Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

Köye yayılan OSB planına önerge

Amasya Taşova’da kurulumu süren Taşova Karma Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) planında yapılan değişiklikle, 10 kilometre mesafedeki Çambükü köyünün yerleşim yeri hariç neredeyse tamamının OSB içine alınması, önergeyle parlamentoya taşındı.

Akın Bodur

İSKENDERUN- Amasya Taşova’da kurulumu süren Taşova Karma Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) planında yapılan değişiklikle, 10 kilometre mesafedeki Çambükü köyünün yerleşim yeri hariç neredeyse tamamının OSB içine alınması, önergeyle parlamentoya taşındı. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Çambükü köylülerinin mağduriyet yaşamasına neden olan plan değişikliğini, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a sordu. 

Taşova Karma OSB'de 2021 yılında yapılan plan değişikliğiyle, OSB'ye 10 kilometre mesafedeki Çambükü köyünün tarım arazileri, mera alanları ve köy mezarlığının OSB içine alınması bölge halkının itirazlarıyla karşılaştı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan milletvekili Oruç, Çambükülü yurttaşların, Çevre Düzeni Planının iptali için Samsun idare mahkemelerine açılan iptal davalarını takip eden ve görevden alınan muhtar ile ihtiyar heyetinin görevine iadesini istediğini söyledi.

Köylüler ata topraklarını terk etmek istemiyor

Oruç, Taşova Karma OSB çalışmalarının 2020 yılında yoğunlaştığını ve OSB için 2021 yılında izin çıktığını belirterek, önergesinde şunları kaydetti:

"60 sanayi parseline sahip Taşova Karma OSB'nin planında 2021’de değişiklik yapılmış ve Taşova’ya 10 kilometre mesafedeki Çambükü köyünün tarım arazileri, mera alanları hatta köy mezarlığı organize sanayinin içine alınmıştır. Yerleşim yeri hariç neredeyse köyün tamamı organize sanayiye dahil edilince Çambükü köylüleri haklı olarak buna karşı çıkmaktadırlar. 18 Ekim’de OSB inşaatı için köye gelenlerle, OSB yapılmasını istemeyen yurttaşlar arasında tartışma yaşanmış, jandarma ve polis halka müdahale etmiş, gözaltına alınan ve yaralanan yurttaşlar olmuştur. Çambükü köyü halkının tarım alanı olarak kullandığı mısır ekili araziye iş makineleri girerek yol açmıştır. Köylerinde yaşayan herkesin tarım ve hayvancılık yaptığını belirten Fatma Celep, 'Topraklarımız verimli ve Taşova’nın en fazla hayvanı bizim köyümüzde. Biz OSB’ye karşı değiliz. Ama neden ısrarla bizim köyümüz yapılmak isteniyor, kimse anlatmıyor. Buraya OSB yapılırsa bize yerleşim yerimiz de dahil 200 dönüm arazi kalıyor. Bize kısaca köyünüzü terk edin gidin diyorlar. Ama biz ata topraklarımızı terk etmeyeceğiz' diye köylülerin görüşünü dile getirmiştir. Çambükülü yurttaşlar, yer seçimi komisyonu işleminin iptali ve arazinin tahsis amacının değiştirilmesi kararının iptali ile Çevre Düzeni Planının iptali istemi ile Samsun idare mahkemelerine açılan iptal davalarını takip ediyor ve hukuksuz bir biçimde görevden alınan köy muhtarı ve ihtiyar heyetinin görevlerine iadesini istiyor."

"Köyde yapılan tarım, hayvancılık OSB’den daha mı az değerli?"

Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Neden bahsi geçen planda değişikliğe gidilmiştir? Çambükü köyünün tarım arazileri, mera alanları ve hatta köy mezarlığı OSB planına neden dahil edilmiştir? Ekili araziye iş makinelerinin girerek yol açması olağan mıdır? Köyde yaşayanlara jandarma tarafından uygulanan şiddetle ilgili bir işlem yapılmış mıdır? Çambükü köyünde yaşayan yurttaşların itirazları, görüşleri değerlendirilmiş midir? Araziyi devretmediği gerekçesi ile muhtar ile 4 azasının kaymakam tarafından görevinden alınarak haklarında açılan soruşturma kaldırılmasına rağmen mazbatasının verilmediği doğru mudur? Henüz yargı süreci devam ederken böyle bir operasyon niçin yapılıyor? Köyde yapılan tarımcılık, hayvancılık OSB’den daha mı az değerli görülmektedir?"