Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Pink Floyd’un telif hakları
Pink Floyd’un telif hakları
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
123456789
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Pink Floyd’un telif hakları
Pink Floyd’un telif hakları
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
123456789

Bu altcoin yüzde 800 yükseldi, durmak bilmiyor!

6 Eylül kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Geçtiğimiz aylarda yaşadığı facialarla kripto para sektörüne damga vuran Terra ürünleri, son günlerde sert yükseliyor. USTC, ANC ve LUNA‘da da yükseliş görülse de LUNC‘nin devasa oranda değer kazanması dikkatleri çekti. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Terra Classic (LUNC) yüzde 66’lık artışla fiyatı en çok yükselen, Helium (HNT) yüzde 6,3’lük düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 378 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 1,04 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 68 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 189 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 48 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 74,28‘lik kısmını short (kısa) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum’da (ETH) gerçekleşti.

⦁ Geçtiğimiz aylarda yaşadığı facialarla kripto para sektörüne damga vuran Terra ürünleri, son günlerde sert yükseliyor. USTC, ANC ve LUNA‘da da yükseliş görülse de LUNC‘nin devasa oranda değer kazanması dikkatleri çekti. Yazının hazırlandığı esnada LUNC, son 24 saatte yüzde 66'lık bir yükselişle, 0,00042 dolardan işlem görüyor. 0,00016 dolar direncini aşmasının ardından değerini 2’ye katlayan popüler altcoinin, önümüzdeki günlerde 0,00044 dolara kadar yükseliş yaşayacağı tahmin ediliyor. Her ne kadar Terra Classic (LUNC), haberler, borsalar ve spekülasyonlarla dip seviyeden yüzde 800’e yakın değer kazanmış olsa da, ilerleyen günlerde yeni bir çöküş yaşayabileceğini unutmamak gerek.

⦁ Makro stratejisti Lyn Alden, enflasyonist bir sistem tarafından desteklenen küresel finans sisteminde Bitcoin‘in dünyanın en iyi Defter-i Kebiri (Büyük Defter) olduğunu iddia ederek en büyük kripto parayı övdü. Alden’e göre, para yalnızca bir Büyük Defter’dir ve en büyük kripto para Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto, BTC’nin taşınabilirliği, doğrulanabilirliği, şeffaflığı ve arzının sınırlı olması nedeniyle dünyanın en iyi Büyük Defteri’ni tasarladı: "Bence parayı tanımlamanın en iyi yolu en satılabilir mal olmasıdır ki bu paranın daha meta odaklı görünümüdür. Parayı tanımlamanın başka bir yolu da Büyük Defterler oldukları gerçeğidir. Genellikle, Büyük Defterler tarihteki emtia paralarına karşılık gelir, ancak günümüzde açıkçası buna gerek yoktur. Bu anlamda, en iyi Büyük Defter (sayıları karıştıramayacağınız, şeffaf olmayan) ile sabit bir hesap biriminin birleşimi oldukça muhteşem bir devrimdir. Bitcoin temelde altından daha hızlıdır ancak fiat paradan daha denetlenebilir ve daha kontrolcüdür. Kendi merkeziyetsiz aktarım aracısı ve kayıt memuru olarak hareket eder. Bu harika bir teknoloji."

⦁ XRP savunucusu ve hukuk danışmanı olan Avukat Jeremy Hogan, SEC’in Ripple’ın XRP’yi kayıtsız bir menkul kıymet olarak sattığı iddialarının, bu ay sonuçlanabileceğini ifade etti. Hogan’a göre, her iki taraf da iddialarını ortaya koyduğu için şu an tarafların bir anlaşmaya varması için ideal ve mantıklı bir zaman: “En olası anlaşma zaman dilimi şu andan Kasım sonuna kadar, çünkü kartlar masada olacak.”

⦁ Sydney Morning Herald tarafından yayınlanan habere göre, Amerikan yayın devi Netflix, bu yılın sonlarına doğru hayata geçmesi beklenen indirimli abonelik sürümünde, kripto para ve kumar reklamlarını yasaklamaya karar verdi.

