Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Veganlık mümkün mü?

Haber Merkezi

SENA SELIŞIK 

Soru: “Birkaç gündür tırpanla uğraşıyorum. Üzerimde salyangoz, solucan, yılan ve bilumum böceğin parçaları var. İçinde bunlar bulunmasa bile şu şartlar dahilinde fındık hâlâ vegan bir ürün olabilir mi? Daha genel soralım, veganlık mümkün müdür?”

Bu soruya sosyal medyada denk geldim. Buraya veganlığın mümkün olmayacağına dair fikirleri destekleyen birkaç soru daha bırakacağım.

Yukarıdaki sorudan daha zor bir soru bence şu olabilir: Bir gün insanoğlu ışınlanabiliyor olsa, ışınlanmayı bulmak için yapılan deneylerde hayvanlar kullanıldığı için ışınlanmayacak mısınız?

Ölümcül bir hastalığa yakalandığınızda, hayvanlar üzerinde test edilen bir ilaç hayatınızı kurtaracak olsa bu ilacı içmeyi reddeder misiniz?

Salgın hastalıklardan sizi ve çevrenizi koruyacak bir aşıyı, hayvanlar üzerinde test edilerek üretildiği için reddedip çevrenizdeki insanların da hayatını tehlikeye atacak mısınız?

Bir gün, hayatımda hiç marşmelov yemediğimi fark edip bir paket marşmelov almıştım. Bu kadar şirin gözüken pembe, pofuduk bir yiyeceğin vejetaryen olup olmayacağını sorgulamak aklıma bile gelmemişti. Yeni vejetaryen olduğum zamanlar olacak ki sığır jelatininin ne olduğunu bile bilmiyordum ve afiyetle marşmelovları yedim. Dürüst olmak gerekirse bu marşmelov anım yüzünden artık kimsenin masumiyetine güvenmiyorum.

Etik sebeplerden dolayı vegan olmak...

İnsanları etten soğutmak için “Bu kanlı hayvan parçalarını nasıl yiyorsun” diyebilirsiniz veya hayvanların kesildiği mide bulandırıcı videoları vejetaryen olmasını istediğiniz arkadaşlarınıza izletebilirsiniz fakat takdir edersiniz ki marşmelov yemek pek de vicdansızlık gibi gözükmüyor. Ben hayvan yemeyi bırakmadan önce hiç bu gibi vahşi, mide bulandırıcı videolar izlemedim. Hayvanların kesildiği, parçalandığı, eziyet edildiği herhangi bir görsele ihtiyaç duymadım. Bir hayvanın hayatını gereksiz ve haksız yere elinden alıyor olmak, bununla da kalmayıp gezegene müthiş bir zarar veriyor olmak benim için yeterliydi. Dehşet dolu, parçalanmış hayvan görsellerini paylaşmayı da asla doğru bulmuyorum. Nasıl ki bir cinayet haberinde boğazı kesilen insanın fotoğrafını görmüyorsak, hayvanlarınkini de görmemeliyiz ki gözümüz alışmasın ve durumu normalleştirip kanıksamayalım.

Hayvan yemeyi veya hayvansal ürünleri tüketmeyi bırakmak için birçok sebebiniz olabilir. Belki yalnızca bu beslenme biçiminin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorsunuzdur veya kilo vermek için yeni bir yöntem olarak beslenme tarzınızı değiştirmeyi deniyorsunuzdur. Şu an tartıştığımız konu ise etik sebeplerden dolayı vegan olmanın mümkün olup olmaması. Hayvan yemeyi bırakma sebebinizin hayvanlara ve doğaya zarar vermemek olması, hayvanlara zarar verdiğiniz doğrudan veya dolaylı herhangi bir durumun sizin vejetaryenliğiniz veya veganlığınızı bozacağı anlamına gelmez.

Bir Kilogram Et İçin 15 bin Litre Su Harcanıyor

Gezegene hiç zararınız olmadan nasıl yaşayabileceğinizi düşündünüz mü? Yapamazsınız demiyorum. Yalnızca dalından düşen meyvelerle beslenebilirsiniz. Fakat eğer bir tişört almak zorunda kalırsanız, bir tişörtün üretilmesi için 2 bin 700 litre su harcandığı için bunu yapmaktan vazgeçmeniz ve yapraklarla idare etmeniz gerekiyor. Eğer bu koşullar altında yaşamıyorsanız, yaşadığınız her gün gezegene zarar veriyorsunuz, vegan olsanız bile. Fakat neden zararımızı en aza indirmeye çalışmayalım? Bir kilogram et için 15 bin litre su harcanıyor. Daha az kıyafet alarak da binlerce litre su harcanmasını engelleyebilirsiniz, hayvan yemeyi bırakarak da. Sadece birisi diğerinden daha büyük etkiye sahip fakat bu, birisini yapıyorsanız diğerini bırakmanızın bir işe yaramayacağı anlamına gelmiyor. "Nasıl olsa hiçbir canlıya zarar vermeden yaşamanın bir yolu yok" diyerek kendimizi teselli edip bunu bir bahane olarak kullanmak vicdanımızı rahatlatacak mı?

Bir hayvanın boğazını kesmek için hiçbir sebebim yok. Yanlışlıkla marşmelov yemiş olmam bu gerçeği değiştirmiyor. Yolda yürürken bir böceğe bastığımız için endüstriyel hayvancılığı savunmak zorunda değiliz. İnsanların ölmesine sebep olmamak için aşı oldunuz diye, hayvan deneylerini etik bulmama hakkınız elinizden alınamaz.

Gezegene daha az zarar vermek için yarışmak harika fakat kimse veganlığın kurallarını koymak veya yaymakla görevlendirilmedi. Hayvan yemeyi bıraktım çünkü vicdanım beni hayvan yemeye devam edersem uyutmayacaktı. Bunun için kimseye kuralları sormadım.

Ben gönül rahatlığıyla ışınlanacağım. Ama yine de marşmelov yemeyin, bile bile lades olur.