Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Ünlü analist, Ethereum'a rakip olabilecek 3 altcoin açıkladı

13 Eylül kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Kripto topluluğunda önemli bir kesimin takip ettiği ünlü analist Kevin O’Leary, Ethereum’a rakip olabilecek altcoin projelerinden bahsetti. Ethereum'un bazı dezavantajlara sahip olduğuna dikkat çeken analist, lider altcoinin yeni rakiplerini açıkladı. Solana, Polygon ve Hedera Hashgraph'a dikkat çeken analist, bu altcoinlerin avantajlarından bahsetti. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Ravencoin (RVN) yüzde 19’luk artışla fiyatı en çok yükselen, TerraClassic (LUNC) yüzde 18,7’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 427 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 1,11 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 92 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 147 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 62 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 56,77‘lik kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum (ETH) gerçekleşti.

⦁ Kripto topluluğunda önemli bir kesimin takip ettiği ünlü analist Kevin O’Leary, Ethereum’a rakip olabilecek altcoin projelerinden bahsetti: “Günün sonunda, Ethereum ağı bazı dezavantajlara sahip. Özellikle gas ücretleri astronomik rakamlara ulaşabiliyor. Bu dezavantajlardan yola çıkarak, ETH için yeni rakiplerin oluşabileceğini düşünüyorum. Bazı projeler, gelecekte Ethereum’u tahtından edebilir. Bu yönde bazı pozisyonlar alıyorum.” Ünlü analist, Ethereum’a rakip olma potansiyeli olan kripto para projelerini şöyle sıralıyor: Solana (SOL), Hedera Hashgraph (HBAR) ve bir katman-2 ölçekleme çözümü olan Polygon (MATIC): "HBAR, SOL ve MATIC’de maliyetler daha düşük. Maliyet, çok önemli bir faktör. Bu projeler, ayrıca şeffaflık ve güvenliği de vaat ediyor.”

⦁ Dünyanın en büyük kripto para borsalarından bir tanesi olan Huobi Global, kritik bir karar aldığını açıkladı. Toplam 14 kripto para birimi için delist duyurusu paylaşan popüler borsa, sektörün gündemine oturdu. ABD’de yapılan son finansal düzenlemeler sonucu bu kararı aldığını söyleyen popüler borsa, 7 gizlilik altcoin’ini 19 Eylül’den itibaren delist etmeye başlayacak. Bu altcoin'ler şöyle: DASH, DCR, FIRO, XMR, XVG, ZEC, ZEN. Bir sonraki açıklamasında 7 altcoin'iyse blok zinciri ekosistemini desteklemek için delist ettiğini söyleyen popüler borsa, bu operasyonu 20 Eylül'de gerçekleştirecek. Bunlar da şöyle: AE, AIDOC, BUT, MEX, PNT, TOS VE UC.

⦁ Bitcoin’in volatil hareketler sergilemeye başlamasının ardından, yatırımcıların türev piyasalara olan ilgisinin artmaya başladığı gözlemlendi. Başarılı bir veri sağlayıcısı olan Glassnode’un aktardıklarına göre, Binance üzerinden vadeli sözleşmelerden alınan faiz miktarı son 4 ayın en yüksek seviyesi olan 3,9 milyar dolara ulaştı.

⦁ Kripto para varlık yönetimi şirketi CoinShares’in bu haftaki raporuna göre, fonlarda geçen hafta 63 milyon dolar tutarında çıkış yaşandı. Raporda, Merge güncellemesinin Ethereum fonları üzerinde riskten kaçış durumu yarattığı da vurgulandı. CoinShares raporuna göre çıkışlar, son 5 haftada toplam 99 milyon dolarla nispeten az kalırken, piyasadaki işlem hacmi bu yılki ortalamanın yalnızca yüzde 46’sını kapsayarak 1 milyar dolar seviyesinde kaldı. Cuma günü, fiyatlardaki artışa rağmen çıkışların yaşandığı en büyük gün oldu.


