Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

"Türkiye Cumhurbaşkanı her yerde düşman buluyor"

Dünya basını, Türkiye’de yaklaşan seçimlere ilişkin analiz yapmaya devam ediyor. The Economist, seçimlere vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her yerde "düşman bulduğunu" belirtti.

ANKARA - Dünya basını, Türkiye’de yaklaşan seçimlere ilişkin analiz haberler yayınlamaya devam ederken, The Economist, seçimlere vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her yerde "düşman bulduğunu" belirtti.

İsrail-İran arasındaki gerilimin devam ettiğini aktaran dünya basını, İsrail’in, Türkiye’deki vatandaşlarına yönelik seyahat yasağı çağrısına rağmen, İsraillilerin, Türkiye’ye uçmaya devam ettiğini ifade etti.

Yunan eKathimerini, Türkiye-Yunanistan geriliminde, Türkiye’nin iki hamlesini açıklarken, Yunanistan’ın buna hazır olduğunu ve karşılık vereceğini söyledi.

RUDAW, Suriye Parlamentosu’nun, Türkiye’nin askeri müdahalesini kınadığını okurlarına duyururken, The Economist, bir diğer araştırma haberinde, Türkiye’nin, İngilizce karşılığını değiştirmesinden yola çıkarak, “Ülkeler neden isim değiştirir?” başlıklı bir analiz yayınladı.

The Economist: Seçimler yaklaşırken, Türkiye Cumhurbaşkanı her yerde "düşman buluyor"

Ünlü finans kuruluşlarından The Economist, Erdoğan'ın önümüzdeki yıl karşılaşacağı cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin, uzun kariyerinin en zorlusu olabileceğini bildirdi.

Haberde, resmi enflasyon oranının yüzde 73'ü aştığı ve gerçek rakamın üç haneli olabileceği belirtildi. The Economist, Türkiye’deki kamuoyu yoklamalarına atıfta bulunarak, Türklerin çoğunun ülkenin istatistik kurumuna inanmadığını söyledi.

Analiz haberde, mevduat sigortası uygulaması ve Merkez Bankası’nın dolar rezervleri satışı sayesinde yılın başında toparlanan Türkiye'nin para biriminin, Erdoğan'ın yeni faiz indirimi vaadinin ardından şimdi yeni bir acil inişe hazırlandığı vurgulandı.

The Economist, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na karşı yürütülen soruşturmaların devam ettiğini belirterek, bu davaların Türkiye muhalefetini nasıl bir sürecin beklediğine dair ışık tuttuğunun altını çizdi.

Jerusalem Post: Seyahat uyarılarına rağmen binlerce İsrailli Türkiye'ye uçmaya devam ediyor

İsrail gazetesi Jerusalem Post, geçen ay İsrail vatandaşlarına yönelik bir saldırı girişimi ve İran'ın da benzer operasyonlar düzenleyeceğine dair istihbaratın ardından Türkiye'ye ciddi, hatta İstanbul için yüksek bir seyahat uyarısına rağmen, çarşamba günü Türkiye'ye ve Ben-Gurion Havalimanı'na toplam 7 bin 900 kişilik 43 sefer yapılacağını söyledi.

İsrail hükümeti, İstanbul'da kalan İsraillileri şehri bir an önce terk etmeye, Türkiye'ye gitmek isteyenlerin ise bir sonraki duyuruya kadar bunu yapmaktan kaçınmaları çağrısında bulunurken, Jerusalem Post, şu anda şehirde on binlerce İsrailli bulunduğunu ve tehditlere rağmen Türkiye’nin, İsrailliler için favori bir tatil ülkesi olmaya devam ettiğini gündeme getirdi.

Le Monde: İsrail, vatandaşlarına İran saldırılarından korktuğu için Türkiye'yi terk etme çağrısında bulundu

Fransız gazete Le Monde, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in, pazartesi günü Türkiye'de bulunan vatandaşlarına olası İran saldırılarından korunmak için bu ülkeyi "mümkün olan en kısa sürede" terk etmeye çağırmasını haberleştirdi.

Son haftalarda İsrail basınının, isminin açıklanmamasını talep eden kaynaklara atıfta bulunarak, Türkiye'de İsraillilere yönelik saldırı girişimlerine ilişkin haberler yayınladığını ifade eden Le Monde, bu saldırıların, son aylarda ilişkilerini güçlendiren İsrail ve Türk güvenlik servisleri arasındaki işbirliği sayesinde engellenebileceğine dikkat çekti.

eKathimerini: Atina, Ankara'nın tansiyonu yükselttiğini görüyor

Yunan eKathimerini, Yunan yetkililere dayandırdığı haberinde, Türkiye'den “iki sözde müttefik” arasındaki gerilimi artıracak, 2020 yılından beri görülmemiş seviyelere çıkaracak iki hamle beklendiğini duyurdu.

