Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

İzmir'de zil çalmadı, binlerce öğretmen sokağa indi

Öğretmenler mesleki ayrımcılık ve ücret eşitsizliği yaratacağını belirttikleri Öğretmenlik Meslek Kanunu'na (ÖMK) karşı tüm yurtta grev yaptı. İş bırakan öğretmenlerin İzmir’deki buluşma noktası Konak Atatürk Meydanı oldu.

Semra İğtaç

İZMİR- Öğretmenler mesleki ayrımcılık ve ücret eşitsizliği yaratacağını belirttikleri Öğretmenlik Meslek Kanunu'na (ÖMK) karşı tüm yurtta grev yaptı. İş bırakan öğretmenlerin İzmir’deki buluşma noktası Konak Atatürk Meydanı oldu.

Toplam 14 eğitim sendikasının aldığı karar doğrultusunda harekete geçen eğitim emekçileri, Konak'ta basın açıklaması yaptıktan sonra ellerinde taşıdıkları pankartlarla Gündoğdu Meydanı'na doğru yürüyerek ÖMK’yı protesto etti. 


Eylemlerde; "Laik, Bilimsel, Demokratik Eğitim", "Saraya Değil Eğitime Bütçe", "Mustafa Kemal’in Öğretmenleriyiz", "Bu Kanun Nankörlük Başöğretmen Atatürk", "Öğretmen Uzmandır Sınav İstemiyoruz" gibi sloganlar atıldı. Ayrıca öğretmenler; "İtibarımızı Geri Verin", "Başöğretmen Atatürk", "Uzmanlığım Diplomamdır", "Eşit İşe Eşit Ücret", "Öğretmenler Sahada", "ÖMK İptal Edilsin" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.


Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu’na (Birleşik Kamu-İş) bağlı Eğitim-İş Sendikası İzmir Şubeleri Gündoğdu Meydanı’nda toplanırken; Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir Şubeleri ile Anadolu Eğitim Sendikası (Anadolu Eğitim-Sen) Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (Öv-Der), Eğitimciler Derneği (Eğit-Der), Emekliler Sendikası üyeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptal edilmesi ve taleplerinin karşılanması için Konak'ta bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.


Konak Atatürk Meydanı’nda, Eğitim-Sen ve diğer eğitim sendikalarının birlikte yaptığı basın açıklamasını Eğitim-Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin okudu. ÖMK’nın, öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırdığını, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmediğimi, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığını, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirdiğini belirten Çetin, “ÖMK düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ısrarla somut bir adım atmamaktadır. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır. Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez” diye konuştu.


Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen Eğitim-İş mitinginde basın açıklamasını Eğitim-İş Genel Sekreteri Cengiz Sarıyer okudu. “Bugün eğitim emekçisinin, haksızlıklar karşısında susmayacağını, baskılara boyun eğmeyeceğini, mesleğinin onuruna, çocuklarımın geleceğine sahip çıkacağını göstermenin günüdür” diyerek sözlerine başlayan Sarıyer, eğitim emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı: “ÖMK geri çekilmeli ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim emekçilerinin görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir.


Ülkedeki gerçek enflasyonda eğitim emekçisinin alim gücünün ne kadar düştüğü de açıktır. Oysa insanlık onuruna yanaşır ücretler alarak çalışmak bir haktır! Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırın üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve birinci dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir. Ayrıca eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmelidir. Sosyal devlet ilkesi gereği, tüm eğitim çalışanların giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir. Öğrencilerimize öğretebileceğimiz en büyük değerlerden biri adalet iken eğitimin bu değerden yoksun hale gelmesi kabul edilemez. Kamuda mülakat uygulamasına derhal son verilmeli, her kadro hak edilerek alınmalıdır.”