayırdığı diğer haberde ise gübre, mazot, elektrik ve sulama ücretlerindeki artışın, Edirne’de çeltik üretiminin azalmasına neden olduğu kaydedildi.

Ergin Yıldız imzası ile yayınlanan habere göre bazı üreticiler, bu yıl artan girdi maliyetlerinden dolayı çeltik ekimi yapamadı. Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, diğer yıllara göre Edirne’de çeltik ekiminde azalma olduğuna işaret ederek, bu yıl Edirne’de ortalama 30-35 bin dekar arazide çeltik ekiminin azaldığını ifade etti.

Çeltik ekiminde sona doğru yaklaşıldığını belirten Eken, şöyle devam etti:

“Edirne’de 500 ile 550 bin dekar arası çeltik ekimi yapılmaktadır. Bunun 30-35 bin dekar kadar kısmında kooperatiflerin çeltik ekimi azaldı. Ama buna istinaden ek yerler açıldı. Şu an 500-515 bin dekar ÇKS çeltik ekimi yapılacağını biliyoruz. Daha önce Türkiye genelinde Edirne yüzde 50’lilere varan çeltik ekimi yapıyordu. Diğer illerde ekim fazlalaşınca Edirne’de ki çeltik ekimi yüzde 40 ila 43 arasına tekabül ediyor. Edirne’nin Türkiye’de üretim merkezi olduğunu çok iyi biliyoruz. Şu anda da hummalı bir şekilde son hızla ekimler devam ediyor. Kooperatifimiz ay sonuna kadar çeltik ekimini bitirmeye çalışıyor. Havaların ısınmasıyla çeltik ekimini daha da hızlandı. Bu anlamda Edirne bölgesindeki çeltik ekimi ay sonu itibariyle bitmiş olacak. Maliyet konusunda gübre fiyatları, ilaç fiyatları hepsi bilinen gibi oldukça yüksek. Biz üretimden yanayız, üretiyoruz ve üretmeye de devam edeceğiz.”