Bu haftadan başlayarak her hafta salı günü Sena SELIŞIK, dünyada ve Türkiye'de vejetaryen ve veganlıkta yaşanan gelişmeleri her yönüyle GAZETE DURUM okurlarıyla paylaşacak.
İşte SELIŞIK'ın bu haftaki yazısı...
"Normal mi etli mi?” Bu soruyu Burger King soruyor ama görünen o ki ki kısa süre içinde bu soru, tüm dünyada yaygınlaşacak. Burger King, Avusturya’da, popüler klasiklerinin de dahil olduğu birçok ürünü bitki bazlı olarak servis etmeye başlayacak. Benzer kararları, Avrupa’da almak son derece kolay. Örneğin, Belçika’da satılan her üç hamburgerden biri vejetaryen, hatta bazı bölgelerde bu oran yüzde elliye dek çıkıyor.
Viyana’da, bir Burger King restoranında, müşteriler siparişlerinin etli olmasını istediklerini özellikle belirtmedikleri sürece, ürünler vegan olarak servis edilecek.
Kampanya sloganı “Normal mi etli mi?” YouTube’da kampanya videosu ilk gününde yirmi bin görüntülenme aldı. Et bir seçenek ama tek seçenek değil. Artık bitki bazlı seçenekler standartlaşıyor.
Peki normal olan hangisi?
Türkiye’de, menüde yiyeceklerin yanında bir “v” harfi aramak veya “vegan” başlıklı bir sayfayı bulmayı umarak içecekler kısmı da bittiğinde menüyü bir umut tekrar açıp karıştırmak gibi şeyler yıllardır bizim için artık çok alışılmış durumlar.
Bunlar maalesef bizim “normalimiz”. Tabii ki bu konuda da Avrupa’ya kıyasla çok daha geriden geliyoruz. Türkiye’de birçok restoran hayvan yemeyen insanları yok sayıyor (“et” yerine “hayvan” yazınca kulağa pek de normal gelmedi değil mi?).
Eğer menüde yiyeceklerin vejetaryen/vegan olup olmadığı belirtilmediyse ya da istediğiniz yemeğin içinde neler olduğu menüde yazmıyorsa “içinde et suyu yok değil mi?” gibi sorular sormanız gerekiyor. Şu ana kadar sorduğum en saçma soru “Bu tatlıda tavuk yok değil mi?” oldu.
Bilmiyorsanız hayata bakışınızı değiştirecek yeni bir bilgi, tavuk göğsü isimli tatlı gerçekten tavuktan yapılıyor. Ben eskiden bunun “dilber dudağı” gibi bir anlamda kullanıldığını düşünürdüm ama “tavuk göğsü” gerçekten de tavuğun göğsü anlamında kullanılıyormuş maalesef...
Buraya kadar anlattığım tüm absürt durumlar biz hayvan yemeyenler için oldukça “normal” ama Burger King Avusturya da benimle aynı fikirde olacak ki asıl “normal” olanın yemeklerin içinde et isteyip istemediklerini müşterilere sormak olduğuna karar vermiş.
Yani tüm yiyeceklerin asıl versiyonu vejetaryen olacak ve eğer yiyeceğinizde et olmasını istiyorsanız bunu özellikle belirtmeniz gerekecek. Zamanla, tüm dünyada, sorulacak soru “Vegan seçenek var mı?” yerine “Etli seçenek var mı?” sorusuna evrilecek gibi gözüküyor.
Vegan beslenmeyi marjinal bulan birçok insan olduğunu biliyorum ama Nuh’un Ankara Makarnası da vegan biliyorsunuz değil mi? Yediğimiz birçok şey zaten vegan ve vegan beslenmeye mi karşıyız? Asıl marjinal olan gerçekten ekmek, marul, elma yemek mi yoksa tatlıya bile tavuk karıştırmak mı? Avrupa Yakası’nda İffet Hanım’ın da dediği gibi “Ayol, tatlının içinde tavuğun ne işi var?”
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply