Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

BTC ne zaman alınır?

5 Ağustos kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- 22 bin dolar bandında seyreden lider kripto para biriminin durağan hareketleri, yatırımcılar için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. BTC'nin bu seviyesini korkudan uzakta, bir fırsat olarak değerlendiren uzmanlar var. Yatırım yapmanın riskli mi güvenli mi olduğunu analiz eden Bitcoin Reserve Risk'in güncel verilerine göre, BTC tarihi alım sinyalleri veriyor. Uzmanlar dip seviyesinde olduğuna inandıkları Bitcoin'den alım yapmanın tam sırası olduğunu öne sürüyor. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Flow (FLOW) yüzde 39,1’lik artışla fiyatı en çok yükselen, DeFiChain (DFI) yüzde 4,4’lük düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 444 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 1,13 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 84 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 140 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 48 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 56,59‘luk kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum’da (ETH) gerçekleşti.

⦁ Lider kripto para birimi, zincir içi verilerine bakıldığında pek çok dip indikatörü alım bölgesinde yer alıyor. Bu sinyaller ilk olarak yatırımcıların korku yaşadığı bir dönemde, 20 bin dolar kırıldıktan sonra fiyat 18 bin doların altına indiğinde görüldü. Alım sinyallerinden Bitcoin Reserve Risk‘in güncel durumuna bakıldığında, bir süredir tarih dip seviyesinde kalmaya devam ettiği gözleniyor. Bitcoin Reserve Risk, Bitcoin’e şu anda yatırım yapmanın güvenli mi riskli mi olduğunu gösteren bir indikatör olarak bilinirken, yeşil bölge güvenli bölge, kırmızı bölge riskin en yüksek seviyelere çıktığı seviye anlamını taşıyor. Bitcoin‘in 20 bin dolara inmesi, pek çok indikatörde tarihi alım sinyalleri gelmesine neden oldu. Ancak uzun süredir bu sinyalleri bekleyen yatırımcıların alım yapmaya çekindikleri gözlemleniyor. Birçok analiste göre şu an, uzun vadeli alım yapmak için çekinme ve korku dönemi değil, risk yönetimi yaparak kademeli toplama dönemi.

⦁ Elde edilen verilere göre Ethereum balinaları, Shiba Inu satın almaya hızla devam ediyor. WhaleStats, Shiba Inu (SHIB) ile ilgili yeni veriler aktardı. Bu verilere göre pazar gününden bu yana satın alınan toplam SHIB miktarı, 657 milyon 836 bin 948 dolara kadar yükseldi. İlk 100 Ethereum balinası 150 milyon dolarlık ekleme işlemi gerçekleştirdi.

⦁ Ethereum ağına aktarılan fonları gösteren kilitli toplam değer (TVL), temmuz ayında ciddi şekilde arttı. Bu durum, merkezsiz finans (DeFi), daha fazla likidite sunmaya başlaması açısından önemli bir gelişme olarak kaydediliyor. Temmuz ayında iyi bir performansa sahip olan Ethereum, DeFi alanında da toparlanmasına devam etti. Ethereum ağındaki kilitli toplam değer, temmuz ayı sonu itibarıyla 57 milyar dolara ulaştı. Ayın başında 46 milyar dolar olarak görülen bu değer, ay boyunca 10 milyar doların üzerinde artış kaydetti.

⦁ Starbucks (SBUX), popüler ödül programını, gelecek ay Web3 tabanlı olarak güncelleyeceğini açıkladı. Şirket, bu yolla dijital koleksiyon ürünlerinin kullanım alanını artırarak müşterilerin ilgisini çekmeyi hedefliyor. Starbucks CEO'su Howard Schultz, bu hafta yaptığı açıklamada, sektör lideri olan dijital platformlarını, yenilikçi yöntemlerle kahve ve sadakat etrafında güncellemek için heyecan verici yeni bir dijital girişim üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu yeni dijital girişimin, 13 Eylül’deki şirketin Yatırımcı Günü etkinliğinde duyurulması bekleniyor.

⦁ Solana ekibi, güvenlik ihlalinin kaynağını açıkladı. Solana ağındaki bir kripto para cüzdanı olan Slope’un mobil cüzdan uygulamasının, saldırının başlangıç noktası olduğu ortaya çıktı. Slope, Solana ağında Web3 cüzdan sağlayıcısı olarak hizmet sunuyor. Araştırmalar neticesinde Solana ekibi, hacker’ların saldırı sırasında cüzdanların özel anahtarlarını ele geçirdiğini tespit etti. Solana'nın kurucu ortağı Anatoly Yakovenko da Slope cüzdanını hack’in merkezi olarak gösterirken kullanıcılardan özel anahtar kelimelerini, Slope dışında farklı bir cüzdanda yenilemelerini istedi. Son duruma göre hacker’lar, ortalama 8 bin cüzdandan 8 milyon dolardan fazla SOL tokeni çaldı.