⦁ Kripto para yatırımcılarının yakından takip ettiği bir analist olan Enes Turan (Paradotor), Bitcoin‘de yükseliş serüveninin başlama tarihini açıkladı: "41 gün daha sabır. Sonrasında sene sonuna kadar yükseliş dalgası var. Fakat bu, beklediğimiz boğa olmayacak. Ama keyfimiz bayağı yerine gelecek." Analist, mega boğa sezonunun 2024 yılında geleceğini iddia ediyor.

⦁ IAmCryptoWolf takma adıyla bilinen kripto para analisti, ETH fiyat tablosunu değerlendirdi ve lider altcoin projesinin şu anda birikim aşamasında olduğunu kaydetti. Analist, ETH için 2 bin 500 dolar ve 3 bin 300 dolar olmak üzere iki yükseliş hedefi belirledi. Analiste göre bin 400 dolar seviyesinin altındaki bir düşüş, yükseliş trendinin geçersiz kılınması olarak kabul edilir. Bununla birlikte, Merge günü yaklaştıkça, ETH stake eden yatırımcıların sayısı da rekor düzeyde artmış durumda.

⦁ Dijital varlık yatırım yönetimi şirketi CoinShares’in haftalık raporuna göre, "Short Bitcoin" fonlarına 18 milyon dolar tutarında rekor giriş gerçekleşti. Dijital varlık yatırım ürünlerinde toplam 9,2 milyon dolar tutarında küçük girişler görülse de ağırlıklı giriş "Short Bitcoin" fonlarına oldu. Toplam hacim, yine düşük performans gösterdi. Öte yandan Bitcoin fonlarından geçen hafta 11 milyon dolar çıkış oldu. Böylece Bitcoin fonları, üst üste dördüncü haftada da eksi verdi.

⦁ St. Vincent ve Dubai merkezli bir kripto para borsası BlueBit.io, yeni bir listeleme duyurusu paylaştı. Shiba ekosistemi içerisinde bulunan, Doge Killer (LEASH), Bone ShibaSwap (BONE) ve Shiba Inu’yu (SHIB) destekleyen BlueBit.io, BONE ve LEASH’a destek veren sayılı borsalardan bir tanesi haline geldi. Estonya’da hizmet veren yerel bir kripto borsası olan Switchere ve Kanada merkezli kripto ödeme platformu FCF Pay, Shiba ekosisteminde bulunan üç altcoine de destek veren nadir borsalar arasında yer alıyor. BlueBit.io, yapılan listeleme hakkında resmi Twitter hesabı üzerinden şu tweet’i paylaştı: "LEASH artık canlı olarak BlueBit.io'da işlem görüyor. SHIB Army, sizi dinledik ve istenileni yaptık. Ne Düşünüyorsunuz?"

⦁ Rusya Merkez Bankası, sınır ötesi ödemelerde kripto para kullanımına yeşil ışık yaktı. Rusya’da daha önce yasak olan kripto parayla ödeme işlemlerinin etkin şekilde kullanılması için yeni mevzuatın yayımlanması bekleniyor. Yerel basın organı TASS tarafından servis edilen habere göre, Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Alexei Moiseev, hükümetin ve merkez bankasının kripto paraların sınır ötesi ödemelerde kullanılmasına sıcak baktığını doğruladı. Moiseev, yerel TV kanalına verdiği röportajda oluşturmayı planladıkları alt yapının, kripto paraların sınır ötesi ödemelerde kullanımı için öncellikle yasal şekilde desteklenmesi gerektiğini söyledi.

⦁ Dün başta Bitcoin olmak üzere çoğu kripto para değer kaybederken, Ethereum Classic (ETC) son 24 saatte yüzde 26 yükselerek dikkatleri üzerine çekti. ETC’nin yükselişi sadece bugünden ibaret değil. Temmuz ayının başlarında ortalama 13,50-14 dolar aralığında işlem gören ETC, bugün itibarıyla 40,47 dolara yükselerek yüzde 157 değer kazandı.

⦁ En büyük Bitcoin madencilik havuzlarından Poolin’den yapılan açıklamada, şirketin "Havuz Hesapları" olarak bilinen cüzdanlarından para çekme işlemlerinin durdurulduğu bildirildi. Poolin, son zamanlarda para çekme talebindeki artışın madencilik havuzunun likidite sorunlarının birincil kaynağı olduğunu belirtti. Açıklamaya göre, düzenli madencilik faaliyetleri ve doğrudan ödemeler, bu durumdan etkilenmeyecek.

