Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789

Çevre Bakanlığı'ndan deniz dolgusuna cami

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, 300 metrelik yürüyüş mesafesi içinde 3 cami bulunan alanda, denize yapacağı cami projesine itiraz edildi.

Ömer ŞAN

ANKARA- Çevreci Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Karadeniz Ereğli sahilinde denizi doldurarak yapmak istediği cami projesine itiraz ettiklerini kaydetti.

Ereğli Belediye Başkanlığı'nın da söz konusu projeye süresi içinde itiraz ettiğini aktaran Okumuşoğlu, “Sahilimizde amfi tiyatro alanın olduğu noktada, bir kısmı denizi doldurmak sureti ile oluşacak alan üzerine cami yapmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca plan değişikliği teklif edilen Ereğli Belediye Başkanlığı, bu teklifi reddetti. Bunun üzerine Bakanlık, resen plan değişikliği yaparak, ibadet alanı, mevcut kafelerin önünde doldurulacak alana kaydırılmak sureti ile 16 Mayıs 2022’de valilik duyuru sayfasında askıya çıkarıldı” dedi.

Süresi içinde itiraz

Plana değişikliğine itirazın, yasa gereği 30 günlük askı süresi içinde yapıldığına vurgu yapan Okumuşoğlu, 15 Haziran’da bu sürenin sona erdiğine işaret ederek, kendisinin ve belediyenin süresi içerisinde gerekçeleriyle birlikte "plan değişikliğine" itirazda bulunduklarını belirtti.

Ereğli Belediyesi ile birlikte çevreci Avukat Yakup Okumuşoğlu, K. Ereğli sahilinde denize dolgu ile yapılması planlanan cami yeri için askıya çıkarılan plana resmi itirazlarını yaptı. Okumuşoğlu, sosyal medya hesaplarında yer alan itiraza ilişkin paylaşımlarında, söz konusu alanda yürüme mesafesinde 4 ayrı cami olduğuna dikkat çekti.

Hukuksal mücadele sürüyor

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Bakanlığın, halkın büyük çoğunluğunun karşı çıkmasına ve belediyenin cami yapılacak 8 yer göstermesine karşı, sahilde denizi doldurarak cami yapma ısrarına karşı hukuksal mücadele de sürdürdüklerini kaydetti.

Ereğli’de yaşayan birçok vatandaşla birlikte çeşitli siyasi parti yöneticileri ile Çevre Koruma Derneği yöneticilerinin de Zonguldak Valiliği’ne giderek imar planı değişikliğine bireysel olarak itiraz ettiği öğrenilirken; söz konusu alanda, 300 metrelik yürüme mesafesinde 3 ayrı cami olduğu da vurgulandı.

300 metrede 3 cami

Askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ilave ve değişikliği plan paftaları ve plan açıklama raporlarının incelendiği kaydedilen Ereğli Belediyesi’nin itirazında şu görüşlere yer verildi: 

“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanan 'park ve ibadet alanı' 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ilave ve değişikliği kapsamında imar planına esas kurum görüşlerinin alınıp alınmadığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı vb.) anlaşılamamıştır.


Hiçbir analiz ve program yok

Ayrıca ilave dolgu planı ve değişikliğini kapsayan alanın çevresindeki yürürlükteki imar planı, mevcut halihazır durumun ve kullanımların dikkate alınmadığı açıkça anlaşılmaktadır. İlave dolgu alanı olarak önerilen alanın yaklaşık 300 metrelik yürüyüş mesafesi içinde mevcut durumda 3 adet cami bulunmaktadır. Plan değişikliği yapılan alanın çevresinde yer alan kullanımlara ilişkin herhangi bir analiz veya planda yer alacak kullanımlara ilişkin bir ihtiyaç programı/analizi, yapılmadığı; il müftülüğünün bu bölgede cami alanına ihtiyacı olup olmadığı, yatırım programı içerisinde olup olmadığına ilişkin görüşlerinin alınmadığı anlaşılmaktadır.

Öncelikli ulaşım sistemi

Yürürlükteki mevzuatlar ve şehircilik ilkelerine uygun olarak imar planlarında araç trafiğinin azaltılması, toplu taşıma ve yaya öncelikli bir ulaşım sisteminin kurgulanması esastır. Kentin en önemli sorunlarından biri günlük trafik yoğunluğu ve otopark alanlarının ihtiyacı karşılamamasıdır. Cami alanının kullanımı ile getireceği trafik yükü ve otopark ihtiyacının analiz edilmediği, plan değişikliğine yansıtılmadığı, çözüm üretilmediği, sonuç olarak kent halkının ve yerel yönetimin mevcut sorunun büyümesiyle baş başa kalacağı anlaşılmaktadır.

Kamu kaynakları boşa kullanılır

İlave dolgu alanı olarak tasarlanan alanın yalnızca park, çocuk oyun alanı, rekreatif alan, yürüyüş ve bisiklet yolları ile bütüncül bir biçimde planlaması gerektiği; alanın 300 metrelik yürüyüş mesafesi içinde mevcutta 3 adet cami varken 3 bin 200 metrekarelik inşaat alanına sahip kıyıda cami alanı yatırımı yapılması kamu kaynaklarının boşa kullanılmasından öte gitmemektedir.

Yapılmak istenilen cami alanı için yine yakın bölgelerde alternatif ve fizibıl alanlar bakanlığınıza sunulmuş olmasına rağmen hiçbir alternatif tarafınızca kabul görmemiştir.

Halk da istemiyor

Ayrıca bahse konu dolgu alanı üzerinde yapılmak istenilen cami alanı ile ilgili yapılan kamuoyu yoklamasında ‘kıyı bölgesi’nde herhangi bir yapılaşmaya gidilmemesine; alanın tamamen yürüyüş yolu, bisiklet yolu, park alanı, rekreatif alan, çocuk oyun alanı ve spor alanı gibi düzenlemelerin olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan gerekçeler doğrultusunda, ‘Zonguldak ili, Ereğli ilçesi sınırları içerisinde ve kıyı kenar çizgisinin deniz yönünde Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca 2001 ve 2006 yıllarında onaylanan Ereğli (Karadeniz) Dolgu Alanı ve Ereğli (Karadeniz) İlave Dolgu Alanı imar planları ile bu planların deniz tarafında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hazırlanan ve 10.05.2022 tarihinde onaylanan ‘park ve ibadet alanı’, 1/5000 ölçekli nazım ve UİP: 67784023 PİN numaralı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ilave ve değişikliği’ Belediyemizce uygun görülmediğinden, 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 8. maddesi kapsamında itiraz edilmekte olup, itirazımızın akıbetinin Belediye Başkanlığımıza yazılı olarak bildirilmesini arz ederiz.”