⦁ Son günlerde kripto para sektöründe ayıların baskın olduğu görülüyor. Her ne kadar ayılar yükselişleri baskılamayı başarabilmiş olsa da halen destek kırılımlarıyla bir düşüş başlatabilmiş değil. Bitcoin‘deki ayı-boğa savaşı 22 bin 800 dolar seviyelerinde gerçekleşiyor. Boğalar bu seviyeye gelen her düşüşte sektörde baskınlığını hissettirirken, ayılar destek kırılması için satış yapmaya devam ediyor.

⦁ CoinJournal tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kripto para birimlerine olan ilgi dünya çapında geçen yıldan bu yana yüzde 16 düştü. Ülkelere göre bakıldığında Hollanda’da 2021’den bu yana kripto paralara olan ilgi yüzde 37 oranında düştü. Bu oranla Hollanda ilk sırada yer aldı. İkinci sırada yüzde 30 oranında bir düşüşle İrlanda bulunuyor. Kripto pazar hacminin büyük bir bölümünü oluşturmasına rağmen ABD, üçüncü sırada yer aldı. Verilere göre, ABD’de kriptoya olan ilgi yüzde 26 oranında azalma kaydetti.

⦁ Kıdemli analist Michael Van De Poppe, lider altcoin Ethereum'un istikrarlı bir şekilde 2 bin dolar işaretine doğru ilerlediği kanısında. Analistin tahmininin ilk dayanağı, eylül ayında yapılması planlanan Ethereum Merge geliştirmesiyle oluşacak FOMO'nun boğa koşusunu ateşleyecek olması. İkinci neden olarak Fed’in faiz artırımı politikası olduğu belirtiliyor. Bu esnada, lider altcoin projesi ETH, fiyatı bin 500 dolar seviyesinde yer alan fiyat alanını geri kazandı ve son 24 saate bakıldığında yaklaşık yüzde 2,63 oranında bir artışla bin 665 dolar seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

⦁ Lider kripto para birimi Bitcoin'in dün itibarıyla 22 bin 800 dolar kritik destek seviyesi üzerinde akümüle olduğu görülüyordu. Geçtiğimiz saatlere kadar ayıların baskısı bu destek seviyesini kırmaya yeterli olmamış olsa da ABD’den gelen son haber BTC‘de satış getirdi. The Washington Post’un haberinin ardından 22 bin 800 dolar desteğini yitirdiği görülen Bitcoin, satıcı baskısıyla karşı karşıya kaldı. Habere göre, ABD, ilerleyen saatlerde Maymun Çiçeği virüsü sebebiyle bir acil durum ilan edecek.

⦁ Coinbase (COIN) tarafından yapılan açıklamada, dünyanın en büyük fon yöneticisi BlackRock, Coinbase Prime aracılığıyla kurumsal müşterilerine kripto ticareti ve saklama hizmeti sunacağını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre BlackRock, yatırım yönetimi platformu olan Aladdin’in kurumsal müşterilerine kriptoya doğrudan erişim sağlamak için Coinbase Prime’ı kullanacak. Böylelikle Coinbase Prime ile entegrasyon yoluyla Coinbase'in müşterisi olacak olan Aladdin'in kurumsal müşteri tabanına kripto ticareti, saklama, ana aracılık ve raporlama gibi hizmetler sunulacak.

⦁ Bir kripto analisti olan Azeez Mustafa, Solana fiyat grafiğini değerlendirdi ve SOL’un yana doğru hareket ettiğini kaydetti. Analist, kısa vadeli satış baskısını belirledi ve bir yükseliş hareketinin SOL fiyatını 70, 75 ve 80 dolara itebileceğini kaydetti. Lunar Crush’tan alınan verilere göre, sosyal bilinirlikte yüzde 64 ve sosyal etkileşimlerde yüzde 191,7’lik bir artış var. Bu ölçümler, varlığın fiyatı için olumlu bir işaret olarak kabul ediliyor. Solana için artan sosyal hakimiyet ve alaka düzeyine işaret ediyor. Önde gelen bir kripto analisti olan Pentosh1, Solana fiyatının 42 doları geçebileceğine ve 48, 50 ve 60 dolara kadar büyük bir yükseliş kaydedebileceğine inanıyor.

