Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789

Millet İttifakı'nın adayı Kılıçdaroğlu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 2 Mart'ta Masa'dan kalkmasıyla kriz yaşayan Altılı Masa, dün yeniden altı parti liderinin katılımıyla toplandı. Altılı Masa, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı olarak gösterdi.

Haber Merkezi

ANKARA- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 2 Mart'ta Masa'dan kalkmasıyla kriz yaşayan Altılı Masa, dün yeniden altı parti liderinin katılımıyla toplandı. Altılı Masa, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı olarak gösterdi. Masa'nın diğer liderlerine cumhurbaşkanı yardımcılığı sözü verildi. Akşener’in masaya dönmek için tek şartı olan "halkın tercihi" dediği Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ise uygun bir zamanda atamalarının yapılacağı duyuruldu. Toplantı sonrası açıklanan 12 maddelik mutabakat metni ile parlamenter sisteme dönüleceği, bakanlık dağılımının da seçim sonuçlarına göre açıklanacağı bildirildi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayının açıklanması gündemiyle dün saat 14.00'te masaya oturma kararı almıştı. Toplantıya saatler kala İBB Başkanı İmamoğlu ve ABB Başkanı Yavaş, Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde İYİ Parti lideri Akşener’le görüşüp yeniden masaya davet etti. Akşener Masa'ya İmamoğlu ve Yavaş’ın etkin cumhurbaşkanı yardımcısı olma teklifini sundu.

ADAY BELİRLENDİ

Krizin aşılmasının ardından, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğindeki toplantıya Kılıçdaroğlu, Uysal, Babacan, Davutoğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldı. Altı lider Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda tek bir isimde anlaştı.

Saatler süren toplantının ardından Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, "Neticeyi hallettik. Bu akşam aldığımız kararın hayırlı olmasını diliyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımız" açıklamasını yaptı.


KILIÇDAROĞLU: HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nı oluşturan 6 partinin cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandıktan sonra Saadet Partisi Genel Merkezi önünde toplananlara hitaben konuşma yaptı.

Partilerin genel başkanlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, Yunus Emre’nin “Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz.” sözlerini hatırlattı, bu sözden aldıkları ilhamla Türkiye’nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu sofra Halil İbrahim Sofrası’dır. Halil İbrahim Sofrası, komşusu açken tok yatmamaktır, Halil İbrahim Sofrası tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Halil İbrahim Sofrası, zulmün sona ermesi, hakkın, hukukun ve adaletin hakim kılınması demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye’yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah’ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız.

Biz Millet İttifakı olarak Türkiye’yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası üzerinde de mutabık kalmış bulunuyoruz."

GENEL BAŞKANLAR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’na dahil diğer partilerin genel başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını belirterek, "Millet İttifakı’nın kapısı, ortak Türkiye hayalimizi paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz" dedi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN PAYLAŞIM

Sosyal medya hesabından da bir paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, “Millet İttifakının Sayın Genel Başkanlarına, duydukları güven için teşekkür ederim. Şimdi el ele, omuz omuza yürüyeceğimiz uzun bir yolumuz var. Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız. Başlıyoruz!” ifadelerini kullandı.

AKŞENER: TARİH YAZACAĞIZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesinden sonra Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Milletimizin iradesiyle tarih yazacağız" dedi.

12 MADDELİK YOL HARİTASI

Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada geçiş sürecinin yol haritası duyuruldu. Açıklamada şöyle denildi:

 “Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası üzerinde aşağıdaki şekilde mutabakata vardık:

1. Geçiş Sürecinde Türkiye’yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.

3. Geçiş Sürecinde Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.

“İTTİFAK PARTİLERİNİN HER BİRİ KABİNEDE EN AZ BİR BAKAN İLE TEMSİL EDİLECEK”

4. Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.

5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.

6. Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.

7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.

8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.

9. Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.

EKREM İMAMOĞLU VE MANSUR YAVAŞ DETAYI

10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.

11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.

12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.”