⦁ 15 Eylül tarihinde gerçekleşmesi beklenen Ethereum Merge öncesi, Binance borsasından yeni bir duyuru geldi. Yapılan duyuruda çoklu ağlardaki Ethereum (ETH) ve Wrapped Ether (WETH) para yatırma ve çekim işlemlerinin 6 Eylül 2022 tarihi TSİ 05.00’ten itibaren askıya alınacağı belirtildi. ETH çekme ve yatırma işlemleri Merge tamamlanana kadar devam edecek ve ağlar stabil kabul edildiğinde yeniden açılacak. Binance, askıya alma işleminden etkilenecek tokenleri şöyle sıraladı: ETH (Arbitrum)-Arbitrum ağı üzerindeki ETH, ETH (OP)-Optimism ağı üzerindeki ETH, WETH (RON)-Ronin ağı üzerindeki WETH.

⦁ Ünlü kripto analisti DonAlt, son yaptığı analizde heyecan veren bir Ethereum tahmininde bulundu. DonAlt, güncellemenin henüz fiyatlanmadığını belirterek, ekledi: "Bence genel olarak, buradan 2 bin 500 dolara gitmesi, bin 100 dolara gitmesinden daha muhtemel." DonAlt ayrıca, ETH’nin geçen ay 2 bin dolara ulaştıktan sonra yaptığı son düzeltmenin, Ethereum’un 2022’nin en düşük seviyesi olan 900 doların altından yüzde 100’ün üzerinde arttığı göz önüne alındığında beklenebilecek bir şey olduğunu söyledi: "Tabloda biraz geri çekilme var. Kesinlikle korkunç görünen Bitcoin ile karşılaştırıldığında bu geri çekilmenin, gelmesini beklediğiniz bir direnç seviyesinden normal ve düzenli bir geri çekilme olduğu görünüyor. Bu yüzden çok endişeli değilim.”

⦁ Cardano geliştiricileri, yaptığı açıklamada heyecanla beklenen Vasil hard fork için tarihi kesinleştirdi. Bununla birlikte Cardano ağı, geçtiğimiz hafta boyunca önemli miktarda fon akışına sahne oldu. Cardano geliştiricilerinin Twitter üzerinden duyurduğu üzere Vasil güncellemesi, 22 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek. Güncelleme için zemin hazırlanırken bir sorunla karşılaşılmaması, ADA’nın piyasa değerinde önemli artışa yol açtı. Güncelleme tarihlerinin açıklanmasıyla hafta sonu işlemleri, fiyata olumlu yansıdı ve kripto para, 0,51 dolara kadar yüzde 13’e yakın değer artışı gördü.

⦁ Ethereum ağında Merge güncellemesi için bugün önemli bir gün olarak görülüyor. Zira ağ birleşmesinin ilk aşaması 6 Eylül'de gerçekleştirilecek. Bir sonraki aşama için henüz kesin bir tarih verilmezken 10 - 20 Eylül arasında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bugünkü ilk aşama, ağ birleşmesinin kesin tarihinin açığa çıkması açısından önemli olarak değerlendiriliyor. Güncelleme aşamalarından geçecek olan Ethereum’un yerel tokeni Ether’in eylül ayında Bitcoin’den daha iyi performans göstermesi bekleniyor. Güncelleme sorunsuz şekilde gerçekleşirse birçok piyasa yorumcusu, bu durumun fiyata pozitif etki edebileceği görüşünde birleşiyor.

⦁ Son gelişmelere göre Nijeryalı otoriteler, Dubai’nin sanal serbest bölgesine benzer bir yapı oluşturmak istiyor. Bu bağlamda Batı Afrika’da bir ilk olarak kurulması planlanan bölge için Binance ile birlikte çalışılacak. NEPZA Başkanı Adesoji Adesugba, ülkenin amacının gelişen bir sanal serbest bölge oluşturmak olduğunu ve böylece Blockchain alanındaki neredeyse trilyon dolarlık sanal ekonomiden ve dijital ekonomiden faydalanmak olduğunu söyledi.

Yatırım kararınızı kendiniz alınız!