Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Soyer'den "Sarı Öküz" çıkışı!

İzmir’de yıkımı tamamlanan Buca Eski Cezaevi alanında plan tartışmaları sürüyor. STK'ların, meslek odalarının ve çevre örgütlerinin bir araya geldiği buluşmada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Burası İzmir’in sarı öküzü ise ona sonuna kadar sahip çıkacağız" dedi.

Semra İğtaç

İZMİR-İzmir’de yıkımı tamamlanan Buca Eski Cezaevi alanında plan tartışmaları sürüyor. STK'ların, meslek odalarının ve çevre örgütlerinin bir araya geldiği buluşmada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Burası İzmir’in sarı öküzü ise ona sonuna kadar sahip çıkacağız" dedi.


BAKANLIĞA MİTİNG GİBİ BULUŞMAYLA TEPKİ! 

İzmir’de iktidar ile muhalefet ve meslek odalarını karşı karşıya getiren "Buca Eski Cezaevi Alanı" planlarına yargı hamlesinin ardından davacı bileşenler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katılımı ile Buca Cezaevi alanında bir araya gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 


ALANA SEMBOLİK AFET ÇADIRI YERLEŞTİRİLDİ

Yüzlerce yurttaşın katıldığı eylemde "Buca Cezaevi Arazisi Betona Teslim Olmasın, Buca Nefes Alsın" pankartları yer alırken "Susma haykır, temiz çevre haktır", "Çetelere değil halka hizmet", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı. Afet toplanma alanı ihtiyacını vurgulamak için alana sembolik olarak birkaç adet afet çadırı yerleştirildi.


YÜZLERCE VATANDAŞ KATILDI

Açıklamaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın yanı sıra, CHP Önceki Dönem İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP’li milletvekilleri, CHP’li belediye başkanları, ilçe başkanları, çok sayıda partili, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB), İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu temsilcileri ve yüzlerce vatandaş katılım gösterdi. 


YEŞİL ALAN YAPILSIN ÇAĞRISI

Buluşmada ilk sözü alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, bakanlık ve iktidara tepki gösterirken cezaevi alanı için yeşil alan çağrısını yineledi.


 "BUCA NEFES ALSIN"

Buca Cezaevi arazisinin yapılaşmaya açılmaması ve yeşil alan olmasına dair talebi dile getiren ortak açıklamayı okuyan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu adına tüm İzmirlilere açık çağrıda bulundu. Akdemir, “Halkın ortak yararına açıkça aykırı olan işlemin iptal edilmesi ve sonrasında bu alanın olası bir afet anında kentlilerin güvenli bir şekilde sığınacağı bir toplanma alanına, beton binaların gölgesinde değil ağaçların gölgesinde nefes alacak rekreasyon alanına, insan hakları açısından kabul edilemez olaylara sahne olmuş Buca Cezaevi alanının geçmişiyle ilişki kurularak halkın ortak ihtiyacını karşılayacak yeni bir “Kültür Park Alanına dönüşmesi için İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 2022/2696 Esası’na kayden açtığımız davaya en kısa sürede müdahil olmaya davet ediyoruz. Kentin ve kentlinin ortak yararına açıkça aykırı olan bu planların altına imza atan ya da bu karara sessiz kalan tüm karar vericilerin asli görevlerinin kendilerine bu yetkiyi veren kamunun ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermeleri gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz. Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu olarak 'Buca Nefes Alsın' diyerek başlattığımız mücadele, kamusal alanımızı kazanana kadar devam edecektir” diye konuştu.


SOYER: SARI ÖKÜZE SAHİP ÇIKACAĞIZ!

Belediye Başkanı Soyer ise konuşmasında, "Önce Buca Belediye başkanımıza teşekkür etmek gerekiyor. Buca Cezaevi'nin buradan kaldırılmasında çok emeği var. Bu konuda destek veren herkese teşekkür ediyorum. Burası kamu arazisiydi. Bu arazi kamuya ait olarak kalmak zorunda. Burası İzmir’in sarı öküzü ise ona sonuna kadar sahip çıkacağız. Kimse Buca’nın İzmirlinin elinden bu araziyi alamaz, vermeyeceğiz. Türkiye’ye İzmir’den şunu söylemek isterim biz dayanışmamızı diri tuttukça hiçbir güç elimizden bu memleketin geleceğini alamayacak. Bir şey değişecek, her şey değişecek" ifadelerini kullandı. 


ALANA ZEYTİN AĞAÇLARI DİKİLDİ!

Açıklamanın ardından Soyer ve beraberindeki heyet cezaevi alanında zeytin ağacı dikimi gerçekleştirdi. 


NE OLMUŞTU?

Buca Cezaevi'nin yıkımının ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın planlarına askı sürecinde CHP İzmir, Büyükşehir Meclisi ve meslek odalarından ticaret alanı ve konut odaklı vurgusuyla itiraz gelirken, AK Parti cephesi yeni düzenlemede yaklaşık 40 bin metrekare sosyal donatı alanı olduğunu savunmuştu.


PLANLAR YARGIYA TAŞINDI

Yaşananların ardından İzmir Barosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Tabip Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Buca Cezaevi alanı için askıya çıkardığı planları yargıya taşımıştı.