⦁ Dünyanın önde gelen kripto borsalarından biri olan FTX’in CEO’su kripto milyarderi Sam Bankman-Fried, Ethereum’un merakla beklenen güncellemesini ele aldı. Kripto milyarderi, CNBC ile yaptığı röportajda uzun vadede birleşmenin Ethereum için faydalı olacağını, ancak ilk dönemlerde bazı aksaklıkların olmasını beklemenin yanlış olmayacağını dile getirdi. Bankman-Fried, “Uzun vadede muhtemelen Ethereum topluluğu için heyecan verici olacağını düşünüyorum. Bence önemli ölçüde daha hızlı ve daha ucuz işleme ve işlemlere izin verecek. Tüm büyük geçişlerde olduğu gibi, başlangıçta biraz sorun olabileceğini düşünüyorum” dedi.

⦁ Fidelity Investments, bireysel yatırımcıların aracılık platformunda Bitcoin işlemleri yapmasına izin verecek bir plan üzerinde çalışıyor. Konuya aşina olan kişiler, finansal devin kripto para birimlerine odaklanan bu hamlesini teyit etti. Fidelity, 2018’de riskten korunma fonları ve diğer kurumsal yatırımcılar için Bitcoin yatırım ürünü oluşturmuştu. Daha sonrasında kurumsal müşterilerin dijital varlığı kendileri için yönettiği 401(k) emeklilik planlarına eklemesine izin verdi. İnsanlar, şimdi, Boston firmasının 34,4 milyondan fazla müşteriye kripto paraları açacağını iddia ediyor. Bu gelişme potansiyel milyonlarca kripto para yatırımcısı anlamına geliyor.

⦁ Dünyanın en büyük türev ticaret platformu olan CME Group, lider altcoin Ethereum (ETH) ile ilgili bir duyuru paylaştı. Chicago merkezli türev borsası, beklendiği gibi Ethereum (ETH) opsiyonlarının piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Atılan bu hamle sayesinde yatırımcıların Ethereum’da Merge birleşmesi öncesi risklerini koruyarak pozisyon açmalarını sağlayacak. CME Group’un Kıdemli Genel Müdürü Tim McCourt’a göre, Ethereum opsiyonlarına ilginin hızlı bir şekilde artışa geçmesi, CME Group’u da harekete geçirdi. Bu hamleyle kurumsal yatırımcılarında lider altcoin’e yönelmelerini sağlayacak olan CME Group, ETH’nin 15 Eylül’deki Merge birleşmesini başarılı bir şekilde tamamlaması sonrası devasa oranda yükselmesini sağlayabilir.

⦁ Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, Ukrayna’nın “bir sonraki Web3 merkezi olabileceğine” dair bir iddia öne sürdü. Ethereum (ETH) yaratıcısı Vitalik Buterin, Ukrayna’daki Kyiv Tech Summit’e yaptığı son sürpriz ziyareti sırasında Ukraynalılara desteğini yineledi ve Web3 ve kripto para birimleri alanındaki gelişmeler açısından ülkenin geleceği hakkında iyimserliğini dile getirdi.

⦁ Bank of America (BAC), Ethereum birleşmesinin ardından token satın almaları yasaklanan yatırımcıların tekrar alım yapabileceklerini belirtti. Banka tarafından yayımlanan rapora göre Merge, Ethereum Blockchain için planlanan beş yükseltmeden sadece ilki olurken, dalgalanmalar için zemin hazırlanıyor. Rapora göre, birleşmenin ardından enerji tüketiminde ciddi bir azalmanın olacağı ve bu durumun da kurumsal yatırımcıların dikkatini çekeceği aktarıldı. Hatta, token alımı yasaklanan yatırımcılar için yeni bir kapı açılmış olabilir.

⦁ En büyük sabit kripto para ihraççısı Tether, USDT basımı için yeni bir Blockchain ağı olarak NEAR desteğini duyurdu. Böylece USDT; Ethereum, Solana, Avalanche, Algorand, Polygon, Tron, Omni, EOS, Liquid Network, Kusama, Tezos ve Bitcoin Cash’ten sonra 13'üncü Blockchain ağı olarak Near’da da basılacak. Near, son aylarda birçok projeye ev sahipliği yapıyor. Ağda hareketli günler yaşanırken 700’ü aşkın projenin Near üzerinde inşa edilmeye devam ettiği söyleniyor. Bu gelişmeye kayıtsız kalmayan Tether, Near ağı kullanıcılarının USDT erişimini kolaylaştırarak ekosisteme yardım olacağını duyurdu. Tether CTO'su Paolo Ardoino konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Near ağının bu yıl önemli bir büyümeye tanık olduğunu ve Tether'in ağın gelişimine yardımcı olacağına inandıklarını söyledi.

⦁ CoinCarp’ın verilerine göre, 12 Eylül itibarıyla, Ripple'ın (XRP) ilk on sahibi, arzdaki tüm tokenlerin yaklaşık yüzde 73’ünü oluşturan neredeyse dörtte üçünü kontrol ederken, ilk 20 sahibi kripto paraların yüzde 75,35’ini oluşturuyor. Binance, XRP’nin yüzde 38,5’ini kontrol ediyor ve kalan miktar diğer platformlara dağıtılıyor. Özellikle XRP, daha önce Binance Akıllı Zincir blok zinciri ağı olan BNB Akıllı Zincir (BSC) tarafından destekleniyor. Ağ ayrıca akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları (DApp’ler) destekliyor.

⦁ Yönetimi altında 12 milyar dolarlık varlığa ev sahipliği yapan Stone Ridge Asset Management LLC, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) Bitcoin strateji fonu için bir tasfiye ve fesih planı sundu. Başvuruya göre fonun tasfiyesinin 21 Ekim’de gerçekleşmesi beklenirken 3 Ekim’den itibaren hisseler satın alınamayacak. Varlık yöneticisi bu noktaya kadar, fonun belirtilen yatırım stratejisine uygun olarak faaliyet göstermesini bekliyor.

⦁ Norveç Merkez Bankası, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çalışmaları kapsamında oluşturulan açık kaynak kodlarını yayımlayarak bu alandaki ciddiyetini ortaya koydu. Norveç Merkez Bankası’nın resmi CBDC partneri olan Ethereum ağı ölçeklendirme çözümü Nahmii, blog yazısında açık kaynak kodlarının GitHub’da yayımlandığını ve alanın, ERC-20 tokenlerinin basılması, yakılması ve aktarılması gibi yeteneklerin etkinleştirilmesi için tasarlandığını söyledi.

⦁ ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, SEC personelinden kripto varlıklar ve aracıları için bir çalışma yapmalarını istedi. SEC Başkanı Gensler, SEC çalışanlarından kripto paralarla aracıların uyumluluğu hakkında incelikli ayarlamalar yapmaları gerektiğini söyledi. Buna ek olarak kripto paraların pek çoğunun da menkul kıymetler olarak kabul edildiğinin altını çizdi.

⦁ Piyasanın en çok Bitcoin tutan çok uluslu yazılım şirketi MicroStrategy Incorporated (MSTR), 500 milyon dolarlık hisse satışından elde edeceği gelirle BTC alımlarına devam edeceğini açıkladı. Şirket, geçtiğimiz haftanın son iş günü SEC'e yaptığı başvuruda, 500 milyon dolarlık hisse satışı için yatırım şirketleri BTIG ve Cowen ile sözleşme imzaladıklarını duyurdu. Açıklamanın devamında hisse satışından elde edilecek gelirin kurumsal amaçlar için kullanılacağının belirtilmesinin yanında Bitcoin alımı için de kullanacağı belirtildi.

Yatırım kararınızı kendiniz alınız!