6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789

TTB Merkez Konseyi Üyesi Yerlikaya: "Onkoloji hastaları, kamuda sıra bulamıyor"

Onkoloji hastasına saatlerce yer bulamayan ambulans şoförünün arabasını Sağlık Bakanlığı önüne çekmesini "Bu, buzdağının görünen kısmı" diye niteleyen TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, Sağlık Bakanı'nın bir an önce sağlık emek ve meslek örgütleriyle görüşmesi gerektiği söyledi.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- Ambulansa kendini kilitleyen şoförün eylemi dikkatlerin onkoloji servislerine çevrilmesine yol açtı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, pandemi ile birlikte özellikle onkoloji hastalarının tedavilerinin aksadığına dikkat çekerek, "Kamu hastanelerinden randevu bulamayan yurttaşın sağlık hakkı elinden alındı. Ameliyat olması gereken, acil tedavi edilmesi gereken onkoloji hastaları, kamu hastanelerine sıra bulup da gidemiyor. Hastalar, özel hastanelere fazla para ödeyerek gitmek zorunda kalıyor. Bu imkandan da ancak parası yararlanabiliyor" dedi.

Ankara, dün bir ambulans şoförü eylemine tanıklık etti. Sağlık Bakanlığı önünde kendini ambulansa kilitleyen şoför, araç içerisindeki oksijen tüplerini açarak, “Onkoloji hastasını taşıdım, 3 saat boyunca hastane hastane dolaştım ama hastayı bırakacak yer bulamadım. Vatandaşlara zarar vermek istemiyorum, sağlık bakanının gelmesini istiyorum" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ismi açıklanmayan şoförle akşam saatlerinde bir araya geldi.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, GAZETE DURUM'a ambulans şoförünün yaptığı eylem bağlamında sağlıkta yaşanan sıkıntıları anlattı. 

"Sağlık kamusal alandan çıkarıldı"

Türkiye'de uzun süredir sağlık sorunlarının çözümsüz bırakıldığına dikkat çeken Yerlikaya, "Primer koruyucu tedavi dediğimiz yani hastalığın oluşmasını daha başından önlemek ve derecesini azaltmak için tedbirler hayata geçirilmesi gerekiyor. Türkiye'de sağlık sistemi, sağlıkta dönüşüm politikaları ile kar alanı olarak kullanıldı. Özel hastaneler, döner sermaye gibi uygulamalarla sağlık, kamusal alandan çıkartılıp ticari alan olarak görülüyor. Eskiden hastane kuyrukları vardı şimdi hastaneye randevu almak için telefon kuyrukları var" diye konuştu.

"Onkoloji hastaları sıra bulamıyor"

Pandemi ile birlikte özellikle onkoloji hastalarının tedavilerinin aksadığını anlatan Yerlikaya, "Kamu hastanelerinden randevu bulamayan yurttaşın sağlık hakkı elinden alındı. Ameliyat olması gereken, acil tedavi edilmesi gereken onkoloji hastaları, kamu hastanelerinden sıra bulup da gidemiyor. Yurttaşlar, özel hastanelere fazla paralar ödeyerek gitmek zorunda kalıyor. Bu imkandan da ancak parası yararlanabiliyor" dedi.

"Genç mezunlar gözünü yurt dışına dikti"

Ambulans şoförünün isyanını haklı bulan Yerlikaya, "Bu, buzdağının görünen kısmı. Sağlık sistemi tıkanmış durumda. Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları iyice zorlaştı. Artık hastalara yetişemiyorlar. Uzun çalışma süreleri, beş dakikaya sığdırılmaya çalışılan muayeneler, şiddet ortamı ve ekonomik kayıplar herkesi tükenme noktasına getirdi" ifadelerini kullandı.

Sağlık sistemindeki sorunların sağlık çalışanlarından kaynaklanmadığını vurgulayan Yerlikaya, şöyle devam etti: "Yaşadığımız ekonomik kriz içerisinde sağlık çalışanlarının koşulları düzeltilmesi gerekiyor. Mesleğe başlayan hekim arkadaşlarımızın ev ve araba alma hayali dahi kalmadı. Yöneticilerin 'giderlerse gitsinler' söylemi de emeğimizi iyice yok saydı. Genç mezunlar gözünü yurt dışına dikti."

"Özlük haklarımız için bugün grevdeyiz"

Özlük haklarını savunmak ve halkın sağlık hakkına sahip çıkmak için bugün grevde olduklarını dile getiren Yerlikaya, sorunlarının çözümü için Sağlık Bakanı'nın meslek örgütleriyle bir araya gelmesini istedi. Yerlikaya, şunları söyledi: "Bizlere aylardır randevu verilmiyor. Özel hastane sahibinin bakan olduğu bir yerde sağlık çalışanları ve hastaların haklarını anlamak için alanda sorun yaşayanların dinlenmesi gerekiyor. Bir an önce bakanın bizimle görüşmesini talep ediyoruz."