Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Pink Floyd’un telif hakları
Pink Floyd’un telif hakları
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
123456789
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Pink Floyd’un telif hakları
Pink Floyd’un telif hakları
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
123456789

Trafik sigortasında zam sağanağı...

Otomotiv Uzmanı Erol Şahin, trafik sigortasına yapılan zamma işaret ederek, "Sigortasızlık oranı artacak. Geçen Türkiye'de sigortasızlık oranı yüzde 10,5-11'di. Bugün yüzde 20'yi aşmış durumda. Otomobilde bu rakam yüzde 7, eş deyişle her 100 otomobilden 7 tanesi sigortasız" dedi.

İlknur Yağumli

ANKARA- EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, trafik sigortasına yapılan zammın ciddi etkileri olacağı uyarısında bulundu. Şahin,  sigortasızlık oranının artacağını belirterek, "Geçen yıl Türkiye'de sigortasızlık oranı yüzde 10,5-11'di. Bugün yüzde 20'yi aşmış durumda. Otomobilde bu rakam yaklaşık yüzde 7, eş deyişle her 100 otomobilden 7 tanesi sigortasız" dedi. Şahin, bin liralık sigorta bedelinin üstüne önce yüzde 20, ardından her ay yüzde 4,75 artış ekleneceğini ve 12 ayın sonunda sigorta bedelinin 2 bin 94 lira olacağını kaydetti. 

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, trafik sigortası primlerine eylülden geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapıldı. Aylık artış oranı da yüzde 4,75’e çıkarıldı. Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerinin poliçe düzenleme ve yenileme yetkisi de bir aya kadar durdurulabilecek. 

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin söz konusu zammı GAZETE DURUM'a değerlendirdi. Şahin, sigorta maliyetlerindeki artışın ardından bu düzenlemenin beklendiğini söyledi. Şahin, "Sigorta bir teminattır. Araçlar kaza yapar, kazanın karşılığında sigorta bu kazayı karşılar. Sigorta artışları karşı tarafın hasarını karşılıyor. Buradaki maliyetler çok arttı son bir yılda. Bu şartlar altında baktığımız zaman tabii ki sigortanın artışı bekleniyordu" dedi.

"Her 100 otomobilden 7'si sigortasız"

Vatandaşın alım gücünün bu orandaki artışları karşılamak için yeterli olmadığını belirten Şahin,  şunları kaydetti:

"Vatandaşın geliri bu oranda artmayınca tabii ki sigortasızlık oranı artacak. 2021 yılında Türkiye'de sigortasızlık oranı yüzde 10,5-11'di. Bugün yüzde 20'yi aşmış durumda. Yolda gördüğünüz her beş araçtan bir tanesinin trafik sigortası yok. Adı üzerinde zorunlu trafik sigortası... Zorunlu olan bir şeyi neden yapmazsınız? Vatandaşın gücü yetmiyor, sigorta yaptıramıyor. Bazı şehirlerde sigortasızlık oranı yüzde 35-40'lara kadar çıkıyor. Otomobilde bu rakam yüzde 7, eş deyişle her 100 otomobilden 7 tanesi sigortasız."

Üç kat artış

Hükümetin, şubat ayından itibaren her ay belli oranlarda trafik sigortası rakamlarını yükselttiğini belirten Şahin, "Nasıl oldu bu? Yüzde 1,5 ile başladı. Üç ay kadar devam etti. Sonrasında mayıs ayının sonunda hazirandan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 2,25'e çıkardı. Daha üzerinden iki ay geçmeden ağustos ayında eylül ayından itibaren geçerli olmak kaydıyla yüzde 4,75'e taşıdı. Yetmedi en son ağustos ayındaki rakamlara göre önce yüzde 20 artışa gitti ardından buna devam ediyor. Yani ciddi oranda bir artış yapmış oldu. 12 ayın sonunda yüzde 60,35'lik bir fiyat farkı çıkıyor. Yani gelen zam miktarına bakınca rakam yüzde 192. Üç kat..."

"Bin liralık sigorta bedeli 2 bin 94 liraya çıktı"

Şahin, son düzenleme sonrasında bin liralık bir sigorta bedelinin üstüne önce yüzde 20, ardından her ay yüzde 4,75 artış miktarı ekleneceğini ve 12 ayın sonunda sigorta bedelinin 2 bin 94 liraya denk geleceğini kaydetti. 

Yönetmelik kapsamında maliyet artışlarından dolayı poliçe kesmeyen sigorta kurumları için de düzenleme yapıldı. Poliçe kesmekten kaçınan tüm sigorta şirketleri için 3 günden az, 30 günden fazla olmamak üzere geçici durdurma kararı alınabilecek. Devamı halinde faaliyet durdurma kararı 2 katına kadar çıkartılabilecek.

Otomotiv Uzmanı Şahin, sigorta şirketinin poliçe kesmemeye devam etmesi halinde ne yapılacağına ilişkin düzenlemede bir hüküm bulunmadığını ifade ederek, "Ek tedbirler deniyor ama tedbirlerin ne olduğuna dair bir bilgi şu anda yok" dedi.