⦁ Kripto para yatırımcılarının yakından takip ettiği popüler bir analist olan Mark Cullen ise lider kripto para birimi olan Bitcoin‘in sert bir şekilde düşüş yaşayacağını iddia ediyor. Bitcoin‘in hareketlerini geçtiğimiz aylardaki 30 bin dolar seviyelerinde yaşanan akümülasyon evresine benzeten Cullen, 25 bin dolar direncinin kırılamadığı takdirde BTC'nin yeni dip seviyelerine ulaşacağını tahmin ediyor. Bu durumda BTC'nin 17 bin dolar seviyelerine kadar bir düşüş yaşamasını bekleyen Cullen, altcoinlerin devasa bir çöküş yaşayacağını iddia ediyor.

⦁ ABD Şikago Ticaret Borsası (CME), euro cinsinden Bitcoin ve Ethereum vadeli işlem sözleşmeleri sunacak. Türev ürünleri devi CME, perşembe günü yaptığı açıklamada, düzenleyici onayı bekleyen Bitcoin euro ve Ethereum euro vadeli işlem sözleşmelerini 29 Ağustos’ta piyasaya süreceğini duyurdu. Bitcoin vadeli işlemleri için sözleşme büyüklüğü 5 BTC olurken, ETH sözleşmesi 50 ETH büyüklüğünde olacak. Her iki sözleşme de CME CF Bitcoin-Euro Referans Kuru ve CME CF Ether-Euro Referans Kuru'na dayalı olarak nakit uzlaşmalı yapılacak.

⦁ Çin’in en büyük kripto para madencilerinden birisi olan Chandler Guo, Ethereum blockchaininde gerçekleşecek güncellemeye karşı çıktığını açıkladı. Kripto para borsalarından Poloniex, her iki senaryoya karşı önlem alıyor. Ethereum topluluğunun başarılı olması halinde Ethereum ağında madencilik yapanlar zarar görebilir. Guo bu sebeple Ethereum madencilerinin madencilik yapmaya devam etmesini sağlayacak, ETHW adlı bir fork oluşturmaya çalışıyor.

⦁ Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance, uzun bir süredir altcoin listelemesi yapmıyor. Bugün itibariyle 7 adet altcoini delist eden popüler borsanın, ilerleyen günlerde yeni altcoinlere destek vermesi bekleniyor.

⦁ Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, kimliği belirsiz bir adresten aldığı 25 trilyon SHIT’i sattı. Buterin tarafından Uniswap aracılığıyla elden çıkarılan toplam token miktarının 33 bin 475 USD Coin olduğu tahmin ediliyor. Satış hamlesinin ardından, altcoinin fiyatı yaklaşık olarak yüzde 50 değer kaybetti.

⦁ Deneyimli trader Crypto Rand'a göre XRP, yeni bir rallinin eşiğinde olabilir. Crypto Rand, Ripple’ın yerel token'ında 0,40 dolar seviyesinde potansiyel bir kırılma gördüğünü açıkladı.

⦁ Paraguay yaşanma meclisi geçtiğimiz ay ülkede kripto madenciliği ve ticaretini düzenleyen bir yasa tasarını onaylamıştı. Paraguay Elektrik Kurumu, Bitcoin ve kripto madencileri için daha yüksek oranlar ve madencilik mevzuatının kısmi vetosunu talep ediyor.

⦁ Dijital ödeme devi Block (eski adıyla Square), 2022 yılına ait ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı. Elindeki Bitcoin’leri satmadığı görülen Block, BTC varlıklarındaki gelirinin düştüğünü bildirdi. Şirketin BTC varlıklarındaki değer düşüklüğünün 36 milyon dolar olduğu görüldü. Şirket, analistlerin beklediği ortalama 4,3 milyar dolar gelir karşısında bu beklentiyi karşıladı ve 4,4 milyar dolarlık gelir elde ettiklerini belirtti. Ancak şirket geçtiğimiz yılın ikinci çeyrek geliriyle şimdiki geliri karşılaştırıldığında yüzde 6,6’lık bir düşüş yaşadı. Gelirdeki bu düşüşün Bitcoin varlıklarındaki değer kaybından olduğu kaydedildi.

⦁ Bloomberg’in haberine göre, kripto fiyatlarındaki toparlanma, elektrik sıkıntıları devam etmesine rağmen ABD'li çoğu madenciyi tekrardan cihazlarını açmaya teşvik etti. Fiyatların düşüşe geçmesinin yanı sıra sıcak havaların etkisiyle elektrik kullanımındaki artış, elektrik fiyatlarının yükselmesi gibi birden çok etken nedeniyle madenciler operasyonlarını durdurmuştu. Bu bağlamda bugün yayınlanan blockchain ağ verilerine göre, madencilik zorluk oranı son iki haftada yüzde 1,7 arttı.

Yatırım kararlarınızı kendiniz alınız!