Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789

Babacan: Geçmişi değiştiremeyiz ama yarınların ipleri elimizde

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, başörtüsü sorununda geçmişten beri yaşanan mağduriyetlerin sadece yasalarla düzelemeyeceğini belirterek, "Bu ülkede kırılmış kalpleri, çiğnenmiş hakları, ayaklar altına alınmış hukuku ancak birlikte duran ve onarıcı bir demokratlık çözebilir" dedi.

Haber Merkezi

ANKARA- Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, başörtüsü sorununda geçmişten beri yaşanan mağduriyetlerin sadece yasalarla düzelemeyeceğini belirterek, "Bu ülkede kırılmış kalpleri, çiğnenmiş hakları, ayaklar altına alınmış hukuku ancak birlikte duran ve onarıcı bir demokratlık çözebilir" dedi.  Artık eski kavgaları arkada bırakıp, yeni bir başlangıç yapma zamanı geldiğini dile getiren Babacan, "Geçmişi değiştiremeyiz. Hiçbirimiz geçmiş üzerinde uzlaşmak zorunda değiliz. Ama yarınların ipleri, hepimizin ortak yarını olması elimizde" diye konuştu.

Babacan, parti genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında, ekonomi politikalarını eleştirerek, DEVA olarak sorunları çözeceklerini milyonlarca vatandaşı esir alan mutlak yoksulluğu tekrar sıfırlayacaklarını savundu.

"Keyfi bir zulümdü"

Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "başörtüsü" ile ilgili açıklamalarına değinerek, şunları kaydetti:

"Başörtüsü yasayla yasaklanmadı. Olan biten keyfi bir zulümdü, dayatmaydı. Aynı zamanda başörtüsü bu keyfi dayatmayla yüzleşilerek serbestleşmedi. Aksine başörtüsü üstündeki baskıyı kaldıran iktidar, başka yaşam tarzlarını ötekileştirdi. 'Başörtüsü yasağını biz kaldırdık' diyor ama getiriyor sansür yasasını Meclis'e sunuyor. İdeolojik devlet anlayışını aşıp, eşit vatandaşlığı kazanamadığımız sürece bu nöbetleşe zorbalık devam eder ülkede."

Babacan, Kılıçdaroğlu'nun "helalleşme" çağrılarını ve CHP'nin söylemlerindeki değişikliği dikkatle takip ettiklerini kaydetti.

"Acılarımızda eşitlendik"

Türkiye'de herkesin bir kere düşman, herkesin bir kere üvey evlat, herkesin en az bir kere mağdur olduğunu dile getiren Babacan, "Adeta acılarımızda eşitlendik. Artık eski hesaplaşmaları, kavgaları arkada bırakıp, yeni bir başlangıç yapmamızın zamanı geldi. Kavgalar, hesaplaşmalar hiçbir sorunumuza çare olmadı. Geçmişi değiştiremeyiz. Hiçbirimiz geçmiş üzerinde uzlaşmak zorunda değiliz. Geçmiş, yakın tarih konusunda başlarsak kavgaya, bu bitmez. Ama yarınların ipleri, hepimizin ortak yarını olması elimizde. Daha zor şartlarda 1923'te Cumhuriyeti kurduk, 1950'de demokrasiye doğru adım attık, bir kere daha yapabiliriz" dedi. 

Türkiye'nin yeni başlangıcını demokratik birikimine yakışacak şekilde yapacağına inandığını belirten Babacan, "Geçmişten beri yaşanan mağduriyetler sadece yasalarla düzelemez. Bu ülkede kırılmış kalpleri, çiğnenmiş hakları, ayaklar altına alınmış hukuku ancak birlikte duran ve onarıcı bir demokratlık çözebilir. "dedi.

Anayasa değişikliği paketi hazırlanıyor

Babacan, özgürlükleri teminat altına alacak, kuvvetler ayrılığını sağlayacak bir anayasa değişikliğinin gerekli olduğunu söyledi. Güçlendirilmiş parlamenter sistemin tasarımını hazırladıklarını, 6 parti olarak bunun üzerinde tam mutabakat sağladıklarını anlatan Babacan, "Şimdi sistemin hayata geçirilmesi için anayasa değişiklik paketimizi hazırlıyoruz. 10 yasa metni hazırlıyoruz. Hedeflediğimiz Türkiye için asıl gerekli olan anayasa değişikliği güçlendirilmiş parlamenter sistem için gerekli olan anayasa değişikliğidir" ifadelerini kullandı.