Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
"Çağ dışı bir ahlak anlayışı"
123456789
Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
"Çağ dışı bir ahlak anlayışı"
123456789

"Soğan ekmek bile lüks oldu!"

Diyarbakırlılardan bir ayda ikinci kez yapılan ekmek zammına tepki...

Ömer ŞAN

ANKARA- Akaryakıta art arda yapılan zamlar ve döviz kurundaki yükseliş, ürün girdi ve maliyetlerine zam olarak yansıyor. Yurt genelinde esnaf ve üreticiler, fahiş fiyatlardan şikayet ederken, Diyarbakırlı ekmek üreticileri, ekmeğe bir ayda gelen ikinci zamma tepki gösterdi. 

Diyarbakır’da un, maya, akaryakıt ve işletme giderlerindeki artıştan dolayı ekmeğe bir ayda ikinci kez zam yapıldı. Buna göre kentte 400 gramlık ekmeğin fiyatı 6 TL’ye, 200 gramlık somun ekmeğin fiyatı ise 3 TL’ye çıktı.

Yapılan ekmek zamlarına tepki gösteren vatandaşlar, "fakirin yemeği olan ekmek soğanın bile artık lüks olduğuna" dikkat çekti. Yetkililerden bir an önce zamların önüne geçmesini isteyen Diyarbakırlılar, “Gerçekten bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. Bu züllüme artık bir son verin” çağrısında bulundu.

Diyarbakır’da yayın yapan Yenigün gazetesinde, Ahmet Baran imzalı manşette, şehirde geçtiğimiz ay zam yapılan ekmek fiyatlarının, akaryakıt ve hammadde gibi girdilerde yaşanan fiyat artışlarıyla yeniden güncellendiği kaydedildi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (DTSO) tarafından fırınlara asılan ilanda ekmeğe zam yapıldığı duyurulurken, söz konusu zammın merkez ve taşra ilçelerinde geçerli olacağı belirtildi.


Haberde şunlar aktarıldı:

"Yapılan zamma göre kentte 400 gramlık ekmeğin fiyatı 6 TL’ye, 200 gramlık somun ekmeğin fiyatı ise 3 TL’ye çıkarıldı. Mayıs ayında yapılan zamlarla 400 gramlık pide ekmek 50 kuruş zamlanarak 5 TL’ye, 200 gramlık somun ekmek ise 25 kuruş zamlanarak 2.50 kuruşa çıkmıştı. Son zamlarla birlikte 400 gramlık pide ekmek 6 TL, 200 gram somun ekmek 3 TL, çörek, simit ve poğaça vb. ürünler ise 4 TL olurken, 1 adet ev ekmeği pişirme ücreti ise 2 TL olarak belirlendi.

Fırıncı esnafı perişan durumda

Ekmekte yaşanan fiyat artışı hem vatandaşı hem de fırıncı esnafını mağdur etti. Fırıncı esnafı artan girdi maliyetleri nedeniyle zamdan başka bir yol bulamazken, vatandaş eriyen alımı gücü nedeniyle karar kara düşünüyor.

Konuyla ilgili konuşan Yenişehir İlçesi’ndeki Ofis Semti fırıncı esnaflarından Hamdullah Çelik, yaşanan artışı biran önce dur denilmesi gerektiğini belirtti. Yaklaşık 35-0 yıldır fırıncılık yaptığını belirten Çelik, son bir yıldır un fiyatlarında yaşanan fiyat artışlarının fırıncı esnafını perişan ettiğini kaydetti. Devletin bu duruma biran önce el atması gerektiğinin altını çizen Hamdullah Çelik şunları söyledi:

'Öyle bir duruma geldik ki bugün fırını açalım mı, açmayalım mı, diye düşünüyoruz. Her gün müşterilerimiz ile yüzgöz oluyoruz. Buna birilerinin çare bulması lazım. Yoksa kimse bunun önünü alamaz. Esnaf olarak biz zaten alamaz. Elimizden gelen bir şey yok. Bunun önemlini Toprak Mahsulleri Ofisi, devlet kendisi bu duruma yönelik farklı bir sistemle yaklaşması gerekiyor. Üretim yerleri, özellikle de gıda üretim yerlerinin zaruri ihtiyaç olduğu için onlara yönelik farklı bir yaklaşım olmaması lazım.

Un fiyatları yarı yarıya düşürülmeli

Un fiyatlarının nereden bakarsanız bakın yarı yarıya düşürülmesi gerekiyor. Bu fakir insanlar ne yapacak. Evlerine ekmek alamaz hale geldi millet. Kimi ev var günlük 10 ekmek tüketiyor. Bu insanlar bu maliyetin altından nasıl kalkacak. Sadece kuru ekmekten bahsediyoruz. Durum böyle olunca insanlara kendimizi de anlatamıyoruz. Ancak onların da bizi anlamasını bekliyoruz. Bu bizimle ilgili bir durum, fırıncının suçu değil. Suç un fiyatlarındaki fahiş artıştadır. Başka bir şey de değil. Mayayı geçen sene alıyorduk 70-80 liraya, şuan maya 260 liraya dayanmış durumda. Bir un çuvalı 120 liraydı, şuan 500 liraya çıkmış durumda. Bunun altından kimse kalkamaz.'

Bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız

Arda arda yapılan zamlar karşısında halkın alım gücünün dibe vurduğunu belirten İsmail Ötre isimli vatandaş ise 'Ekmek vatandaşın temel ihtiyacıdır. Hayat pahalılığı zaten almış başını gidiyor. İnsanlar artık neye yetişeceğini şaşırdı. Elimizi neye atsak zamlandığını görüyoruz. Allah aşkına yeter artık. Yani bu şartlarda 4250 TL olan asgari ücretle geçinmek mümkün değil. Birileri bu duruma el atsın. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm devlet erkânlarından artık sesimizi duymalarını istiyoruz. Çünkü gerçekten bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız' dedi.

Ekmek soğan millete lüks oldu

Ekmek başta olmak üzere yapılan bütün zamların insanlara zulüm olduğunu vurgulayan Emine Aslan da 'Öyle bir duruma geldik ki pazara gidemiyoruz. Daha önce 100-150 TL ile yaptığımız haftalık alış verişini şimdilerde 300 TL’ye bile yapamıyoruz. Pazardaki tüm tezgâhları boş boş dolaşıp duruyoruz anca. Eskilerin bir lafı vardı; bir şey bulamazsak soğan ekmek yeriz diye şimdi onu da yiyemiyoruz. Ekmekte soğanda millete lüks oldu' diye konuştu."

YENİGÜN GAZETESİNİN HABERİ

Diyarbakır’daki ekmeğe zam haberi, kentte yayınlanan diğer yerel gazetelerin manşetlerinde ise şöyle yer aldı: