Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Kılıçdaroğlu'nun havalimanı projesi polemiğe dönüştü

Atatürk Havalimanı'nın havacılık ve uzay üssü haline getireceklerini, bunun için sahipleri Türk olan SNC firmasıyla iş birliği yapacaklarını açıklayan CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözlerine hem Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank hem de Baykar Holding CEO'su Haluk Bayraktar'dan tepki geldi.

Haber Merkezi

ANKARA- Atatürk Havalimanı'nın havacılık ve uzay üssü haline getireceklerini, bunun için sahipleri Türk olan SNC firmasıyla iş birliği yapacaklarını açıklayan CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözlerine hem Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank hem de Baykar Holding CEO'su Haluk Bayraktar'dan tepki geldi. Bakan Varank, "Burayı Amerikalı şirketlerin uzay ve havacılık merkezi yapacaklarmış" derken, Bayraktar, "Zihniyet hiç değişmemiş" açıklamasını yaptı.

KILIÇDAROĞLU, SNC FİRMASINA VURGU YAPTI
Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından paylaştığı videoda, iktidara geldikten hemen sonra Atatürk Havalimanı'nı, "Havacılık ve Uzay Çalışmaları Merkezi" haline getireceklerini söyledi. "Bize istikbalin göklerde olduğunu öğreten Atamızın adını taşıyan bu merkez, havacılık ve uzay sanayimizin dinamosu olacak" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Peki, bunu kimlerle yapacağız? Gerçekten de önemli bir soru. Sorulması gereken bir soru. Merkezin kurulması ve geliştirilmesi için; başarıları dünyaca tanınan ve başta Amerika'daki Sierra Nevada Şirketi'nin (SNC) sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen'le yapacağız. Lütfen gençler, gidin 'Google'a bu isimleri yazın. Ne cevherlerimiz var, görün. Uzay meraklıları bilir. Özmen Ailesi'nin yönetimindeki SNC, NASA'nın en önemli projelerinde kritik ürünler ve hizmetler geliştirmiş, dünyanın havacılık devi Amerika Birleşik Devletleri'nde milyarlarca dolarlık değere sahip bir şirkettir. Amerikalılar bizim evlatlarımızdan, bizim beyinlerimizden işte böyle yararlanıyor. Kendileriyle konuştum ve bunu yapmaya davet ettim. Biz kendi mekiklerimizi geliştireceğiz. Bu pistlerde bunları yapacağız."

"ŞAMPİYONLAR LİGİ TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞACAK"
Türkiye'den yurt dışına giden beyinleri geri getirmenin yanı sıra, Türkiye'ye doğru bir beyin göçü başlatmak istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, bir diğer hayalini de şöyle anlattı:

"Bir hayalim daha var. SNC uzayda habitatlar kuruyor. Bu habitatlarda araştırmalar yapılıyor. Mesela kanser çalışmaları uzayda yürütülüyor. Hayalim; Canan Dağdeviren'le, Eren Özmen'in birlikte bu konuda Türkiye için çalışmalarıdır. Canan Dağdeviren´le MIT Üniversitesi´nde tanıştım ve konuştum. Onu da mutlaka 'Google'da aratın. Onu da göreceksiniz. Onu da tanıyacaksınız. Büyük şeyler yapacağız. Çok büyük ve güzel şeyler yapacağız sevgili halkım. Bu şampiyonlar ligi Türkiye için çalışacak. Bunu da Atatürk'ün sizlere emanet ettiği bu vatanda sizler için yapacağız. Genç arkadaşlarım unutmayın, sizler için yapacağız. Bu hamleyle; yurt dışına giden beyinleri ülkemizde tutacağımız gibi, tersine beyin göçünün kıvılcımını da başlatmış olacağız. İlginç bir bilgi daha vererek bitireyim. SNC'nin geliştirmekte olduğu en kritik ürünlerden olan 'Dream Chaser Uzay Mekiği' 2015'te 'Marslı' filminde kullanılmıştı. Türkiye´nin kendi 'Dream Chaser'ları da olacak. Ha şunu da söyleyeyim. Bunlar devlet projesi olacak. Bay Kemal asla bunları parti propagandasına dönüştürmeyecek. Bizim iktidarımızda; devlet, devlet olacak, parti de parti. Herkes yerini bilecek. Sizleri saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum sevgili genç arkadaşlarım."

İLK OLARAK BAYRAKTAR TEPKİ GÖSTERDİ
Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına ilk tepki, İHA ve SİHA'ları Türk savunmasına kazandıran Baykar Holding CEO'su Haluk Bayraktar'dan geldi. Bayraktar, "Milyondan fazla gencin yarıştığı, dünyanın en iyisi Milli Teknoloji Projelerinin sergilendiği TEKNOFEST’e ev sahipliği yapan Atatürk Havalimanı’nı ABD’li bir şirkete verme fikri… Halen 'en iyisini' Türklerin değil de ABD şirketlerinin yapabileceğini zannetmek… Nuri Demirağ’ın uçaklarını toprağa gömen zihniyet hiç değişmemiş" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİSİNİZ
Haluk Bayraktar'ın açıklamalarına Twitter'dan yanıt veren Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu kadar siyasallaşmayın Sevgili Haluk Bey. Siz ailece bizim için çok değerlisiniz. Bir partinin seçim propagandası olmak size yakışmaz. İstikbalde başarılı bütün Türk girişimcilerimize yer var. Uzay hepinize yetecek kadar geniş" karşılığını verdi.

BAKAN VARANK DA KATILDI
Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen TEKNOFEST açılış programında konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı ile ilgili sözlerine değindi. Varank, Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı'nı Amerikalı şirketlere peşkeş çekeceğini iddia etti. Varank, şunları kaydetti:

"Bakın bir Cumhurbaşkanı adayı dün çıktı bir şeyler söyledi. Atatürk Havalimanı’nı TEKNOFEST’in başladığı günde Amerikalı şirketlere peşkeş çekeceğini ilan etti. Burayı Amerikalı şirketlerin uzay ve havacılık merkezi yapacaklarmış. Bakınız burada dünyanın en büyük uzay ve havacılık festivali yapılıyor. Hem de İngilizler, Almanlar, Fransızlar değil. Türk gençleri burada yarışıyor. Belli ki bu beyefendi TEKNOFEST’i görmüyor, sizi görmüyor ve sizi asla duymuyor. Benim şimdi sizlerden ricam var. Bu sizi görmeyenlere biz buradan bir selam yollayalım. Biz buradan Türkiye’nin en büyük selfielerini çekip yayınlayalım mı? Tüm Türkiye’ye TEKNOFEST coşkusunu gösterelim mi? O zaman başlıyoruz. Biz Allah’ın izniyle yerli ve milli kabiliyetlerimizin başka ülkelere peşkeş çekilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Buradan tüm Türkiye’ye de bunu duyurmaya çalıştık."