SENA SELIŞIK
"Kylie Jenner bakkala özel jetiyle giderken tek kullanımlık plastik tüketimini azaltmak için neler yapabilir?"
- Pet şişe yerine matara taşıyabilir,
- Plastik torba yerine bez çanta kullanabilir,
- Sürdürülebilir ambalajlı veya ambalajsız ürünler tercih edebilir,
- Plastik pipet yerine cam veya kâğıt pipet kullanabilir...
Kahve içerken ağzınızda kâğıt pipet eriyor ve böylece kendinizi daha huzurlu hissediyorsunuz. Çünkü plastik pipet yerine kağıt pipet tercih ederek büyük bir fedakarlık yaptınız. Gezegeni kurtarmış gibi hissediyorsunuz. Ne kadar duyarlı bir davranış değil mi? Hayır, maalesef değil. Okyanuslardaki 8 milyon ton plastiğin yalnızca yüzde 0,025’ini plastik pipetler oluştururken yüzde 85’inden fazlasını balıkçılık ekipmanları oluşturuyor. Yarattıkları yıkımı kıyaslarsak, doğaya deniz ürünleri yiyerek verilen zarar, plastik pipet kullanımıyla verilen zarardan çok daha büyük. Plastikleri deniz ve okyanuslardan uzak tutmak istiyorsak öncelikle balık yemeyi bırakmalıyız. Buna ek olarak plastik pipeti hayvana zarar vermemek için kullanmayıp sonra hayvanın kendisini yemek de sanki pek de mantıklı değil gibi.
İyi ki Nilky
Vegan süt markası Nilky, 1 milyon vegan süt satışının şerefine içerisinde yumurta bulunan san sebastian kesip kutlama yapmış. Yaptıkları paylaşımda “Ekip olarak bir sonraki pastamızı 5 milyonda kesmeye karar verdik” demişler. Bu sefer pastanın içine fazladan birkaç yumurta daha kırıp kutlamalarını daha kaliteli hale getirmelerini öneriyorum. Vegan etiketli ürün satışı yapan firmaların bu gibi etkinliklerde daha duyarlı davranmalarını bekliyoruz.
3D teknolojisiyle et üretimi hızla popüler hale geliyor
3D yazıcılarla üretilen ürünler, dünya genelinde aylık 10 bin aramayla Google’da en çok aranan ikinci inovasyon oldu. Bunlar arasında en popüler olanı 4 bin 500 aramayla 3D teknolojisiyle et üretimi. Hemen ardından 3D moda sektörü geliyor.
3D teknolojisiyle et üretimi yapan firmalar, hem karbon emisyonunu azaltmayı hem de gıda israfını önlemeyi hedefliyor. 3D teknolojisi sayesinde yalnızca ihtiyacımız olan miktardaki eti dakikalar içerisinde üretebiliyoruz. Pazarın önümüzdeki dört yıl içerisinde yüzde 24 büyüyerek 44,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Yunus parkları kapatılmadı esaret devam ediyor
Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nda, 2021 yılında yapılan değişiklik, yunus parklarının kapatılması kararı alındığına dair yanlış bir bilgi oluşturacak şekilde kamuoyuna lanse edildi fakat durum tam tersi.
Hayvanlara yaşam hakkı tanımayan bu ticaretin 10 yıl daha sürdürülmesine izin verilerek, yalnızca yeni yunus parklarının açılması yasaklandı. Yeni kanunda alınan kararlardan biri de bu işletmelerin yeni hayvan satın almalarını engellemeye yönelik fakat elinde tutsak hayvan sayısı ve türleriyle ilgili hiçbir veri bulunmayan Tarım Bakanlığı bu denetimi nasıl yapacak?
Yeni yunusların alınıp alınmadığı zaten kontrol edilmiyor ama edilse bile caydırıcı bir cezası yok. Bu işletmelere uygulanacak olan para cezası, her hayvan için 25 bin TL. Kulağa fazla gibi gelebilir fakat bir yunusun 150 ila 300 bin dolar değerinde(!) olduğunu düşünürsek hiç de caydırıcı bir ceza değil. Terapi seansı adı altında yaptıkları bir çeşit dolandırıcılık ile her seanstan 5 bin euro kazanabilen işletmeler, 25 bin TL para cezası ödemeyi rahatlıkla göze alıp hayvanlara işkence etmeye ve daha çok para kazanmaya devam edecekler.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply