Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

Üretici şaşkın, süt zammından önce yem zamlandı!

Süt zammından önce yem fiyatlarının artması besicileri umutsuzluğa sürükledi. Üreticiler acil çözüm istedi.

Ömer ŞAN

USK’nin ‘çiğ süte zam’ haberinin ardından umutlanan üreticilerin hevesleri boşa çıktı.

Süte zam gelmeden önce yem fiyatlarının fırlaması besicileri umutsuzluğa sürükledi. Süt zammı haberiyle heveslenen üreticiler acil çözüm istiyor.

Ulusal Süt Konseyi (USK), tarafından 5 Mayıs’ta yaptığı açıklamanın ardından, çiğ sütte yapılması planlanan ve 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olacağı kaydedilen yüzde 33’lük iyileştirme, yürürlüğe girmeden yemde uygulanmaya başlanan zamlar üreticiyi şaşırttı.


USK açıklamasının hemen ardından, yem çuvalına gelen zamlar, hem besicileri ve hem de tüketicileri üzdü.

Üretici acil çözüm bekliyor

İstanbul’da yayın yapan ‘yenidevir’ gazetesinin haberine göre, son birkaç ay içinde çiğ süt fiyatına 2 defa zam yapılmasına karşın üreticiler, girdilerin artması nedeniyle her geçen gün daha az kazanıyor.

Besicilerin, süte yapılan fiyat iyileştirmelerine rağmen, besicilikte kullanılan yemdeki fiyat artışları nedeniyle yeterli ve beklediği kazancı elde edemiyor.

Üretici ve besicilere destek amacıyla getirilen zamların ise kontrolsüz şekilde artan yem fiyatlarından dolayı yetersiz kaldığını belirten üreticiler, sorunlarına acil çözüm istiyor.

Haksız kazanç önlenmeli!

Çiğ süt fiyatına yapılan her fiyat iyileştirmesi haberinden sonra yem fiyatına zam geldiğini belirten Eskişehir Odunpazarı Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, çiftçinin çaresiz kaldığına vurgu yaptı.

Besiciler üzerinden haksız kazanç elde eden şahıslara karşı önlemlerin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Buluşan, “Süt Konseyi, 15 Mayıs'tan itibaren süt fiyatını 7 Lira 50 Kuruş olarak açıkladı. Yapılacak olan yüzde 33’lük zammın duyurulmasının hemen ardından yem çuvalının fiyatı 340 Liradan 360 Liraya yükseldi. Çiftçinin aldığı zam gene yem çuvalına gitti. Tarımda zirai girdilerdeki haksız kazancın ve üretim üzerinden yapılan haksız kazançların bir an önce durdurulması gerekiyor” dedi.

Üretici kazanmıyor, tüketici yüksek fiyatla karşı karşıya

Niğde’de besici ve üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun girdi maliyetlerinde artışa neden olduğunu, bu durumun çiftçilik ve hayvancılığı olumsuz etkilediğini kaydetti.

Çiftçi ve üreticilerin yüksek girdi maliyetlerinden şikayetçi olduğunu kaydeden Gürer, "Geçen yıla göre yüzde 342 gübrede artış var. İlaç fiyatları, yem fiyatları 3-4 kat arttı. Çiftçi yer altından enerji ile çıkardığı suyun elektrik faturasını ödeyemiyor. Besici yetiştirdiği hayvandan, çiftçi yetiştirdiği üründen giderine göre gelir ile satış yapmakta zorlanıyor. Öte yandan marketlerde raf fiyatları çok büyük oranda arttı. Bu durumda üretici para kazanamazken, tüketici yüksek fiyatla ürün almak zorunda kalıyor. Bu kısır döngünün karlı çıkanı ise aracılar oluyor” diye konuştu.

Et ve süt hayvanı Kalmayacak

Sorunlarını siyasilere ve yetkililere anlatmaya çalışan İç Anadolulu üreticiler ise, besicilik ve üretimde yaşanan sorunların çözülememesi halinde süt sağacak hayvan bulunamayacağı uyarısı yapıyor.

Bölgede besicilik yapan Ramazan Demirbaş adlı üretici ise, “Çiftçiye verilen zamların hiçbir önemi yok. Önemli olan maliyetleri düşürmek. Çiftçi şu anda kaba yemini bile üretemiyor. Yaktığı mazotu kurtaramıyor, silajını, yoncasını, samanını üretemiyor. Üretemediği için de her şey yükseliyor. Süte zam verecekler. Çiftçinin cebine girmeden, yeme zam verecekler. Önce çiftçi desteklenmeli. Yemi durdurmaları, girdi maliyetlerini düşürmeleri lazım. Eğer bunları yapmazlarsa zammın hiçbir önemi yok” dedi.

Ari ırk kestiriliyor!

Uyarılarına besicilikteki tehlikelere de dikkat çeken Demirbaş, “Ari ırkı kestiriyorlar, şu anda arı ırk bitti. Yani 3-5 gün sonra bu memlekette süt sağacak hayvan da bulamayacağız. Bir an önce bu işin önüne geçmezlerse hayvancılık sona doğru geliyor. En azından süt veren arı hayvanlarımızı kestirmeyelim” şeklinde konuştu.