Gazete ilk hamlenin, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu'nun BM Genel Sekreteri’ne yazdığı bir mektup ya da bir nota yoluyla birkaç Ege Denizi adasının egemenliğine resmi bir meydan okuma olacağını belirtiyor. Yunan gazete, her hâlükârda Atina’nın, geçen ayın sonlarında BM'ye Türklerin, Yunan adalarının silahsızlandırılmasıyla ilgili argümanlarına yazdığı bir mektupta yanıt verdiği gibi, böyle bir harekete karşı çıkmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Gazeteye göre ikinci hamlenin ise, Rodos ve Girit adaları arasında, yani 28. doğu meridyeninin batısında, Rodos'tan geçen bir bölgede, Türkiye’ye ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na arama ruhsatı verilmesi olduğu belirtildi.

Gazete, Türkiye'nin asıl niyeti ne olursa olsun, Yunan yetkililerin tansiyonun tam tersi değil, tırmanacağına oldukça ikna olmuş durumda olduğunu ifade etti. eKathimerini, Türkiye'de Haziran 2023 seçimleri öncesinde hem cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçimlerinde yaşanan siyasi kutuplaşmanın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin anketlerdeki düşük konumundan kaynaklandığını vurguladı.

RUDAW: Suriye Parlamentosu, Türkiye'nin “gayrimeşru” askeri müdahalesini kınadı

RUDAW, Suriye Parlamentosu’nun, pazartesi günü Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki son askeri operasyonunu kınadığını ve “gayrimeşru” müdahalenin amacının güvenli bir bölge “illüzyonlarını” canlandırmak ve demografik değişim yaratmak olduğunu belirtti.

RUDAW, Parlamento’nun, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) kararlarıyla çelişen ve bunları ihlal eden hedeflere ulaşmak için insani durumlardan yararlandığının bilindiğini iddia ettiğini dile getirdi.

The Economist: Ülkeler neden isim değiştirir?

Ülkelerin son dönemde isimlerini değiştirdiklerine dikkat çeken The Economist, bu konunun son halkasının Türkiye olduğunu belirtti.

The Economist, Türkiye’nin İngilizcedeki karşılığına “çirkin, yutkunan bir kuşa” benzeterek kötü şakalar yapıldığını hatırlatarak, BM’nin, Türkçede olduğu gibi İngilizcede de resmi olarak Türkiye olarak anılma talebini kabul ettiğini belirtti.

Haber ajansı, ülkelerin isim değiştirmesindeki en yaygın nedenin, sömürgeciliğin prangalarından kurtulma isteği olduğunun altını çizdi.

Haberde, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, çok sayıda ülkenin bağımsız hale geldiği ve ardından şehirleri, kurumları ve hatta kendilerini yerel kültürleri yansıtacak şekilde yeniden düzenlediği dile getirildi. Yapılan araştırmada, bu ülkelerin, çoğu zaman “şiddetle sevilmeyen” Avrupalıların dayattığı isimleri bir kenara bıraktığı ifade edildi. The Economist, İngiliz sömürgecisi olan “açgözlü” Cecil Rhodes'un lakabını taşıyan Rhodesia’nın, siyahların çoğunluğunun yönetimi üzerine adını Zimbabwe olarak değiştirdiğini de hatırlattı.

Bloomberg: Türkiye’nin kredi temerrüt takası, 19 yılın en yüksek seviyesine atladı

Amerikan haber ajansı Bloomberg, Türkiye’nin kredi temerrüt takasının (CDS) 19 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını okurlarına duyurdu.

Helsingin Sanomat: Türkiye ve Finlandiya güvenlik politikası, yeniden markalaşma sürecinden geçiyor

Finlandiya gazetesi Helsingin Sanomat (HS), Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün iki günlük dış politika zirvesinin bir analizini taşıyan Kultaranta görüşmelerinde, olayın soğuk bir gerçeklik sunduğunu belirterek, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına karşı çıkmasına yönelik bir çözümün hiçbir yerde görünmediğini söyledi.

HS'nin yazdığına göre, Türkiye dışından çok az kişi, Kuzey ülkelerinin üyelik tekliflerini engelleyerek Türkiye'nin gerçekte ne istediğini biliyor gibi görünse de, "öngörülemeyen" Erdoğan'a küçük meselelerde bile saygı gösterildiğini ifade etti.

The Malaysian Insight: Türkiye Karadeniz'e doğal gaz boru hattı döşemeye başladı

Malezya haber sitelerinden The Malaysian Insight, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün, Karadeniz'de bir doğalgaz sahasından faydalanmak için, ülkenin enerji ithalatı bağımlılığından kurtulmasını sağlayacak su altı boru hattı inşaatının başladığını törenle duyurmasını gündeme getirdi.

The Malaysian Insight, Erdoğan’ın, İstanbul'un yaklaşık 400 km doğusunda, Karadeniz kıyısındaki Filyos Limanı’ndan ilk boru hattının döşenip deniz tabanına bağlanmasını video bağlantısıyla izlediğini de aktardı.