Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

O köyde yol yok, elektrik yok, su yok...

Malatya Küme Evleri'nde yaşayan vatandaşlar su, elektrik ve yol sorunu yaşıyor. Mahalle sakinlerinden Çolak, sadece lambaları yakmak için güneş paneli kullandıklarını ifade ederek, "Televizyon ve buzdolabı gibi cihazlar çalışmıyor. Komşunun 7 çocuğu var, okula gidemiyorlar" dedi.

Anka Haber Ajansı

ANKARA- Malatya’nın Yazıhan ilçesine bağlı Aşağı Boyaca Mahallesi'ndeki Küme Evleri’nde yaşayan vatandaşlar su, elektrik ve yol sorunu yaşıyor. Küme Evleri sakinlerinden Hamza Çolak, “Sadece lambaları yakmak için güneş paneli kullanıyoruz. Televizyon ve buzdolabı gibi cihazlar çalışmıyor. Şarjımızı tanıdık köylerdeki akrabalarımızın evlerinde dolduruyoruz. Burada başka çare yok” dedi. Asfaltın civardaki tek bir evin kapısına kadar geldiğini söyleyen Çolak, komşusunun 7 çocuğunun okula gidemediğini kaydetti.

Yazıhan ilçesinin Aşağı Boyaca mahallesine bağlı Küme Evleri’nde yaşayan vatandaşlar, suyu başka bölgelerden bidonlarla getirirken elektriği ise çatılarına kurdukları güneş panelleri ve evlerinin içine döşedikleri akü sistemiyle elde ediyorlar. Elektrik olmadığı için buzdolapları çalışmayan vatandaşlar, aldıkları gıdaların bozulduğunu söylüyorlar.

"Su için 3 km yol gidiyorum"

Hamza Çolak, 2017’den bu yana Küme Evleri’nde yaşadığını ifade ederek, “Bu yaz da tek başıma kaldım. Mücadelede ettim, oturma ruhsatı da aldım, abonelik yaptırdım. Şu anda 6 hane olduk ama ne elektrik ne de su var. Bu devirde Yazıhan bölgesinde böyle yaşıyoruz. Bir tas ayran içemiyoruz. Et ve sebze alamıyoruz. Her şey bozuluyor. Ne suyumuz ne elektriğimiz ne de yolumuz var. Kışın burada mahsur kaldık, bir hafta çıkamadık. Yayan gidip şu taşıdım. Su için Yukarı Boyaca’ya 3 kilometre yol gidiyorum, bidonlarla getirip içiyoruz. Komşumuz tankerle getirilen suyu içiyor” dedi.

"Sadece lambaları yakmak için güneş paneli kullanıyoruz"

Çolak, suyun yanı sıra elektriklerinin de olmadığını belirterek, “Sadece lambaları yakmak için güneş paneli kullanıyoruz. Televizyon ve buzdolabı gibi cihazlar çalışmıyor. Şarjımızı tanıdık köylerdeki akrabalarımızın evlerinde dolduruyoruz. Burada başka çare yok. Adamlar ‘yok’ diyor” diye konuştu.


"Komşumuzun çocukları okula gidemiyor"

Küme Evleri’nde 6 hanenin olduğunu kaydeden Çolak, “30’a yakın kişi yaşıyor. Ayrıca gelip kendi arazisine ev yaptıranlarda var. 2017’den bu tarafa gerekli yerlere başvuruyorum. Adamlar, ‘Pahalıya mal oluyor 3 kilometre yol, para yok, biz suyu çekemeyiz’ diyorlar. Ama tek kişiye 2 kilometre yoldan su geliyor. 2021 yılında ev yaptıran bir vatandaşa akraba olmasından dolayı gece 2 kilometreden su, 900 metreden de elektrik getirildi. Asfalt da bir tek evin kapısına kadar geldi. Komşumuzun 7 çocuğu var, okula gidemiyorlar. Adamlar gece mum ışığında oturuyorlar” dedi.

"Çocuklar ilkel yaşam sürüyorlar"

CHP Yazıhan İlçe Başkanı Şahmurat Çalışkan ise 7 Şubat’ta bölgeyi ziyarete geldiğini anımsatarak, aracıyla bazı bölgelere çıkamadığını söyledi. Çalışkan, “Zar zor insanlara ulaştım, gördüğümüz manzara içler acısıydı. ‘İnsanım’ diyen insanın yüreği sızlar. İlkel hayat yaşıyorlar. Özellikle de öğrencilerin durumlarını gördüm. Ne okula gidebiliyorlar ne suları var. Bu mevsimde iyi kötü, Boztepe Barajı’ndan gelen suyu şebeke olarak kullanıyorlar. Ama kış aylarında tamamen insan haklarına aykırı bir durumdalar. Yaşam hakları olan su, elektrik ve ulaşım bu insanlara verilmiyor, cezalandırılıyorlar. Biz, bu insanlar için yetkililerden adalet talep ediyoruz. Ülkemizde kaybolan adaleti burada da arıyoruz. Bu insanlar, bu ülkenin vatandaşları. Gelsinler, yaşadıkları ortamda bir gün kalsınlar. Belediye Başkanı, MASKİ Müdürü, elektrik kurumunun başındakiler, ne için varsınız? Hani Türkiye güçlü bir ülkeydi. O çocukların vebali sizin boynunuzdadır. O çocuklar ilkel yaşam sürüyorlar. Kadınların elleri sizin yakanızdadır. Çamaşır ve bulaşık makinası çalıştıramıyor, ütü yapamıyor. İnsanları tehdit edip boş vaat vererek uyutmasınlar, yeter” diye konuştu.