Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

BTC çöküşünde son durum

10 Kasım kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Binance'nin FTX‘i satın almaktan vazgeçtiği haberinin ardından, dün son 2 yılın en düşük seviyesine gerileyen lider kripto para birimi BTC, 16 bin 150 dolar seviyelerine kadar devasa bir düşüş daha yaşadı. Reuters’in aktardıklarına göre, FTX kurucusu SBF, konuyla ilgili çok üzgün olduğunu dile getirdi: "Binance, daha önce anlaşmaya ilişkin çekincelerini net bir şekilde ifade etmedi. Yaşananlardan ötürü çok üzgünüm." Anlaşmanın sonlandırıldığının resmi bir şekilde açıklanmasının ardından Bitcoin 15 bin 850 dolara, Ethereum bin 101 dolara kadar geriledi. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Maker (MKR) yüzde 10,6′lık artışla fiyatı en çok yükselen, Solana (SOL) yüzde 27’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 319 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 870 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 178 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 691 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 363 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 59,3‘lük kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Bitcoin’de (BTC) gerçekleşti.

⦁ Reuters’in aktardıklarına göre, FTX kurucusu SBF, konuyla ilgili çok üzgün olduğunu dile getirdi: "Binance, daha önce anlaşmaya ilişkin çekincelerini net bir şekilde ifade etmedi. Yaşananlardan ötürü çok üzgünüm." Anlaşmanın sonlandırıldığının resmi bir şekilde açıklanmasının ardından Bitcoin 15 bin 850 dolara, Ethereum bin 101 dolara kadar geriledi. FTX’ten ayrılmak isteyen çalışanların önüne engel olmayacağını söyleyen SBF, her ne kadar büyük bir mücadele verse de bu yaşanan sorunlar karşısında çözümsüz görünüyor. Birçok kaynak FTX’in iflas edeceğini aktarırken SBF’nin kaynak bulamaması sonrası Do Kwon gibi kaçabileceği dahi gündemde. Popüler borsada an itibarıyla 8 milyar dolardan fazla bilanço açığının olduğu görülüyor. Uzmanlar, böyle bir enkaza hiçbir şirketin yardım etmeyeceği konusunda hemfikir.

⦁ Binance'nin FTX‘i satın almaktan vazgeçtiği haberinin ardından dün son 2 yılın en düşük seviyesine gerileyen lider kripto para birimi BTC, 16 bin 150 dolar seviyelerine kadar devasa bir düşüş daha yaşadı. Binance, FTX’in hatalı bir şekilde kullandığı müşteri fonlarının raporlarını aktararak, bu yaşanan sorunların kontrol altına alınamayacağını düşünüyor: "Amacımız yardım etmekti ancak FTX'te yaşananlar bizim kapasitemizi aşıyor." Bitcoin, son 24 saatte yüzde 7,54 düşüşle 16 bin 870 dolardan işlem görüyor.

⦁ Wall Street Journal’ın aktardıklarına göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), FTX hakkında inceleme başlattı. Dün itibarıyla ilk etapta ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'nun (CFTC) FTX hakkında inceleme başlattığı görülmüştü. Bu inceleme haberinin ardından Bitcoin‘de sert düşüşler meydana gelmeye başlamıştı. Her ne kadar aktarılan bazı bilgilere göre, SEC’in bu yaşananlardan çok daha önce FTX ve FTX US’yi incelemeye başladığı söylense de bu incelemelerin bunca zaman ortaya çıkmamış olması, gerçekliğini sorgulamamıza neden oluyor.

⦁ Kripto piyasasının en büyük kripto para borsalarından bir olan FTX’in likidite sorununun büyümesiyle birlikte kripto yatırımcıları önemli zararlar kaydetti. Toplam piyasa değeri, dün akşam saatlerindeki 1 trilyon dolar değerinden şu anki 866 milyar dolara kadar 134 milyar dolar eridi. Kriz, FTX’in çekim işlemlerini durdurduktan sonra Binance’ten yardım istemesiyle zirve yaptı. Binance CEO’sunun olumlu yanıtına karşılık piyasalardan sert çıkışların önüne geçilemedi. Diğer yandan FTX’in çekim işlemlerini durdurmasına rağmen veriler Alameda Research’e fon aktarmaya devam ettiğini gösteriyor.

⦁ Toplam Ethereum arzı, eylül ayındaki büyük güncellemenin ardından ilk kez resmi olarak düşüşe geçti. Ethereum ağı, tarihinin en büyük güncellemesi Merge ile iş ispatı (PoW) mekanizmasından hisse ispatına (PoS) geçişini tamamlamasından yaklaşık iki ay sonra resmi olarak deflasyonist hale geldi. Ethereum arzını takip eden ultrason.money verilerine göre Merge sonrası Ether arzı, şu an yaklaşık 600 ETH düştü. Bununla birlikte Ethereum’un yıllık deflasyon oranı yüzde 1 olarak hesaplanıyor. Toplam ETH arzının düşüşe geçmesi, Ethereum destekçileri tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Ancak bu olumlu gelişme, kripto para piyasalarının sert satışlara maruz kaldığı bir haftada gelirken, kripto para için önemli bir katalizör etkisi olmaktan uzak kaldı. Bunun yanında ETH arzındaki keskin düşüşün piyasa fiyatındaki düşüşle beraber geldiğini belirtmekte fayda var.

⦁ Kripto para sektöründe piyasanın en büyük sabit kripto para ihraççıları Tether ve Circle’ın, FTX ve Alameda ile bağlantılı olduğuna dair söylentiler çıkmaya başladı. Bu söylentilere hızlıca yanıt veren Circle CEO'su Jeremy Allaire, Twitter üzerinden açıklamalarda bulunurken şirketinin FTX veya Alameda ile bir kredi ilişkisine girmediğini ve Circle’ın FTT teminatının olmadığını söyledi. Bunun yanında Allaire, Circle’ın FTX’in küçük bir hissedarı olduğunu kabul etti ve Circle’ın Kraken, Coinbase ve BinanceUS’de de düşük oranlı hisseleri olduğunu söyledi. Tether’in Baş Teknoloji Sorumlusu Paolo Ardoino da söylentilere cevap vermekte gecikmedi. Ardoino da FTX ve Alameda ile ticari bir ilişkilerinin olmadığını söyledi. Yapılan açıklamalar, Twitter’da popüler bir kripto muhabiri olan Colin Wu’un, Binance’in FTX’i satın almaya yönelik kararı sonrası hem Circle hem de Tether’in ilgili şirketlerle ticari bir ilişki içinde olup olmadıklarını açıklaması gerektiğini söylemesinin ardından geldi.