Lucas Torreira ile Devrim Özkan
Lucas Torreira ile Devrim Özkan
Sosyal Medya ve Kandırılma
Sosyal Medya ve Kandırılma
Reyting kurbanı dizi
Reyting kurbanı dizi
61. Altın Portakal Fim Festivali
61. Altın Portakal Fim Festivali
123456789
Lucas Torreira ile Devrim Özkan
Lucas Torreira ile Devrim Özkan
Sosyal Medya ve Kandırılma
Sosyal Medya ve Kandırılma
Reyting kurbanı dizi
Reyting kurbanı dizi
61. Altın Portakal Fim Festivali
61. Altın Portakal Fim Festivali
123456789

Mafya siyasetin içinde, organize suç yükselişte

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yolsuzlukla mücadeleye ilişkin açıklamaları, Sedat Peker'in siyasilerle ilgili sızdırdığı bazı bilgiler ve mafya-çete haberleri, organize suçla mücadeleyi ülke gündeminden düşürmüyor. Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, organize suç örgütleri ile mücadelenin önemine dikkat çekerek, “Türk halkı için ciddi tehlike ve tehdittir bu organize suç örgütleri, terör örgütlerinden daha büyük tehlike ve tehdittir” diye konuştu.

Ekin Uluğ

ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yolsuzlukla mücadeleye ilişkin açıklamaları, Sedat Peker'in siyasilerle ilgili sızdırdığı bazı bilgiler ve mafya-çete haberleri, organize suçla mücadeleyi ülke gündeminden düşürmüyor. Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, organize suç örgütleri ile mücadelenin önemine dikkat çekerek, “Türk halkı için ciddi tehlike ve tehdittir bu organize suç örgütleri, terör örgütlerinden daha büyük tehlike ve tehdittir” diye konuştu.

Saçan, GAZETE DURUM'a yaptığı açıklamada, haraç kesme, adam kaçırma, gasp haberlerinin Türkiye'de çeteleşmenin yükselişte olduğunu gösterdiğini belirterek, bu konuda bir an önce önlem alınması  gerektiğini söyledi. Çeteleşmeye-mafyalaşmaya karşı mücadelenin sadece polise bırakılamayacağını vurgulayan Saçan, “Organize suçla mücadele sadece polisiye tedbirlerle yürütülmez. Polis, adliye ve siyaset birlikte topyekûn mücadele ederse ancak sonuç alınabilir. Böylesi bir mücadelenin de başlangıç noktası Meclis olur” dedi.

“Samimiyseniz yasayı geri getirin”

Siyasi iradenin organize suç ve yolsuzlukla mücadelede somut adımlar atmadığını, mücadelenin siyasi ayağının eksik kaldığını savunan Saçan, AK Parti'nin, iktidarının ilk döneminde kaldırdığı “Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu”nu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Yolsuzlukların, rüşvetin, yoksulluğun olmadığı Türkiye'yi biz hallederiz” sözlerine değinen Saçan, “AKP iktidara yolsuzlukla mücadele edeceğiz diyerek geldi ama uygulamada yaptıkları ilk işlerden biri söz konusu yasayı kaldırmak oldu. Bu yasa yürürlükten kaldırılınca organize suçla mücadele Türk Ceza Kanunu hükümlerine bırakıldı ve çok ciddi yasal boşluk oluştu. 20 yıllık iktidarın sonunda hâlâ 'yolsuzlukla mücadele edeceğiz' diyorsanız, organize suçla mücadele yasasını geri getirin. Samimiyet burada başlar ama ben böyle bir siyasi kararlılık olduğunu düşünmüyorum” dedi. Yolsuzlukla ve organize suçla mücadele için ayrı bir yasa çıkarılmasının şart olduğunu söyleyen Saçan, “Meclis'in de kararlılıkla bu suç örgütlerinin üzerine gidilmesine destek vermesi gerekiyor. Bu ayaklar eksik olduğu müddetçe bir sonuç alınabileceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

“Bu sarmalda mafyayla mücadele imkânsız”

Saçan, siyasilerin mafyayla iş birliği içinde olduğunu öne sürdü, bu tabloda organize suçla mücadele edilemeyeceğini söyledi. Saçan, “Türkiye'de siyasetin kendisinin kirlendiğini, yozlaştığını düşünüyorum. Mafyayla, çeteyle bağlantılı olan kişilerin siyasetle içli dışlı olduğunu hepimiz görüyoruz. O zaman suçlulara nasıl ulaşacağız? Siyaset hükümettir, ülkeyi onlar yönetiyor. Polis de onların emrinde. Nasıl etkili mücadele edilecek? Bu sarmalda imkansız” dedi.

“Terör örgütlerinden daha büyük tehlike”

Saçan, yolsuzluk ve mafyayla mücadelede siyasi iradenin zayıflığının, polis teşkilatında da zaaflara neden olduğunu kaydetti.  Saçan, “Mafya ile mücadeleye sadece polisiye bir iş olarak baktığımızda en az mafya kadar örgütlü bir teşkilatınız olması, yetişmiş elemanlarınız olması lazım ama bunlar tek başına yeterli değil” dedi. Sedat Peker'in gündeme getirdiği yolsuzluk iddialarına da dikkat çeken Saçan, şunları dile getirdi: “Sedat Peker kendisi de söylüyor, 'siyasilerle birlikte hareket ettik' diyor. Sadece Sedat Peker de değil, siyasi parti genel başkanları organize suç liderliğinden hüküm giymiş kişilerle görüşüyorlar, 'arkadaşımız dostlarımız bunlar' diyorlar. Bu kompozisyonda yolsuzlukla mafyayla mücadele etmek mümkün değil. Durum halk için çok tehlikeli bir hal aldı. Türk halkı için ciddi tehlike ve tehdittir bu organize suç örgütleri, terör örgütlerinden daha büyük tehlike ve tehdittir.”

“Mafya bayrağı kullanır, kutsalı paradır”

Türkiye'de mafyanın her zaman manevi değerleri kullandığını anımsatan Saçan, “Milliyetçilik, vatan, bayrak, bunları kullanırlar ama şu bir gerçek ki hiçbir mafya örgütünün kutsal bir amacı yoktur. Mafyanın kutsalı paradır. Kolay yoldan çok para elde etmek ve onu da herkesin gözü önünde yemektir. Mafyanın davası da budur, özeti de budur” dedi.